Starmali

158

„ стармали "

број 20. за 1879.

ћ и р а. 0 чему сад пишу највише новине. С п и р а. 0 чајничком отпору. ћира. А какав је то очајнички отпор? С п и р а. Ћ.иро ! Да ми ниси правио опасне калембуре, јер знаш да неки људи имају дугачке уши Па нећу да с т р а д а м. ћира. Е гле! А ја би баш волео да (коме) с т р а д а м:

ћира. Има право Абуказем. И ја сам то приметио. Човек не може у Н. Саду мирно спавати. Јер од два сата у зору већ те почињу узнемиривати. С п и р а. Па знаш шта ћемо радити, брате Ћлро? Тх и р а. А шта брате Спиро. С п и р а. Ти лези у вече мало раније, па се испавај до два сата. А кад си се испавао, онда нека их, нека дудучу колико им драго.

У дупану, Госпа, Који су амрели сада у ово јесеве доба н ајмодернији? К а л ф а. Ето баш тај, што га држите у руци. Г о с п а. Јели боја стална, да неће избелити? К а л ф а. 0 зацело, милостива, само га не смете на киши носити.

Нов-марш. За избор вуковарски спрема се као што чујемо народна банда сремски Хрвата из Апатина да им одсвира нову химну: д о ту мајн либер Аугустин" дер Куко ист хин."

К о к и ц е. Болео би знати, да-л ће сада господа Зичи и Варади променити своје име, или ће га само дати флекпуцеру на очигаћеније! Сиромак „Јавор" обедили га да тера политику, па сад још може и страдати. (Све се бојим за „Недељни лист", —јер он опет тера белетр истику, да неће и он бити што крив.) Ипак су питоми људи браћа Хрвати у Загребу. Галерија може сто пута викнути :Нема Срба! председник ће је увек опоменути на ред, — а никад на врата. Знате зашто се трпи извесни доктор у Новосадској болници ? Из економски обзира. Јер он уме болесницнма тако да загорчи, да им не треба Хинине. У загребачком сабору догодило се једно чудо. Ево како то „Застава" јавља : „0 закључењу одборову узео је први реч Др. Врбанчић да побије свога предговорника.

За време избора. Препис брзојавке коју су сремски Хрвати свом проаалом кандидату товарничког срез1 после избора отправили: Господин Божић Климента ур. Заграб. Обзорабан. Честитамо алазатошан што немусите ићи ву Заграб саборара. Изабрали су Др. Пејић. ура. Фекете Имре сремско Хорват из Сотина Фаркаш ђерђ сремско Хорват из Томпојеваца. ћере Пишта сремско Хорват из Чаковаца Јозеф Штрасенраубер сирмише кровот ив Швајнфурт Формалс Свињаревац За тачност преписа (М. П.) Ивша Кукулелековић векселФресер из Верка.

Са избора товариичког II р е д с е д н и к. Море Грга за кога ти гласаш? С р е м с к и X о р в а т : Та рекоше ми за некаковог Клименту из Загреба незнам ни сам како му име. Није писано. Једна куварица читала неки роман. Млади газда њезин видећи је где чита запита је: „А ко је писао ту приповетку ?" — , Ви се само швотате са мном —- одговори куварица — „зар не видите да то није писано, то је труковано !"