Starmali

,стармали" број 5. за 1878. 59

„Стармали" излази 10. и 25. дана у спаком месецу. Годишња је цена 4 ФОр. За Јуни, Јули, Август и Сентембар 1 ф . 34 новч. — а до краја ове године 2 ф . 34 новч. За Србију: Годишње 10 динарп, на четирп месеца 18 гроша, а до краја ове године 31 грош чаршијски.

*■ А. Би ли могао с вама на само једну реч проговорити. Б. А је-ди та реч: новац? А. Није. Б. Е онда можемо.

•+- Нред божић јави надзорник госпођи бароници да већ има на Дунаву фришка леда, и запита је шта да се ради са оним старим, који им је преостао у леденици? — Милостива се мало промисли па онда рече: тај стари лед можете сада раздати сиромасима, они јадни и тако га нису имади преко целог лета.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на ј адресу Др. Јов. Јовановића у Каменицу ( КагпепЉ рег Ре1ег! \уагс1е1п). Иредилату пак и огласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад. (Хеша^г.) Депа је огласима 5 новч. од врсте. једне

А. Јесте ли чули, ви сте баш лакомислен човек, трчите за сваком ж.енском. Б. Модим, томе нисам ја крив, него оне. Нека стану, па онда нећу трчати за њима.

Два Јевреја шетали се изван вароши, па су тако прошли и поред вешала. — Шта велиш, Шмиле, да је свакп обешен, који је то заслужио, — шта би ти онда радио. — Шта би радио ? Ја би се онда сам самцит данас овуда шетао.

Гост. Ја то месо не могу јести, та то већ паши. Б и р т а ш. А како сте га јели пре 8 дана, па сте га још хвалили. Гост. Онда је било добро. Бирташ. Е па то је то исто месо.

Чистио слуга собу свога господара и под столом нађе једну банку форинтачу, коју таки однесе своме господару, а овај му банку поклони, рекавшн: „Задржи је за награду твога поштења!" — Носле неколико дана фали истом господару једна петица, и мислећи да је можда из џепа исгресао, запита слугу да је није можда нашао ? — Нашао сам је господару, одговори слуга. — Но па ди је? продера се господар. — П а з а д р ж а о с а м ј е с е б и, к а о н аг р а д у м о г а п о ш т е њ а.

Питали Молијера како је то да закони у многим земљама допуштају, да може краљ и од 14 година на престо ступити, а оженити му се не даду пре осамнајсте године. — Па то је са свим при^одно, одговори Молијер, — јер је лакше управљати једном државом него једном женом.

Нове књиге. (У овој рубрици навешћујемо оваку нову књигу или музикалије, која се уредништву у тој целп нрииошље.) Молска Мудровања, Новака Радонића. Књига прва. У Н. Саду штампарија Арсе Пајевића цена 80 новч. Краљевић Марко, српска нар. певанија у 25 песама. Издања књижаре бр. Поповића у Н Сад)'. Штамнано у Сри. нар. задр. штампарији у II Саду. Цена 50 новч.

Један научен, али телом омален човек споречка се једном са неким горостасним празноглавићем. — Ако не ућутите, таки ћу вас стрпати у мој џеп! попрети му дугајлија празноглавић. —- А зашто баш у џеп? боље стрпајте ме у вашу главу, ту има више празна места! — Одговори му мали домшнљан.

Више претплатиика. Ни брнге вас ннје. Жинор Лаци нпје свакидашњи: али Фалити неће. Многима остајемо овога, можда још и идућега броја одговором дужни. Накнадпћесе кад са уредннк с 113 'та врати. Г. I). Јеврићу, ђакону Темишвар — Примили смо од Вас послатих 40 ф 20 новч. за Ваше претплатнике, и лист свпма уредно шаљемо. Хвала на иријатељском заузимању. Г. Аћиму Радошевићу. Вуковар. — Од наше стране лист се свакоме најуредпије шаље, а жао нам је да иокрај свега тога неки га не добијају редовно. Томе су и опет криве оне муктаџије, што на туђ рачун бадава лист читају. Ми ћемо и на даље сваком уредно лист слати. Пријатељско поздравље.

2Р®- Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас. "*Цј&®