Starmali

У1ЦУШ ЗИАЈ-ЈОВАН ЈОВАНОВИВ. ГОДИНАДРУГА ' . " ИЗДАЈЕ ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВНћА. ГЛАВНИ САРАДНИК УНОВОМЕ САДУ ИЗЛАЗАК Ж ЦЕНУ АБУКАЗЕМ. 20. Фебруара 1870. $ ВИДИ НА ЗАВРШЕТКУ ЛИСТА.

Шта је мета (По Ф. Л.

животу ч.)

Дању, ноћу, седи, чита, учи, Очи боде, јадан мозак мучи; Пред н>им стоји Софокле и Плато, Он их гледа као сухо злато ; У њих пиљи па их проучава, Уверена ј' ова мудра глава, Да ј' н а у к а наша м е т а права. А калуђер, (не велим баш сваки) Он презире овај свет опаки, Научњака само сажаљева, Он о небу, о блаженству снева. Поји псалме сред црквице мале Чита књиге, које бога хвале: Вера ј' мета! — тако вели кале. А јуриста кроз пандекте вири И прашину с' параграфа пири. Параграфи све се већма гуре, А он онда чита јиз па1игае. Њега мучи нека стара тема, Он је учи све док не задрема: Право ј' мета, — друге мете нема! А генерал Круцифицифаци, Он се бави са стари јунаци, Суче брке, оштри своје маче, Снева лунте, бомбе и картаче; Он се само по бедеми шета. Питај њега, шта ј' животу мета ? Рат је мета! — тако он бенета. А гле тамо Чивута Исака, Спрема на пут синчића нејака: „Ево, схинко, фхоринтача фхина,

За њу кхупи сто пхакла машхина! Продај, кхупи, — гомилај актхива, Ко је богат, тхај и барон бива!" К ш е ф т је м е т а! — тако вели Чива. А трбушко, и он има брига: Где ће наћи ћезап од кечига, А по томе печена пурана, По врх свега шиљера ваљана; Црна кава, — и та му не смета. Питај њега за цел овог света. Он ће рећу да је трбух мета. Песник пева, то је њему дато, Грли мому, грли своје злато, Не брине се да л' га судба гања, Грли, пева, о —■ слободи сања. Питај њега милином занета, Питај њега шта ј' животу мета? — Песма, љубав и слобода света. За песником ко се оно шуња? Гле та то је полицајац Бруња, (Све му стење на лицу поштење) — Могли б' чути и његово мњење! „Шта је мета жићу нам, голубе" Зар не знате, ви подмукле бубе: Ред, покорност и језик за зубе! А гле оног шегре веселога Филозоф је кова самосвога; Гле и дапас, баш кано и јуче, Он се само смешка и звиждуће; Смејукањем стоји на пикету, Звиждукањем држи се на свету, Тај је канда погодио мету.