Starmali

160

2000 дуката тражи се до Митровадне под интерес врло добар. За сигурност даје се брада и шпекулантска радња која носи месечно више нег што вреди. Интерес би се плаћао ако је зајмодавцу по вољи и дневно. Јавити се Марку Дерићу адвокату. У Н 21. авг. 1878. 2350 ;_ 1 —100 Суд н-ско трговачки. 1381—1, 3. Суд н-скотрговачки обзнањује овим свима и свакоме кога се тпче да је на основу 83 тачке 4 стедишног поступка отворено стециште над целим покретним и непокретним (!) од невидиша пмањем презадуженог Коче Кубурића овд. шпекуланта изатопозива свакога који би имао од њега ма по ком праву тражити да се до 15. јан. 1879 са својим потраживањем и доказима суду овом пријави, ако не жеди искусити сљедства итд. итд. Бр. 5800 Из заседања суда н-ско трговачког од 30 авг. 1878 у Н. Управа вароши Н. Моле се све полицајне власти да у кругу свом потраже Кочу Кубурића шпекуланта овдашњег, па од нађенога за овд. општ. на име дужног пореза за свако досадање полгође од пописа па овамо по 100 гр. пор. новце амо пошљу, иначе одговоре. К 2509 Из управе варошиН. 10.септ. 1878. . 2400—1 Поред моје досад сваковрсне радње — тргујем одсада и с кожом п дала сам Кочи Кубурићу 250 дуката цесарских само да ми буде деловођа. Фирма је моја, само он ради, нз ове своте не може се нико ни за старије ни"за новије дугове Кочине наилатити, што дајем јавности на основу законих правила. У Р. 20 окт. 1878. Дафина удова Алабића. Одобравам, признајем и иримам се деловодства. Коча Кубурић. деловођа •2523 1—3 Т Јутрос у зору изгубих свога верног деловођу КО Ч У кога је капља подесила. Ову немилу и жалосну вест јављам пријатељима и сродницима молећи их за тихо саучешће у овом мом великом малеру. У Р. На туцин дан 1878. Ожалшпћени послодавац Дафина удова Алабића. Саоиштио Ј. Провлак.

Са испита, На неком испиту из хемије заседавао је катихета. „Напиши: кредом (хемијски састав)" рече професор једном ђаку. ђак не умеде. „Та зар не умеш написати: како, рци, јест — кре. добро, аз — да: креда ! ?" повиче упрепашћен катихета, в. м. Ј

Загонетка. Учитељ. „Сад ћу, децо. да вам задам једну загонетку. Шта је то: Кад је човек млад, он то жели, а кад по стигне, а он се тога ратосиља ?" Перица. Ја знам, господине. У ч и т е љ. Па дед реци. Пери ца То је — жена. У ч и т е љ. А ко ти је то казао ? П е р и ц а Мој отац. Учитељ. Та оно — могло би и то биги, али ја сам мислио — „старост."

Шта је мука. Мука је кад би когод хтео своју љубазницу да напусти, а она неће заклетву верности, коју је дала, да погази.

Разделитељ. ћерка једнога, што је цепао д р в а, била је лепа девојка, а свецем и недељом лепо се и одевала. На некој забавизапита ју неко: „Моли ћу, шта је ваш отац ? " „Мој је отац" — замуца девојка — „разделитељ материјала за гориво."

Јубилеј. Јавља нам се, да ће „НароднЦ гласник" у Темишвавару славити јубилеум, кад је добио 50.-ог предплатника; уредник и сарадници немају више теча и кумова, да их у предплатнике уврсте. Чок-Јаша.! Љубинко.

Швиндл. У Монпелијеру је био некакав доктор Ф., који је имао обичај, да кад дође у какву варош, где га нико не познаје, а он даде добовати, да је изгубио псето, и ко га нађе и доведе му, добиће 25 дуката награде. Добошар је означио како псето изгледа, а тако исто описао и сву титулу докторову и где се настанио. Одмах се по целој вароши говори само о томе, како је један нов доктор дошао у варош и како мора бити да је славан и богат, кад он за једно псето даје 25 дуката. Псето се не нађе (јер га није ни било\ али се нађу болесници.

Неко запита мало ђаче, шта је учио из библије; мали се забунио па не уме да одговори. А онај га запита; „Јесили што учио из старог завета?" — а овај одговори: „Нисам већ из младога."

У Пивари, Гост. Ала бога вам, Тошо, што су вам сада те Сардине тако мршаве? Пивар. Ја држим да су омршавиле од бриге, одкако су чуле за атентат против свога краља.