Starmali

„СТАРМА.ш" БРОЈ 8. ЗА 1878.

95

(Из школе.) Седе две матере на диване о својим синовима, који су ове године пошли у гимназију. — Пишели ти, друго, твој Гавра из Н. Сада ? — Јуче је писао? Па шта вели ? — Та не вели добро, иште да му купим неки а т л а с — Бре добар је њему и п о р х е т, ди би ти дете учила ома на велико. (Поклања их.) „А знаш ли ти, момче шта си ти заслужио кад си толико грешио?" — „Та не тражим ја ништа" одговори окорели грешник снокојно. (Утеха.) Видио кредитор свога дужника баш кад је натегао чашу пива. „Пиво нијеш а дуг не умеш да платиш" — Видиш да пијем али нећеш видити да илаћам", рече дужник бришући пену с брка.

(Арапеко тепаае.) Један новинар прича како је гледао да Арапка испраћа мужа на војску па тужи и јада за аиме овако : „ко ли ће ти пети шатор, ко ће ранити децу, не иди нам камило наша !" (камила је Арапу најкориснија животиња.) Нове књиге, 11од ојјом рубрикои навестићемо сваку литерарну новину, од које нам се један егземплар тога ради приношље. Краљевић Марко срнска народпа певанија у 25 песама (са пстумаченим речма турским и гдекојим необичним српским у тима). Издање сриоке књчжаЈ>е браће М Поиовића у Новоме Саду 1878. 168 стр. 8-не; дена 5. н. Стража лпст за науку, књижевносг и друштвени живот. Овеска I. (за сентембар). Уредншс Л. Пачу. Издање штамнарије А. Пајевића Изплазн сваког месеца један иут, у 10 табака стаје четвртогодишње за Ауетро-Угарсму 2 5Ј н. за Србију п остале земље 5 п по динара, но свесцп 1 Фор. илп 2 динара. Орао, велпки нлустровани календар 1872 год. Уз сарадњу српских књижевника уређз^је Стеван Б. Поиовпћ. Год. \ . Цеиа 50 н. У Новоме Саду. Издање штамнарије А. Пајевића 1878. Српски соко, велики илуст ровани календар за год. 1879. Издаје и уређује др. Жилан 1)орђеви11. Година II Цена 50 нов. У Новоме Саду срнска народна задружна штамнарнја.

(Нејасан етил.) Гурали пре негде варошки пандури неког нијаног господина у апс. Господин који је некад и сам служио у варошкој кућу називаше их хулама и лоповима. Сутра дан туже га иандури писмено суду наводећи: „г. Н. Н. назвао нас је хулама, лоновима. истину чега ми овде својеручним потнисом и под заклетвом сведочимо."

(Претња.) „Аратос и вашег села господар кнеже, та то је последњи ћумез на свету, ја таке хрђаве буваре као у вас нисам видио свога века ; да знате да вам не ћу више доћи у њу ма ме кумили!" рекао један страни лупеж кчком кнезу. Кад га иоведоше пер шуп даље.

(Учи се на ватру.) Дошао канлар куварици у иоходе нре него што ће у Босну, па стао уз огњиште у онај мах кад је госпођа ушла у кујну. „А шта ће тај ту?" осече се госпођа на куварицу. ,,Учи се на ватру" одговори домишљава куварица.

-г А. Ко је су чудо научили наши крчлари од Христа? Б. Да претварају воду у вино. Одговори, „Скупљач браца". Ми ко велимо да то изостане да се не угледају и други на те примере, кад умеду тако и без угледа. „Шимшировићу". Слабачко је. У Београд. Г. II. Н. који пеће да му нод овом рубриком одговарамо. Али ипак морамо вае овако занитатп за блпжу адресу, нод којом да вам лист шаљемо. У Вуковар. Тек смо сад добилп ваше нисно, које је прошло мало света, — доносимо у овом броју ма да је мало закашњено. Надамо се и од сада да ће те нас се сећати. Неком ,,Старом калфи", — неком „Мити" — неком „Јоци"' Пред нама леже ваше наказне коресподенкарте. Премишљамо, да-ли је вредно таким критичарима одговарати. — Ал баш пОд ирозором нам џавељају се берачице, довикујући једпа другој: Дш не праши!" —■ „Иди у иершун!" — „Хајд' у вилин далак!" — Гле, та то би могао и вама бити бербански одгОвор! Исправка исправке, У броју 6. под песмом „Ибриша и СалкО" поправи потпис овако: Вл. М. Јовановић.

„Стармали" излази 10. п 25. дана у сваком месецу. Годишња је цена 4 ФОр. Ва Јуни. Јули, Август и Сеитембар 1 ф . 34 новч. — а до краја ове годпне 2 ф . 34 новч. За Србију: Годпшње 10 дпнарп, на четири месеца 18 гроша, а до краја ове године 31 грош чаршијски.

Ппсма и све што се , иче уредништва, нека се шпљена адресу Др. Јов. Јовановића у Каменицу КатепЦж рег Ге1ег\уагс1еш). Предплату иак и огласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад. (Хеша12.) Цена је огласима 5 новч. од врсте. једпе

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.