Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 5

на продају и оно што имају код куће. Отац и мати оскудијевају и остали код куће са свачим. Некоји опет добро раде, али се одаду великом пићу, те тако раде више година и све им прође узалуд. Неки се одају картању, а највише се догађа да прими један и моду, и карте, и пијанство и са тијем се највише наших људи унесрећи, не само себе него и своју породицу. Кад дође слабо вријеме т. ј. стану послови онда они карташи и они гизде и пијанице што нијесу могли проћи са мање од 10 флаша пиве на дан, кад виде како они који су у простој роби ишли, који су умјерено трошили, на карте нијесу ни гледали, полазе у домовину да походе своје миле и драге, они се спусте те скоро и плачу остајући на милост и немилост америчких чифута, хоће ли им хтјети вјеровати само да се прехране до бољег рвемена. Не-

који гладују и жедни стоје на штритама, кад други вриједни љули ужинају а карташи и пијанице гледају хоће ли им ко пружити комадић хљеба или тањир чорбе. Ето браћо, тако ти пролази стотине и стотине Срба у Америци. Јован Подкрајац.

јесам ди послао прешплату ха „Српско Холо" ?

5Ш1§§^ ЈСавјетујте своје рођаке и пријатеље да нупују и читају овај лист.

Уза слике. Кад се код нас отварају где школе, наши ратари то не сматрају за неку свечаност и неки важан догађај, а камо ли да би то и прослављали. Но Срби ратари у Србији умију другачије да раде у таковим приликама. Они знаду колики је пријатељ школа човеку, колико ће школа разбити мрак у главама деце њихове и повести их добру. Зато они дан отварања школе знаду и прославити као важан догађај у животу свог села. У овом броју доносимо слику опћинског и школског одбора у селу Пиносави, који су с великом вољом и љубави радили на подизању своје школе. Готово све сами ратари. Друга слика представља госте које су ратари позвали из других места на прославу отварања своје школе. Кад се код Срба стану паметно славити овакове славе, а престану се славити славе код којих се само пије, једе и туче, онда ће нам све на боље ићи.

Гости при отварању школе у Ниносави.

Опћ. и шкодски одбор у Пиносави.