Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. ?.

једном чиновнику из Митровице начинило мјеста, морао је изненада и прије реда Србин у Глини бити умировљен, премда се у своје вријеме спремао за ту управу на страни и премда је показао за вријеме свога управљања, да је вјешт, мудар и окретан управитељ завода, а још бољи васпитач неодрасле младежи. Тако ето за ове двије године ради са Србима свуда раухфранковачка влада, ма овај пут за љубав човјека, који за ново звање нема ни оспособљења, а иначе је преврнуо и — вјером својих родитеља. Ерак — отпуштен. Пишу нам из Дубице: Ђуро Ерак примио је ових дана од опћинског поглаварства писмено ријешење потписано по управитељу опћине, које гласи дословце овако: „Усљед усменог налога кр. кот. предстојника рјешавате се данашњим даном од службе сталног опћинског писара с разлога, што стојите под оптужбом ради злочинства велеиздаје". Рауховим људима није доста, што је Ерак невин одсједио у истражном затвору скоро годину и по дана, него му ево одузимају и ону горку корицу хљеба, што је крваво заслуживао. •{• Даринка МуачевиЋ. Нашега одличног пријатеља, народног заступника г. Васу Муачевића задесио је тежак ударац. Умрла му је ових дана у цвијету младости, у 17. години живота, мила кћерка Даринка. С необичном љубављу посветио се г. Муачевић с госпођом бризи око своје дјеце, и заиста су их красно васпитали, да им буду на дику и понос, а сад се ево морају у големој жалости опраштати с најстаријим дјететом својим, мјесто да им освјежава дом њихов младошћу, задовољством и срећом. Тешко ојађеној породици наше најтоплије саучешће, а младој покојници нека је лака земља.

Ва проучавање списа, и то готових, које је Пауковић саставио, зарачунао је 55.465 круна. Дакле, Пауковић је могао те све списе саставити за 2081 круну 30 филира, а Живко Костић их неће да прочита готове без 55.465 круна! За иамћење прочитаног зарачунао је 5000 круна. Богме, скупа је памет радикалска. И овака гуликожа радикалска хтјела се наметнути помоћу Рауховом за посланика честитом народу у котару глинском. Али добио је ногом гдје треба. Па реците, зар није достојан друг и,пријатељ сумњивцу Паји Бусићу? Зар је чудо, што се браћа спознаше, како рече Бусић на расправи, и спријатељише? Изборне листине. Позивамо пријатеље, да против свију оних ријешења рекламационих одбора, с којима не буду задовољни, уложе призиве на сто седморице. Закон о изборном реду има о том ове одредбе: §. 22. Против рјешидаба одбора (рекламационих) може дотичник призвати кр. столу седморице. У призиву могу се навести и допринијети нова доказала. Призив ваља уложити писмено или усмено у року од пет дана, рачунајући од дана доставе одборске рјешидбе. У градовима улаже се призив код градског поглаварства, у опћинама, уређенима према закону од год. 1870. и према реду за опћине развојачене Крајине од 8. јуна 1871. код котарске области (ко шаље писмено на кот. област, треба свакако да писмо препоручи, да се не би изгубило). О усменим призивним пријавама има се списати записник. §. 23. Градска поглаварства и котарске области имаду неодвлачно предложити призиве уз одборску одлуку и нужне прилоге непосредно кр. столу седморице. Упозоравамо пријатеље и на ово: има дакако доста опћина, гдје су рекламациони одбори у рукама л\аших противника. Ту се може догодити, да је листина првобитно тачно састављена, само да не буде узбуне, али да наши противници поднесу у своју корист рекламације, које ће им одбор, и ако нису оправдане, уважити (на овакав начрн могу покушати урекламирати у листине ловце итд.). И против оваквих ријешења рекламационих одбора треба наши пријатељи да се призову на сто седморице. Опет — Србин жртва. Јављају нам из Глине, да је умировљење тамошњег учитеља и управитеља поправилишта Милана Пејновића изазвало највеће чуђење и огорчење, јер је овај управитељ у сваком погледу изврстан стручњак, а при том је потпуно здрав и у најљепшим је годинама. Због именовања новога управитеља у Лепоглави морадоше из Лепоглаве два чиновника отићи у Митровицу; а да би се бар

Одговори уредништва. Т. Ћ. у Р-у. Ако сте сигурни, да покојни Ваш очув није уложио своје новце у земљу Вашу и сестрину, и ако сте сигурни, да нема свједока, који би то могли посвједочити, не требате његовим кћерима ништа платити. А ако оставинска расправа иза њега није проведена, можете код суда пријавити трошкове, које сте имали око лијечења и саране Вашега очува, јер Вам се ти трошкови морају накнадити.

Новоотворена опанчарска радња Пане Рудић у Петрињи препоручује се пошт. опћинству за израдбу

сваковрснмх опанака.