Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО КОЛО

Стр. 3.

сведочити, он би дошао зато у тамницу. Такови чиновници, који крше закон и своју заклетву и присиљавају људе да им обећају глас, заслужују да им се пљуне у образ, а не да се држи реч, силом изнуђена. Према лоповима нема задане речи. С лоповима се поступа као с лоповима а не као с људима. Без обзира на оно што сте им рекли, гласајте онако како вам ваш српски и народски осећај и дужност заповеда. * Право гласа је ваше право. И зато закон брани то ваше право, као и свако друго право: као посед, власништво и т. д. У §-у 3. „Закона за заштиту слободе избора" од 1907. г. стоји да ће бити кажњен са затвором од 8 дана до 2 месеца свако, ко понуди,' обећа или даде изборнику или његовој својти каково мито за то да гласа или не гласа за неког или да не гласа ни за кога. § 4. тога закона одређује затвор од месец дана до шест месеци за оног, ко претњом или силом нагони неког да гласа или не гласа за некога. § 9. каже, да ће бити кажњен сваки чиновник са затвором од три до четрнаест дана, који употребљује свој чиновнички положај и углед на то, да изборника наговори, нека гласа или не гласа за неког кандидата. § 12. одређује да државно одветништво мора прогонити због овакових дела, чим сазна за њих, дакле и без посебне пријаве, а камо ли ако се пријави. * По новом изборном реду мора сваки изборник имати исказницу. Њоме му потврђује котарска област, да је изборник. Исказнице издаје котарска област, а у градовима градско поглаварство. Достављање исказница у кућу може се поверити и опћинском поглаварству. По закону мора се послати исказница сваком изборнику, на ноге у његову кућу најкасније два дана пред изборе. Дакле, најкасније 25. о. месеца мора сваки изборник имати исказницу у кући. За сваку исказницу мора на доставници бити потврђено, да ју је изборник примио. Јер друкчије би власт могла рећи, да је исказницу предала, и ако то није учинила. Коме исказница није у кућу достављена до 25. о. м., има право лично т^ажити од котарске области или градског поглаварства, да му изда исказницу. Два веродостојна сведока морају му потврдити пред области да је то баш он главом. А може и без сведока доказати да је то он сам главом (доказати своју истоветност) исправама, рецимо, потврдом свога опћ. поглаварства. Друкчије му неће кот, област дати исказнице.

И на сам дан избора могу се код области за време уредовних сати извадити исказнице. И тада мора изборник доказати своју истоветност са два сведока или исправама. Ако ко изгуби исказницу, мора му област издати другу. Изборник може и без исказнице доћи и гласати, ако два члана изборног дотично гласачког одбора потврде да је он главом тај изборник. Но могу у одборима бити сами мађарони, па ће рећи да вас не познају, и ако су вам комшије и ви нећете моћи гласати. Зато нека свако себи прибави исказницу, па је без бриге. * Код прошлих избора у Угарској Куен је у многим котарима наредио војсци и оружницима, дане пуштају у место изборно изборнике из оних села за која је знао да су против њега. Могло би то бити где и код нас. Боље је да то унапред знамо. Треба зато да изборници буду спремни на све. Ако вам закрче пут, а ви вичите: „живео" влади и мађаронском кандидату и реците да ћете гласати за владина човека, па ће вас пустити. А кад дођете на биралиште, гласајте за кандидата коалиције. Човек се мора свему довијати онде где се не поштује и крши закон. Сили може доскочити само једнака сила или лукавство, мудрост. Па будимо мудри као змије, како је рекао Христос. Ако има стаза и путељака, којима се може проћи слободно, ви се туда провуците до биралишта. Умијете ви то, јер вас је свака невоља у животу извежбала.

У Моровићу захвалио се на кандидатури парох Илија Шумановић. На његово место кандидира С. с. с. и срп.-хрв. коалиција умиров. шумара и поседника Ђорђа Ђурића, који живи у Мајуру, а родом је из Илинаца. Ми најтоплије препоручујемо изборницима Ђорђа Ђурића, човека народног, доброг економа, човека храбра и јуначна. Храброст своју, као прави Сремац „гуја љута" показао је он најбоље, док је био невин годину дана у тамници загребачкој ради велеиздаје. Није дао газити по себи у затвору, борио се јуначки са надзорним особљем и суцима, кад су „велеиздајнике" кињили. Једаред су стражари бајонетима пошли на њега а тамничар с револвером, али он није хтео узмаћи од свога права. Такав ће умети и смети бранити и права народна, и права ове земље у сабору, буде ли изабран. Живео Ђорђе Ђурић!