Starmali

"стармали" број 12. за 1879.

95

Како нас Хрвати поправљају. Једном приликом рече ми један брат Хрват: „Срби би можда имали декоју добру песму, само кад би их који Хрват мало дотерао и поправио". Сетио сам се тих речи ономад, кад ми дође до руку „Д е ж е л и ћ е в а п е с м арида". То вам је дебела књига пуна иесама за певање. Отворим једну страну и нађем од речи до речи ону познату песму Мите Ноновића „Сабљо моја", али су је Хрвати тако поправили, да ју неби ни познао, да није Дежелић напред метнуо, да су то „Шес1 М. Ророт1са", а не верујем, да ће и сам Мита познати у овој песми своје речи. Ево је од речи ,'до речи прештампане, логике и свезе не тражите, јер всује труд: 0 уИоу 4ш1. Е I е с 1 М. РороУГса, 8а1>1јо тоја ШптИпјо 8аМјо тоја кгуо-рцо Ма1о пав је а1 вто 1јисН, СеНк 8гсе је и ^гисНћ 1 ч ји1;а §-ијо ге!ја тоја ра 1с1ето ипеЛ Боји Каргес! СеПк згсе Воге 8Уе1д Т\гс1је пе§о ћајопеН, Јипв! ко1Ј1! раН 1гго(1 коЈ1 кгуеи 2ап 2а з1оћос1и сето, ако 1ге1за А §1е оио§ р1ауо§ пе1)а. I §1е оуе за 21 о 1 уоп 8гћ1ји пек 8е гас1о ћоп баМјо тоја с1пш§Ио 8аћ1је коупе заМје коупе Си (1о1уогие Ма1о паз је а1 8то 1јисИ 8ао1јо тоја кгуо рхјо Т|ји1;а §ијо ге1ја тоја СеНк 8гсе је и§гисН! СеНк 8гсе Воге 8\ г еН, 1\г(1је Т\гс1је пе§о ћајопеИ ТЈ гиката зи §гото \"1 пе§о НајопеИ 8а1)1јот сето гаггегаН ра з^о се1а 4угс1бка се!а ћаз па пећо У1(1 оу <1апе. (I) К Г. О П с Р ј е 5 111 а Г 1 о а.) А6.

А ди је Марко? Ево шта ми је мој браца Пера ириповедао : У једној школи било је доста ђака, и сваки је ђак имао своје име, тако се један звао Марко. Али није био у наукама онакви јунак, као што је био његов велики имењак, Краљевић Марко; но он је и од Марка нешто присвојио, а то је начин загашивања прекомерне жеђи. Једнога дана није Марко био спреман из лекдије а то је код „Стармади" излази 10 , 20 и последњег дана у сваком месецу. Годишња цепа 4 ф . иогодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу годину 50 гр., на по године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар'

њега чешће бивало — те дошав у школу предомисли се и — побегне опет кући. У то дође катихета у школу и стаде питати једнога ђака, који је био Футожанин: Ди је приповедао слово божије Еванђелист Јован ?" Футожанин одговори: „У Сирији." „А еванђелист Лука."— „У Палестини." — „А ди је приноведао Матија?" — „У Кападокији." — „А ди је Марко?" — „Побегао је кући, господине!" одговори ђак Футожанин, мислећи, да господин катихета пита за ђака Марка, и не сећајући се да се четврти еванђелист тако звао. „Враг ти матери, продере се г. катихета, „мислиш ваљда да сам ја твој футошки кнез, да ми тако одговараш!" Аб. Штампарске погрешке, У Будапешти бесни од неко доба неки луд Петар (м. ветар). Шајкаши спремају своме посланику Петру Стојковићу — макљаду (м. бакљаду). Госпођа * пуна је блата око врата (м» злата). Министру Тиси ни мало се не допада његов н о в исад (м. сат). Из записника једног пензионираног учитеља из Мађарске. Ономад донеше новине записник једног учитеља, који је све казни савесно бележио, којима је негда поверени му цвет младежи заливао. За његова госпотства, које је трајало 51 годину и 7 месеци, поделио је он 912.517 удараца лесковачка характера, — 24.040 виргаза брезова порекла, — посеЈао је 20.285 зврчака по носу и лабрњи, — поред 7905 заушака подарио је 1,115.800 крушака палцем но темену, — са граматиком. катихизисом и речником ударио је по глави само 12.763 пута, — на кукурузу клечања било је 777 пз г та, — клечања на троћошној цеианици само 61 пут, и т. д. и т. д. Али по језику није шинуо никога, — то је оставио нашем финијем, просвећепијем времену.

Бубнуотека, Држимо да и штилизација ове вашарске цедуље за узима достојно место у „бубнуотеци" : ВОСКРЕСЕНИЈЕ Угојеног свинчета, двогодишњег ждребета, припрегнутог марвинчета, и т. д. 5 новч. КЛЕНАК, СИМА МИЛУТИНОВИћ.

Писма и све што се тиче уреднпштва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новоме Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Змају у Београд. Претплату пак иогласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад. Цена је огласима о новч. од једие врсте.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас. -"ШШ