Starmali

„ СТАРМАЛИ "

Да будеш важан човек, нужно ти је даље, да држиш „Пестер Лојда" и „Ке1е1; пере", макар као суб-абонент „Српске читаониде", и да све од речи до речи верујеш, што у њима пише. Социјалисте мораш презирати, народњаке грдити, конзервативде никад не спомињати, а владину самозвану „слободоумну" странку као јединоспасавајућу исповедати. Тако ћеш добити званије какво хоћеш и постати још важнији човек, него што си и сам рад у Угарској. То је четврто, а пето је најважније: Ако хоћеш да се у српству прославиш, да сваки о теби лепо говори, мораш умрети, мораш п р е с т а т и и з л а з ит и, као год „Змај" и „Жижа", јер и ови док су живели прилично су остављени били од света, читали су их до душе, али слабо плаћали, а кад су престали излазити. одмах их сваки поче жалити. Из овога извуци сам науку, а док не извучеш остај ми здраво и весело. Твој чика А Б У I А 3 Е М.

0 д о ж е! Јутрос сам их гледо,' Четир пуна ниепа, По избор јунаци Србадија лепа. Замишљен сам стој'о, Брижан питао се: Еуда ће ? коме д' ће ? Каква л' добра носе? То сам хтеб нрочитат' С њихових зеница, То сам хтео дознати Из њихова лица. Ал не беше читка Србадија млада, На њином је лицу Дедена команда. Ал ту на баиру Тужне мајке стоје, Сузно им је око, Сузно је и моје. (Ох српске су сузе Увек истоветне) — Лице им је читко, Сузе разговетне. И тако су крупне Ове сузе сјајне, Као да су пуне Пророчанске тајне. Ох то нису сузе Мајке једног сина, Већ к'о да се лију Над Србима свима. — Ј.

3. за 1878. 31

„Књижица општинског одавања" Видео сам један егземплар књижице под горњим насловом. У тој књижици врло мало има штампана текста, — све су неке рубрике и нумере, и потписи које ни ђаво не може прочитати, Али притежатељ те књиге вели, да му је то најскупља од свију књига које има у својој библиотеци. Друго сам луДао главу да растумачим шта знато: одавање. Па на иоследак запитам човека да ми то каже. — Е мој брајко, рече ми он, да то схватиш, морао би знати по мало мађарски. Јер од како сам ја ту књигу стекао о<1а уап мој виноград и три бурета вина. Зато се то дело зове књжица одавања.

^ Женске су у профиту, Хауер је приметио да жене дуже трпе глад него људи. Плутарх је приметио да се жене теже опијају. Унгар је приметио да жене дуже живе и тако лако не ћелаве. Перт је приметио да жене не добивају лако морску болест (кад се лађа љуља). Аристотел је приметио да лавови имају решпек од жена, па да их ретко нападају. Штатистика је приметила да у жене ређе гром удара него у људе. Један Новсађанин је приметио да жене не губе тако лако на картама, (особито кад се играју с мушкима:) А ј а сам приметио, да жене умеју боље чувати тајну — својих година. Ст,

Чегртало« „Застава је као политична партаја престала" — бубнуо је један чегртало у „темишварском Гласнику" А молим вас лепо, г. чегртало, кад је још (лист) „Застава" била партаја?! Јер ја еам „Заставу" више пута имао у мом џепу, — ал до сада никад нисам знао да ми је џеп тако велик, да може у њега стати читава партаја. Ј ждан попа, са дубоким џепом. 0 п о м е н а, Ако коме Сремцу нестане коњ, во, крава или друго марвинче, неће згорега бити да дође у Бачку, на да распитује од села до села. Наравна ствар прво треба да се обрати на комесаре, којима то у дужност спада лопове истраживати. А ако не нађе комесаре код куће, може се упитати и код њихових шогора и друге им родбине. Па ако нађе нађе, ако не, — толико и чини. Један Сентомашанин