Srpsko kolo

Стр. 8.

СРПСКО коло

Год. VIII,

санске и царске заставе још и српска и хрватска. Уједно закључише, да не ће бити присутни код отворења сабора, ако се метну на саборницу мађарске и аустријске. Кад је то влада видела, онда је одредила, да се не меће на саборницу никаква застава. А градски подначелник д-р Мандић, Хрват, одредио је, да се на градској опћинској кући истакне само српска, хрватска, босанска и царска застава. Тако су туђинци морали узмакнути пред сложним Србима и Хрватима. И тако ће бити увијек, док се будемо слагали. Српски родитељи (старатељи), који желе да упуте своје ваљане ђаке од — 12 до 15 година, — на изуча вање разних, корисних заната, осталих привредних струка, страних језика и тако даље, нека се пријаве што пре код својих месних учитеља, свештеника, или писмено управи „Друштва Привредник" у Загребу, па ће добити одмах сва даљна нужна упутства. Исто важи и за ваљане здраве Српкињице (макар и сиромашне или без родитеља биле) које управа Привредника у српске породице склања и намешта — а преко Српских женских доброт. задруга.

и пила. — Васне Лава Толстоја. Пошла два тежака у дрва у шуму. У једнога сјекира, а у другога пила. Изабрали су дрво и стали се свађати. Један вели — треба дрво сјећи, а други вели — треба га препилити. Трећи тежак каже им: — Ја ћу вас сад помирит: и ако је сјекира оштра, боље је онда сјећи, а ако је пила још оштрија, онда је боље пилити. Он узме сјекиру и почне сјећм дрво. Но сјекира је била тако тупа, да се није могло њоме сјећи. Он узме пилу; пила је била рђава и никако није могла резати. Тада им рекне: — Не свађајте се, сјекира не сијече, а пила не реже. Најприје набрусите сјекиру и поправите пилу, а онда се свађајте. Но тежаци се још горе расрде један на другога зато, што је у једнога била ненабрушена сјекира, а у лругога тупа пила; и они се почеше тући.

„Српско Коло" прмма огласе по најумјеренијој цијени.

Свака птица своме јату, Сваки братац своме брату. „Српско Братство; задруга за узајамно помагање", исплаћује не само посмртнину од Н 2.000 (велико коло), од к 1.000 (средње коло) или од Н 500 (мало коло), него се брине и за сирочад својих редовних чланова. Српско Братство основало је из свог чистог добитка и прилога изванредних чланова „ФОНД за сирочад Српскога Братства". Из тог фонда снабдјева се сирочад одјећом и путним трошком, те се предаје или путем „Привредника" на занате и трговину, или се школује. Позивљу се Срби и Српкиње из австроугарске монархије, који су здрави, а стари су између 24. и 55. године, да се одмах упишу као редовни чланови (бар у мало коло) у ову добротворну задругу. Да задруга узмогне што више српске сирочади спремити за мивот, моли она св е имућније Србе и Српкиње, да прилажу за дјецу сиромашније браће и сестара, (јер не дао Бог, можда тим и нехотице чинимо добро и својим позним потомцима) те да буду задружни добротвори (приложе бар једампут најмање К 100), подупирачи (прилажу сваке године најмање по К 6) или прилагачи (прилажу кадгод хоће и колико хоће). — Уписе прима и сва извјешћа дава Управа (2а§гећ, Шса ћг. 7), па и повјереници, гдје их има. 15

т МУШКДРНИ' Цуре л е ' пе,ен>е " 1 1Ш ШИпГ ЦП 1 све болести мехура ф лијечи сигурно ГОНОТОЛ, како то а оверовљене признанице доказују. Гоно- ^ Ж тол се једе, дакле нема шприцања. ж Само 3 лончића без даљњег трошка за ј/ј^ 12 круна шаље дневно ^ $ Љекарна САЛВАТОР, Рума бр. 157. ф (Славонија). 1188

> Д Д 4?' Д 4? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^

СРПСКО КОЛО д. д. у Загрвбу ПРОДАЈЕ ОВВ КЊИГВ: Пајо Обрадовић: „Резервирани котар" цијена Круна 1.Коста Мајкић: „Борба чешког народа" „ „ 0'80 Сремски самосталци „ ,, 0.20 == Све три књиге К. 1.60 <*>ранно. = Наручују се упутницом.

Н.

Штампа: Српсна ШтмпариЈа у Зжгребу.

Одговорни уредник: Буде Будмсавмвић,