Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 10. ЗА 1879.

79

Швапски језик, Чувало свињарче свиње баш украј неке баре. На то наиђе неки Шваба и запита дечка, може л' се преко баре прећи. „Можеш", одговори свињарче. Шваба засуче ногавице и пође, али вода беше дубока и дође му до грла. Шваба се окрене свињарчету и рећи ће му: „Што си ме хуљо преварио, кад виш да је бара дубока, туда се не може прећи". Свињар му одговори: „Мени је мој отац казао, да ко зна ш в а п с к и може прећи читав свет, а ти си Шваба па знаш " Никица. Леп обичај. У Београду постоји, или се сад тек завео, леп благ обичај, да се жандарима напуне џепови лепим, шареним, отрованим колачима, с којима после они иду сокацима, а завири и у куће, које нећу отворене па ту часте њима оне животиње, које безплатно чувају куће и своје госе. Добошар нема каде да унапред јави: чувајте и затварајте псе, јер смо им већ намесили колача,— а то је зато да се госама приправи што већи иберашунг, код свога кера иаједаред види у вечност пресељена. То се чини можда и зато, да и невина дечица, која иду у пгколу имају мало забаве гледајући како се пси по сокацима у грчевима трзају и копрцају. Таманити псе то би управо био посао неких других занатлија, — али погато се приметило да су београдски жандари врло нежне природе, сувише мека и мидостива срца, а то се не слаже са њиховим позивом, — зато је жандарима овај посао поверен, не би ли тако постали мало тврђа и суровија срца. Па још да видите те невине и пдемените радости кад се жандари у вече састану, пак се хвале, који је сретније руке био. Који је мање од 50 паса отровао, тај се сматра као незналица, баба и кукавида. Нисам могао пропустити, да овај диван обичај и Стармалом не саопштим. Јер што је лепо треба да је целом свету познато. Шетан-бег П а б и р Ц И. — Милостивна, рече Н. Н. госпођи К. К. кад серазболете, немојте звати доктора М.: тај је лечио и мога синовца, па га је тако накљукао медицинама и пилулама, да је јадно дете, и кад је већ оздравило, још две недеље дана боловало.

Један фабричар примети да му раденици споро раде. Он се разљути и рече им, ако од сада не буду вреднији, Да ће сваког десетог стрељати. Раденици се уплаше, оду па га туже суду.

А фабричар се овако бранио и одбранио : истина је да сам то рекао, ал то су биле празне речи, јер ја то нисам могао учинити, пошто и немам више раденика него д ев е т. Нрофесор. Де ти мени реци ко су били Кастор и Полукс ? ђ ак. Кастор и Полукс били су два најприснија пријатеља, нарочито Кастор.

К р ч м а р. Јозеф, јеси ли ти записао ону црну кафу* што је јуче имао господин Гавра? Келнер. Ону Црну кафу, — ону црну кафу, — чини ми се, — да да, јесам, записао сам је. Крчмар. Други пут боље пази, — јер ја нећу мојим гостима да учиним неправо. Али ако не знаш баш за цело, а ти боље запиши још једаред.

Беран препис за „Бубнуотеку" Стармалога: СНас зг1аШ ја!л уазг тоНо јеП <1а <1о§уе1;е јеН <1а ро§1је<;е коп!;гас1 г §уаИпзгки рго<лко1а ош пе 4ас1и Моуаса Тзгех коп1;гас1 1 1е когЉасГ с1а зги 1и и сзе^гЉи газ и сзе^ттЉи 1геЈ>а <1а НгеЈато сГ§а1а. Ка1ар1з ЈакоН. 1879. А т р е с : Ка§у-К1кшс1а 7. АргИ Ка1ар1з А 11*011.

Новије књиге. (Под овим насловом навестићемо сваку књигу, која се уредништву тога ради прииошље.) Физикална Географија, нанисао А. Гејније, проФесор геодогије у Единбургу, превео Лаза Пачу. Са 20 слика. Цена 50 новч. или 6 гр. чар. Ово је четврта свеска у низу „кљига за школу и народ," које издаје штампарија А. Пајевића у Н. Саду. Певанија Змај-Јована Јовановића, свеска друга, издаје српска књижара Браће М. Поповпћа у Н. Саду. Цена 65 новч. или 8 гр. дивот-издању, а 40 новч. или 5 гр. издању за народ на обичној лепој белој хартији. Ко се претплати на цело издање Змајеве певаније, добије још и лепу премију као уздарје. Српске јуначке песме: I. Цар душан и Краљ Лајуш. Н. Стеван Синђелић. III: Кулин капетан (песме из историје и ослобођења Србије). Спевао Мита Ноповић. Издање књижаре Браће М. Поповића у Н. Саду. Цена 10 новч. Мала Песмарица. Најлепше песме ратне, бачке и банатске, што се певају. Прибрао Ј. П. Издање српске књижаре Браке М. Поповића у Новоме Саду. Цена 10 новч.

„Стармали" излази 10., 20 и последњег дана у ком месецу.

сва-

. тесецу. Годишња цена 4 ф . иогодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. ^а Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу годину 50 гр., на ио године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новоме Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Змају у Београд. Претплату пак иогласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад. Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

ИЖГ" Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.