Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО К0Ј10

Стр. 3.

И Раух није дао овог посла овим нашим заводима, који сву чисту добит дају за ратара, него Жидову, који даје од 100 круна само 15 за школе у Америци. А помислите још, како би наш Савез и Хрватска Пољодјелска Банка лијепо удесили то исељавање, истргли исељенике из руку разних превараната, уредили, ко ће их у Америци дочекати, побринули се, да дознаду, гдје има за њих посла и тамо их отпремили! Јер овима заводима није до добити, они и задруге оснивају због народне користи, а не због чије друге. Управо, ови су заводи једно велико друштво самих ратара, ратарских задруга. И овдје би се ратар старао за ратара. Е, али кад у Савезу ни у Пољодјелској Банци није Гејза Раух, слатки браца банов. Али се надамо, да неће дуго гулити кожу с тужних исељеника. Запамтиће им народ и ово и показати им, да ми нисмо више толико глупи и тупи, па да баш свако може по нама газити и кожу нам с леђа дерати.

Земљишне заједниде. Главар земљишне заједнице. Главара или предсједника бира, како рекосмо, заступство (одбор) земљишне заједнице. На колико дуго времена, то одређује правилник, али не на дуже од 5 ни на мање од 1 године. Кад прође то вријеме, може иста особа опет бити изабрана за главара. Уз главара бира се и замјеник. Умре ли главар прије истеклог рока, бира се нови, али само до истог рока, до ког би стари, умрли главар имао служити. Избор главара мора се пријавити надлежној области. И главара може надлежна област по §-у 45. казнити глобом, ако не врши дужности, исто као и заступнике. Ако буде изабрана за главара особа, која је била судбено кажњена ради чина почињена с користољубља (крађа, превара, проневјерење, разбојство), онда надлежна област по §-у 37. може укинути избор. Због других чина не смије се укинути избор. Главар заступа заједницу по §-у 34. напрама областима и свакој трећој особи. Он се мора старати, да се сви послови, који се чине за земљишну заједницу, људски свршавају. Мора пазити, да се тачно воде рачуни, темељна књига, да лугари пазе добро на повјерене шуме, а богме и друге особе у служби заједничкој да врше своје дужности како треба. Главару је дужност, да изврши оно што

закључи скупштина или заступство. Главар предсједа главној скупштини и заступству. Он не гласа, али ако се гласови располове, онда одлучује она страна, којој се он прикључи. Као што видимо, част главара заједнице важна је и зато ваља народу пазити, кога ће изабрати за главара. Кад је главар запријечен, онда га заступа у свему његов замјеник. Господарство земљишне заједнице. У § у 25. закона вели се укратко, да се господарство мора тако водити, како би било на трајну корист земљишне заједнице. Земљишне заједнице располажу, према §-у 26. закона, сасвим слободно и самостално, разумије се, у границама закона, са својом имовином, редовитим и нередовитим приходима. Могу стицати иметак, могу се задуживати, давати зајмове (могу бити дужник или вјеровник и према својим члановима), могу продавати (отуђивати) своју имовину. Дабогме, гдје закон нешто забрањује, или нарочито одређује, не смију га газити. До сад смо већ навели на разним мјестима случајеве, гдје закон стеже слободу заједнице у управи с њеном имовином. Са нередовитим приходима шумским не располаже заједница посве слободно. Прије свега мора по §-у 27. закона један дио нередовитих шумских прихода употребити на то, да се шуме уздрже у таком стању, да се и приходи од њих умање и дио потребан за намирење пореза. Рецимо, кад се прода шума, дио који чини нередовити приход, заједница не може сву своту добивену за продану шуму употријебити како хоће, већ мора један дио употријебити на то, да се придигне нова шума. Исто тако по §-у 28. закона своте добивене за продану земљу, па своте које потичу од споменутих нередовитих прихода шумских, не могу се раздијелити међу овлаштенике. С каматима од тих свота може заједница располагати по вољи. Оне су редовити прихбд. Земљишна заједннца не може располагати ни с тим, гдје ће уложити и како своте, добивене од нередовитих шумских прихода. Све ове шумске главнице морају по наредби од 13. марта 1897. бити уложене у Земаљску благајну у Загребу. Разумије се у корист заједнице. Ово ће бити криво, што многи сељаци мисле, да им је отет новац, зато што је отпремљен у Земаљску благајну. Као што видите, то није. Држава хоће да. се и шуме и шумске главнице што поузда 1ије сачувају, па је стога тако одредила. б.

Саветујте своје рођане и пријатеље да купују и митају овај лист.