Starmali

„стармали" број 9. за 1879.

69

Контрасти, Контрасти у појезији и у молерају врло су лепе фигуре и пријатно их је видети и чути. На пример слаба жена обуче на се мушко одело и иде да се свети каквом бесном аги и спахији, што јој је мужа убио; или видимо на слици страшне високе брегове, бурне таласе какве реке> а уз то пастирче свира у врулу и пасе невину јагњешчад, Ал' дед' да видимо мало контрасте и у практичном животу, да видимо јесу ли и ту тако пријатни: 1. Белоцркванска српска иевачка дружина даје дилетантску иреставу у корист пострадалих Сегединаца, — а неће да суделује у забави, приређеној у корист у д овици и сирочадима пок. ђуре Јакшића. 2. На „Пестер Лојда" и „Кикерикија" — који нас најбезобразније грде — дају Срби силне новце држећи их редовно, — а наши српски листови једва излазе и морају да престају са немара наше публике. * 3. Лопови и пустахије по Мађарској све се више множе, те краду, пале, харају и убијају, а власти не могу да им доскоче, — а уКарлову доведе власт х о н в и д е> те ови кундаче и најпоштеније људе, 4. Кад су Сегединци и други војниципо. крај Тисе летос отишли у Босну нису три дана могли да нађу воде, — а код куће им сада воде и преко јего ! 5. Сиромашна деца у ајмашком и јовановском крају у Н Саду леже ушарлаху и богињама и немају шта да једу, ни апотеку да плате, — а наше лепе Новосаткиње — госпође и госпођице — играју „фрише фире". 6. Неки људи иду у цркву, особито наше даме, отстоје св. литурђију, крсте се и изгледа да су бог зна како побожне, — а код куће отерају с прага сиротога богаља, који дође да проси. 7. Наши простаци, кад им се разболе марвинче, таки се грувају у прси, трчи и траже помоћи да не штетују, — а кад му се разболи дете или жена, или он сам, а он не тражи лекара ни апотеке до последњега часа. 8. Неправо нам је, што нас !натерују, да се мађарски језик уведе у наше народне школе, — а спрам наших школских листова тако сно немарни, да ови једва егзисгирају. И тако има много контраста у животу, који пасују за „Стармали". Аб. Савршено, Неки попа говорећи у цркви са амвона, рече између осталога: све што је благи Бог створио дивно је, и не може боље бити, тако је то савршено. Између млогих слушаоца, беше и један грбави кројач; који је на ове попипе речи само махао главом и уздисао. Кад почеше људи из цркве излазити, а кројач стаде код црквених врата, и чекаше попу. Чим изиђе попа а кројач пред њега: Господине! Ви данас рекосте у цркви, све што је Бог створио, лепо је и савршено створио, а погледните само мене, како сам накарађен"! Попа се мало измаче, погледи кројача и рече : „верујте ми мој драги, за грбавог човека не може Вас нико лепшег створити; јер је све на Вами што је за грбавог човека прописано." — Р-

Априли, ли, ли!! Угарска је наша земља, Ту смо своји сви; Равноправност овде влада. . . Априли, ли, ли!! Наша влада Србе чува; Дању ноћу бди, Да се закон не окрњи, Априли, ли, ли ! ! Народности све су сретне, Задовољство ври ; Мађари су толерантни Априли, ли, ли!! И Босанци — Херцеговци Сретни ко и ми, Радују се Мађарима Априли, ли, ли! ! А, „Стармали" још се чуди Шта од Босне би ? ! Мађарима довикује: Априли, ли, ли! ! Дал је ово сан на јави, Ил су јавни сни? Та данас је први април! Априли, ли, ли!! — р. Мисли једног развенчаног, О Боже! луда ми је песма: „На раетанку теби леш Овај тужни уздисај, Један поглед ока твога На пут мени душо дај." Та ја сам баш онда био сретан кад сам се с' њоме растао и могао измаћи из домашаја њена мила погледа.

Прво сам се молио богу да она мене узме, а после да је бог к себи узме. Брак није никако весела игра у драми живота, то доказује и свака весела игра на позорници,јер тек што дође, да се љубавници узму а оно је одма и крај игри, која се често у кући наставља као комендија, којој никад краја нема. Ако ти је нека говорила да ти је верна па ипак пошла за другога, теши се и сматрај за највећу срећу што ти није још постала жена.

Боље ти је и да имаш ђавола на врату него ли жену, јер ђаво те бар мучи сам а жена узме и ђавола у помоћ. — к к. Какво питање такав и одговор, А. Кажи ми, ако бога знаш, шта да радим са овим мојим капутом? Виш само како се подерао. Б. Ја ти незнам дати боља савета, него да исечеш рупе. .