Starmali

40

,СТАРМАЛИ" БРОЈ 5. ЗА 1879.

Новије књиге, (Под овим насловом навестићемо сваку књигу, која се уредништву тога ради припошље.) Повртарство за школу и народ. Наиисао Др. Радић. Са 5 табака бојадисаних слика и 174 дрвореза у слогу. Панчево. Штампарија браће Јовановића. Стоји 3 Фр. Како се чува и негује здравље женекиља и мале деце. За народ написао Др. Љуб. Радивојевић. У Н Саду. Издаље штампарпје А. Пајевића, цена 20 новч. Хиљаду и једна ноћ. Арапске приноветке. Свеска I. у Бечу. Наклада К. Мандровића. Цена 10 новч.

РЕД НЛОВИДВЕ ПУТНИЧЕИХ ИАРОБРОДА. од 17. фебр. (I. марта) почињући до даље наредбе: Из Новога Сада у Тител, Земун и Оршаву средом и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Пешту, понедељником и петком у пола 11 сахата пре подне. У Новоме Саду 16. (28.) Фебр. 1879. Отправништво.

НЊИЖЕВН0СТ.

САД БАШ 13 ШТАМПЕ ИЗАЂЕ СВЕСКА ПРВА

л

сав дојакошљм књижевни рад у песми и прози ЗМАЈ-ЈОВАНА ЈОВАНОВИМ. П. т. претплатницима који нам новац у напред послаше за цело дело, — илп бар за прве две свеске — послаемо им већ ову прву свеску без оклевања. Претплатници који зе цело дело платише добијају одмах са овом свеском изабране премије. II. т. предбројнике пак који се без новаца јавише, — молимо да нам сад пошљу, како је коме згодније. Новац нл за цело дело (и онда добијају назначене премије на дар) нл бар новац за прве две свеске, јер поруке њихове само тако повољно им извршити можемо, Ењижарама и скупљачима претплатника дајемо сваки 11 екземплар са премијом на дар. У Новом Саду, на Сретеније 1879. Српски књижари и књигопродавци Браћа М, Поиовики.

КЊИГЕ ЗА ШНОЛУ И НАРОД.

ПОЧЕТНИЦЕ ПРИРОДНИХ НАУКА излазе једназа другом овим редом: 1. Хемија од X. К. Роское, проФесора хемије у Манчестру. Српски превод од СтеванаВ. Поповића, шк. реФерента. Са 36 слика, укоричена 50 новч. 2. Физика одБалФура Стеварта, професора Физике у Манчестру. Српски превод од С т е в а н а В. Поповића, школ. реФерента. Са 48 слика укоричена. 50 новч. 3. Астрономија од Н. Л-о киера, члана кр. друштва у Лондону. Српски превод од дра ђорђа Натошевића глав. школ. реФерента. Са 47 слика, укоричена. 50 новч. 4. Физикална географија од А. Г е ј к и ј е, проФесора геологије у Единбургу. Српски превод од Ј1 а з е Пачуа, ур. „Страже". Са 40 слика, укоричена, 50 н. 5. Геологија од А Г е ј к и ј е, проФ. геологије у Бдинбургу. Српски превод од Л. II а ч у а, уредника „Страже". Са 40 слика, укоричена, 50 новч. 6. Зологцја од 0. С м и т а, проФесора зологије у Страсбургу. Српски превод од Владана Арсенијевића, проФесора срнске учитељеке школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена. 50 новч. 7. Ботаника од X. А. де Бари, проФесора ботанике у Страсбургу. Српски превод од Владапа Арсенијевића, проФ. срп. учит. школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричепа, 50 н. Претплатна цена на свих 7 књига стоји само 3 Фор. за Аустро-угарску, а за СрбиЈу и друге крајеве српске 35 гроша или 6 гроша поједина свеска. Низ ових књига изићи ће у току ове године1879. Наруџбине из Аустро-Угарске шиљусена потписану штампарију, а оне из Србије на књижару В. Валожића у Београду. ШТАМПАРША А. ПАЈЕВ1ША, као издавач „Књига за шкоду и за народ".

оа А. Пданм } Ново« Саду

20 10 20

нов, нов. нов,

10 нов

10 нов

60 нов

нов

продаје са свога стоваришта: Буквар за српске основне школе Упутство уз буквар за основне школе — Мала катавасија — — — — — Одабране народне песме заучење на изуст у срн. основним школама — — — Дисциплинарна правила за учитеље српских основних школа — — — — — — — „Здравље и напредак наше деце", за народ написао Др. Милан Јовановић Батут О дифтеритичној вратобољи, за срнске матере написао др. И. Огњановић 20 Индустрија и њени чиниоци у Србији, написао Драгутин С. Милутиновић — 20 Русија и балканско питање — — — 40 Мала библиотека свеска I. — — — — — 10 II. 10 „ „ „ III. „Новина" I. — 60 IV. „Новина" II. 80 „Илустрована ратна Кроника," седам свезака, 29 табака са 104 слике, у меком повезу 3 Фор. Исто у лепим тврдим корицама — — 4 Фор. Очеви и деца, роман од Ивана Тургењева 60 Из природе, чланци за сгаро и младо Како ваља ђубрити — — — — Нове метареке мере — — — — Мала Лазарица, песме за народ књ. I. са сликом кнеза Нпколе — — Поријекло Зимонића породице и поп-Богдан Зимонић, са верним ликом попа-Богдана Како се чува и негује здравље женскиља и мале деце од др. Љ. Радивојевића Наставни план за сргх. нар. учитеље — Увео листак, приповетка — — — Српски ријечник за кованџије— — Херцеговачко робље од Нермака мање слике 40 веће слике 80

20 20 10

— 10

20

новч.

20 20 40 10

55 5?

^ иЗ " 2 2 к 5 ^ 2 о о ч д и § § Т о _ © Рн м Рн « к л 8

© и* н рч о

к ©

в ^

О 4 «5 а а н ^ ч Рн о св РВ К со К

О В

© П

'5» К К к О (в св 2 о к н в - н .& ^11 8 с« ^ ^ I и с ^ с5 5

О

X

•о св Н

а к к О сз

сЗ

сЗ

сЗ д ЗЕ о —■ к ? ' а ■— Н 5С Н а. ^

& н Рч о М а н « Он Р5 н

6ее « н н © © о ч

За уредншптво одговара А. ГГајевив.

Штампарија А. Па. тевиТ ј А у Новом Саду 1879.