Starmali

112

, стармали " број 14. за 1879.

ИШГ* Молиио да се чита и заиамти!") Ево оних, који узеше и распачаше књиге, а новце потрошише, па тако нити новаца, нити књига од њих. Ми смо их сваког појединце бар 15—20 пута молили, позивали, кумили и преклињали за ово две године дана од кад нам дугују, да врате књиге ако им је преостало коме шта, а остало да подмире новцеммакар у размакнутим роковима — али свебадава. Ево тих којима је слатка туђа мука. 1. Аксентије Ј. Аксентијевић, пређе Беч, сада Темишвар

2 Носта Николић, парох у Калазу 3 808" М. Велиђ, учитељ у Бршцу 4 ©вГ- С. Д. Циковац, пређе Коморан, сада Краљевци 5 Носта Поповић, трговац у Слатини 6. шг Јован Ешкутовиђ трговац у БелојДркви 7. В. Војновиђ, парох у Лепоглавп 8. С. Саломон, .књижар, пређе Осек доцније Сомбор 9. Ј. Димовић учитељ, у Парти 10. Ст. Ст0ЈК0Ви1|, писмоноша у Даљу 11. Ј. Савић учитељ у Ватпну . 12. Натаринауд. Н. Ј. Иванђанина ,у Чакову 13. п. Ненадовиђ, трговац у ђурђеву 14. М. Сопи!), трговац уЈасеновцу . 15. Св. В. Милиђ, чиновник у Ст. Град и ш ту у Србији 16. Александар Секулић, колпортер књига уВел. Бечкереку (који је као што дознајемо многе српске издаваче осакатио), дугује нам

16 ф.

17

35 „

2

6 „

62

13 „

88

71 „

70

34 ,

40

16 „

18 в

40

5 и

10 „

30

4 „

31 в

22

7 ,

07

џ џ Џ

*

I с гЈШ.* гЈЈЛс Ј Ј& зј Ј& С, КЊИГЕ ЗА ЦЈКОЛУ И НАРОД. ПОЧЕТНИЦЕ ПРИРОДНИХ НАУКА до сада изишле ове: 1. Хемија од X. К. Роское, професора хемије у Манчестру. Сриски иревод од Стевана В. Поновића, шк. референта. Са 36 слика, укоричена 50 новч. 2. Физика одБалФура Стеварта, нроФесора Физике у Манчестру. Српски нревод од С т е в а н а В. П о II о в и ћ а, школ. реФерента. Са 48 едика укоричена. 50 новч. 3. Физикална географија од А. Гејкије, проФесора геологије у Единбургу, Српски цревод од Ј1 а з е Пачуа, ур. „Страже". Са 20 слика, укорпчена, 50 н. 4. Геологија од А Геј кије, проФ. геологије у Единбургу. Српски превод од Л. Пачуа, уредника „Страже' - . Са 47 елика, укоричена, 50 новч. А за кратко време изићи Ће: 5. Зологија од 0. С м и т а, проФесора зологије у Страсбургу. Српски превод од В л а д а н а А р с е н ијевића, професора срнске учитељоке школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена. 50 новч. 6. Астрономија од Н. Д о к и е р а, члапа кр. друштва у Дондону. Срнски нревод од дра ђорђа Нато-

I 6. §• & §>

6. —

127 ф . 10 н.

Свега 413 ф . 88 н. тек четврти део од онога, што имамо растуривача српских

књига, па нека

Ово је код т а к и х нам онда ко изволи замерити што износимо на Јавност имена њихова. Не само то него ћемо их још све тужити криминалном суду као оне који проневере поверено им добро, а према јасном определењу у постојећем закону, могу и сами унапред знати шта их за овим чека. Но пре тога крајњега корака још једном их ево јавно позивамо да измире своје двогодишње рачуне од данас за један месец дана најдуже, јер после тога рока пријављујемо их суду криминалног оделења. Данас не износимо на јавност нова имена дужника, што су нам се неки с дазвали са обећањем да ће подмирити своје рачуне, но ако не учине, и њих ћемо и на јавност изнети « Штампарија А. Пајевића.

*) Г. М. Пејић, учитељ у Госпођинци, подмирио је свој дуг од 23 ф . 24 нов. данас 15. (27.) маја 1879. Нека би се и остали на љега угледали у подмири дуга с в о г а, али не да прво као он шеврдарски изврћу и одричу. па да после плате што су доиста дужни. У томе нека се нико не угледа на њега. Мп ћемо се радовати ако их све редом што скорије скинемо са овог јавног излога.

_ «3 шевпка глав. школ. реФерента. Са 47 слика, укори4 чена. 50 новч. 7. Ботаника од X. А. де Бари, проФесора ботанике у Страсбургу. Српски превод од В л а д а н а Арсенијевића, нроФ. срп. учит. школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена, 50 н. Претплатна цена на свих 7 кљига стоји с-амо 3 Фор. за Аустро-угарску, а за СрбиЈу и друге крајеие српске 35 гроша или 6 гроша поједина свеска. Наруџбине из Аустро-Угарске шиљусена иотпи сану штампарију, а оне из Србије на књижару В. Валожића у Београду. ШТАМПАРША А. ПАЈЕВИВА, као издавач „Књига за школу ц за народ"

РЕД ИЛОВИДВЕ - ПУТНИЧКИХ ПАРОВРОДА. од 4. (16. марта) почињући до даље наредбе: Из Новога Сада у Земун понедељником уторником, средом, петком и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Тител, средом и суботом у ш»ла 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Оршаву понедељником, средом и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Пешту, понедељником, средом, четвртком, петком и суботом у пола 11 сахата пре подне. У Новоме Саду 4. (16.) марта 1879. Отправништво.

РОМАН ИВАНА ТУРГЕЊЕВА П ревод П. Тодоровићд I. и II. св. Цена обема свескама 1 фор. 40 новч. Наручује се у Шта М парији А. Пајевића у Н. Саду.

За уредништво одговара Т. П ајевп&.

Ш тампарија А. П ајевива у Новом С аду 1879.