Srpsko kolo

Стр. 4.

СРПСКО коло

Год. VIII.

тељем, те му се клањао као Богу. Та тројица такове су газде, да су кадри К.аисћега са посијама исплатити, те му се ево поклонише и гласаше не за свога Србина него за мађарона 2б1его^зко^, само да се наппју и наједу паприкаша. Стид их море бити кукавица и несрећа гладних, који само гледе гдје би се мукте напили и најели а свој новац у шпаркасе улагали и сиротињу гњавили и гушили. Жали Боже, што су тако остарили, сјеме им се затрајало на вијеке. А сада послије избора освећују се опћинари нама који смо гласали за Белобрка, не само опћинари, него и властелински лугари и шумари. Добровачки надшумар Обш! тобоже велики Хрват нашим Србима из Дољње Буковице и из других села не да дрва ради тога што је ко гласао за Белобрка. Наш сиромашни Србин, ако је украо 1 воз дрва, Каисћег побија га гдје море, укида му правО гласа код сваких избора, а себе не броји, који је био 2 године у Митровици ради проневјерења. Он има свуда право па може и начелник и биљежник бити опћине наше. Дакле, молим Вас господине уредниче, уредите и сложите и уврстите у идући број, нека читају оне три српске кукавице и нека сав српски народ види какове су кукавице богаташи српски у околици нашој, а о другим изборима ако Бог даде и ми ћемо паметнији бити и такове кукавице ушкопити, да буду мало паметнији.

Шта се збива у нас и у свијвту, За „Српско Коло" послали су нам г. г.: Глишо С. Мркаљ из Краљевчана К 1*60; Ћеранић Владимир, парох из Утиње К 2; Филиповић Радован из Витојеваца К 3*20; Демић Самуило из Субоцког Града К 540; Живковић Григорије, парох из Бачуге К 32; гђца Анка Омчикус из Беловара К 640; Томо Лазић из Глоговнице К 3'20; Никола Бродић, сајџија из Костајнице К 6 40; Марко Павловић, гостионичар из Свилоша К 3 20; Милош Ераковић из Цабуне К 3'20; Милош Милеуснић, учитељ из Војнића К 18 20; Нове Новковић из Врепца К 1; Васа Нешковић из Јаска К 1; Влада Релић и Ж. Радојчић из Будимаца К 11 '20; Јово Драговић из Каменице К 5 60; Васо Бакић из Жуберковца К 3-20; Стеван Перић из Обрежа 80 ф.; Тривун Кирјаковић из М. Ремете 80 ф.; Цвеја Јовановић из М. Ремете 80 ф. Г. Раде Војводић, из мјеста Сгагу, 1псКапа у Америци послао је К 9'80, за два претплатника; г. Манојло Оклобџија из Коренице послао нам је К 5, које је дао г. Илија Ђерић на дан избора нар. заступника, да се претплате на „Коло" два ратара из Врела. Свима срдачна хвала!

Когод ма због чега не добива „Српског Кола" уредно, ми га молимо нека нам то јави. То не кошта ни филира. Ми смо дали упуту, како се рекламирају недобивени бројеви новина, а да се за поштарину не плати ништа. Нама је најжалије, ако нас оставе претплатници због тога, што не добију сваки број уредно, а томе се може доскочити. Наши делегати у Б. Пешти. Сви посланици чланови коалиције, који су изабрани за делегате (изасланике) краљ. Хрватске у пештански сабор отишли су у недјељу тамо. Они ће у пештанском сабору оштро протестирати против тога, што је наш сабор одгођен, што се код нас влада без обзира на вољу сабора и народа, који га је изабрао и што се газе и отимају права Хрватске. ПомоЋ „Србобрану". Пријатељи „Србобранови" послали су му до сад као припомоћ 2759 К. Ту лијепу своту новаца дадоше за мање него мјееец дана. Сваке десете године пописује се код нас становништво, тако ће се пописивати и ове године крајем овог мјесеца. Упозоравамо све Србе и у Хрватској и у Угарској, нека код пописа рекну да су Срби и да им је матерински језик српски. Нека свако, ко је писмен завири у пописну листину и види је ли пописивач тако записао за све укућане. Ова се ствар много нас тиче. Ми треба да знамо колико нас је Срба, свакако се чинимо сами себи јачи и куражнији, кад видимо да нас је доста. И што год нас је више, то имамо више права тражити, да нам се даде што је наше и да се поштује што је српско. Вато народи који нас мрзе и воле да нас је мање, па како је у њиховим рукама власт, они код пописа гледају да наш број умање, да нас стрпају под друго име, не под српско. Српкиње се удрушују. До сад су по многим мјестима Српкиње имале своја друштва, тако зване „Добротворне Задруге Српкиња". Сад се ради о томе да се сва та друштва уједине у један велики савез, па да им рад буде још успјешнији. Било срећно! Руски цар и Ерентал. Скоро се говорило да ће се састати руски цар и наш краљ, не би ли се како изгладило оно прилично непријатељство између Русије и Аустро-Угарске. Сад новине пишу, како руски цар тражи, да министар вањских послова у нашој држави Ерентал буде уклоњен са свог мјеста прије тога састанка, јер Русија не вјерује нашој држави, док "њену вањску политику води човјек, који се служи лажним списима, које праве његови чиновници. Помађарују. До сад су на поштанским жиговима барем имена наших села остајала како