Srpsko kolo

Год. IV.

СРПСКО К0Ј10

Стр. 3.

Зна ли кр. зем. влада, да је наредба од 18. IV. 1888. бр. 26.662 ех 1887. о забрани држања коза, која још и сада стоји на снази, од големе штете за народ из оних крајева, у којима се дотле коза држала, а нарочито за Лику и Крбаву, јер је она понајвише крива привредном и физичном слабљењу народном. Ако зна, мисли ли учинити што је потребно, да се та наредба што могуће прије повуче и народу допусти држање коза. Подбан др. Владимир Николић одговорио је одмах овако: влада ће на интерпелацију госп. Бањанина сина кршне Лике издати наредбу, којом се и опет дозвољава држање коза. Но то држање смјеће се употребљавати само у корист породице и за њено уздржавање, али не за трговину коза на велико. Затим подбан др. НиколиИ изјављује, да ће наредба по могућности чим прије изаћи, а још увијек не тако касно, да се народ у Лици неће њој моћи обрадовати. И тако су и нови заступници и нова влада показали одмах на почетку рада свога колико им је на срцу добро народно. Па тако ће се и даље све постепено, једно за другим, донашати слободоумни и напредни закони, којим ће се учинити, да и наша земља постане земља напретка и слободе.

ИзВорни котари за српски кародко-црквени сабор. У Хрватској и Славонији, односно у горњокарловачком, пакрачком владичанству и архидијецези бира се за српски народно-црквени сабор 38 посланика и то 25 свјетовних и 13свештеника. 1 I. Изборни су срезови у горњо-карловачкој дијецези ови : 1. Грачап. — 2. Госпић. 3. Кореница. — 4. Оточац. — 5. Први плашчански срез. — 6. Други плашчански срез. 7. Први слуњски срез. — 8. Други слуњски срез. — 9. Први глински срез. — 10. Други глински срез. — 11. Петриња — 12. Костајница. — 13. Загреб—Карловац— Фијума. По једног свештеника бирају заједно котари Грачац и Госпић, — Кореница, Оточац и Плашки II, — Плашки I, Слуњ I. и II. и заједнички загребачко-карловачки срез, — обадва Глинска котара, — Петриња и Костајница. П. У пакрачком владичанству бира се пет свјетовних посланика и то: 1. Први беловарски. — 2. Други беловарски. — 3. Нова Градишка. 4. Пакрац. — 5. Слатина. — Први и други беловарски срез, — Нова Градишка и Пакрац, Слатина бирају пс> једног свештеника. III. Изборни котари у архидијецези: 1. Рума. 2 Ердевик. — 3. Карловци. — 4. Земун.

5. Митровица. — 6. Стара Пазова. — 7. Даљ. — Котари Митровица и Земун затим Карловци и Ст. Пазова бирају заједно по једног свештеничког посланика, а срезови Даљ, Рума и Ердевик сваки за себе.

Како су сзграђени Денани. Вино пије славан цар Стјепане Са својијем сином Немањићем; Када се је вином понапио, Тад је царе 'вако бесједио: „Чујеш мене сине Немањићу! „Хајд' д'јели се, несретно ти било! „Не ми треба земља ни градови, „За Бога те само једног молим, „Да ми дадеш три аршина земље „Ђе је мени мјесто омиљело, „Међу Ипек међу Ђаковицом, „На ледине под борје високо, „Ту је мени мјесто омиљело, „Да оградим високе Дечане, „Све од сребра и од сухог злата". Дочула га сестра му Јелена, Три пута се пред братом преклања, Љуби њега у десницу руку: „Брате мио, српски цар Стјепане! „Сам се син ти с тобом царе д'јели, „Нек се д'јели, несретно му било! „Ја сам чула, манастир да градиш, „Сав од сребра и од сухог злата. „Ја сам старе књиге проучила, ,.Што нам кажу, боље запамтила: „Све што градиш, да ће боље бити, „А Турци су за благо лакоми, „Па ће Турчин сребро прековати „Веће, брате славни цар Стјепане! „Стани, тебе сека да свјетује: „Ти не гради манастир за Турке, „Не гради га од сребра ни злата, „Већ к'о што га твој братац огради „Виш 1 Пазара, светог Симеуна; „Још пољепши камен ћу ти наћи, „Само пређи преко сињег мора, „До Мљетака, љепоте градова, „Ту ћеш наћи камен мерџанлију, „Он је љепши од сребра и злата, „Драм камена шездесет је пара, „Какав камен? ништа ц'јене нејма, „Да се ломи, тврђе се не ломи, „Да се носи, теже се не носи, „Да га топи ништа ц'јене нејма." Благо секи, што свјетова брата, Благо брату, што послуша секу! Једном пређе преко сињег мора, Те закупи камен мерџанлију, Превезе га на ледину равну