Starmali

„стармали" број 10. за 1879.

ПОЗИВ НА ПРБТПЛАТУ „СТАРМАЛОГ . 0 овим бројем почиње нова претплата за сву опу г.г. претплатнике, који су се претплатили само на прва три месеца. С тога их учтиво нозивамо да се изволе нретплатити и на идућа три месеца, како биим непрекидно пдаље лист слатимогли. Међутим шаљемо овај број свима дојакошњим нашим претнлатницнма. па ко не жели и даље нитатп „Отармалог% нека пам лист натраг врати, јер од идућег броја слаћемо само опима, који дотле претплату пошљу, и онима, који су се одпређе за даље. претплатили. ДЈтармалтГ излази три пута месечно на чптавом табаку, доносећи у сваком другом броју савремену илустрацију, уз хумористичко-сатирички одабрани садржај, и но томе даје својим претплатницпма све оно, што је у почетку свога излажења обећао, а не као неки, који много обећају, а мало дају. Према томе ЛЈтармали" се нада да ће му не само сви дојакошњи претплатници верни остати, него да ће са новом претплатом добнтп још и приновак нових претплатпнка, којн ако желе, могу добити не само све бројеве од почетка ове године, него још и све бројеве од прошле године. Претнлатна је цена на четврт године 1 ф., на пола године 2 ф. за Аустро-Угарску, а за Орбију. Црну Гору, Босну, Херцеговнну на четврт године 13 гр., на пола годпне 25 гр. чар. или 1 ф. 30 и 2 ф. 50 новч. у банкама. Претплату из свпју крајева ваља слати штампарији А. Пајевића у Н. Сад, само ону из Србије једино и непосредно г. Змај-Јовану Јовановићу у Београд. Стармали од прошле године, повезан у меке корице може се добити за 2 ф. ттл и 20 гр. чар. У Новоме Саду 10. Априла 1879. Штампарија а . Пајевића, издавалац „Стармалог".

! 0 н о и е н а! Д р в и , што подгризају корен цвету наше књижевности, то су они скупитељи предбројника, што од издавача српских књига приме књиге а од купаца покупе новце па потроше. Такви црви доиста постоје и живе и заслужили су, да их свет познаје и да их се чува. С тога доносимо овде — а доносићемо и даље у сваком броју — њихова имена, нека се о нашој штети користе бар други издавачи књига и листова, нека им буде на опомену а дотични нека очекују одмах за овим и даље кораке наше, које ћемо против њих предузети. Чујте им имена: 1. Александар Секулиђ, колпортер књига уВел. Бечкереку (који је као што дознајемо многе српске издаваче осакатио), дугује нам 127 ф . 10н. 2. Св. В. Мили1|, чиновник у С т. Г р ад и тн т у у Србији 6 „ — „ 3. Мита ПејиЋ, учитољ (!) у Госпођинцима 23 „ — „ 4. М. Сопић, трговац уЈасеновцу . 8 В —„ 5. Н. Ј. Иванђанин, књижар у Чак ов у 31 „ 22 „ 5. П. НенадовиЋ, трговац уђурђеву 7„07 и (У сваком идућем броју донећемо и ова и још многа друга имена људи — имамо их до 50 комада —, који из „родољубља" узму књиге да раетурују у народ, па никад ни књиге. ни новапа!) Штампарија А. Пајевића.

11 ЈI 1131 1 I. ПЕСМЕ ЗА НАРОД спевао СВЕТОЛИК ЛАЗАРЕВИћ. = СвЕСКА ДРУГА. = САДРЖАЈ: Српство. — Српска вила. — Српски својевољци у логору на Дрини 1876. г. — Срби полазе у бој.— Бој на Шуматовцу.— ђенерал Чернајев.— Освојење града Ниша. — Пуковник ђуро Хорватовић. — Спомен погинулим јунацима за ослобођење и независност српску 1876— 1877. — На дан проглашења независности Србије. Уз књигу иде лик кнеза Милана. Цена је књизи само 10 новч. Ко наручи више комада добија по 77 2 новч. комад. Наруџбине ваља упућивати: ШТАМ ПАРИЈИ А. ИхЈЈЕВИћА у Нови Сад. РЕ4 НЛОВИДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. од 4. (16. марта) почињући до даље наредбе: Из Новога Сада у Земун понедељником уторником, средом, петком и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Тител, средом и суботом у гг«ла 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Оршаву понедељником, средом и суботом у пола 5 сахата по п дне. Из Новога Сада у Пешту, понедељником, средом, четвртком, петком и суботом у аола 11 сахата пре подне. У Новоме Саду 4. (16.) марта 1879. Отправништво.

За уредн иштво одговара А. Пајевив.

Штампарија А. Пајевива у Новом ( аду 1879.