Starmali

240

„старма.1и" број 30. за 1879.

Вјврозаконско учеље Талмуда или Огледало чивутског поштења. По немачком прерадио Васа Пелагпћ. Новп Сад, штампарија А. Пајевића 1879. Даље изашло је прештампапо друго издање Пелагићевих књига: Историја босан. ерцеговачке буне у свези са српско и руско-турским ратом, (Штудија за народ и државнике). На корицама њеним стоји као мото: „Гдн год државници владају народом помоћу оружја и апсана, а но помоћу правичноети и елободе, тамо ее и неотиде развија кваеац буне, која ће раније нли доцннје учинити дармар. Тад подједнако страдају и угњетени и угњетачп". Цена јој је само 50 новч. Узорите бесједе и пјесме (одабране умотворине разнпх писаца) — Циј^на 20 новч. Добровољни прилози ЗА ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА СИМИ МИЛЕТИћУ у Новоме Саду. (Цаставак.) А. Ристић из Нове Молдаве . . . 5 — н. Ховорка Чех лекар из Нове Молдаве. 2 — н. Марко П. Шилић у Н. Саду у сребру 3 ф . — н. У ирошлом броју јављених . . . . 16 ф . 50 н. Свега . 26 ф . 50 н. Што даље стигне ирилога на горњу цел, изнећемо на јавност на овом месту. Уредништво и издаватељство „Стармалог", Књижевне вести, ПОЗИВ НА ПРЕТПДАТУ НА КЊИГУ : ШВАЈЦАРСКА ЊЕН УСТАВ, ВЛАДА И Н.ЕНА САМОУПРАВА. Једва је протекло десетину година од кад је и наша отачбина ступила у ред модерних-уставних држава, па је се већ увелико увидела пепотпуност у нашем уставу. И народно цредставништво као тумач општих жеља у више је маха до сада истицало своју готовост, да се ти недостатци поправе и усаврше, тако, како ће најбоље одговорпти и духу времена и садањим нашим нотребама. Под утиском ових мисли ја сам превео горњу књигу, која треба да буде од двојаке користи: с једне стране она ће упознати нашу публику са целокупним устројством те хваљене државице, почев од устава као извора-закона свима осталим законима, па до најмањег правила, по коме се н. пр. ова или опа дружиница управља. С друге стране она ће народном цретставништву приликом дотеривања нашег устава бити оно, шго је боном кап воде. А то време, мислим, да ниЈе далеко од нас. После овога мени- није нужде ни речце трошити у корист препоруке саме књиге; само бих молио моје и све пријатеље српске књижевности, да се заузму око скупљања претплате и да новац заједно са бројем у^писника што пре пошљу, како бих према томе умео одмерити, колпкп ћу број књига штампати. Ењига је велика 8 штампаних табака, а цена је 1 динар. За Аустро-Угарску кошта 50 новч. и може се слати штампару Арси ПајевиКу у Н. Саду. Новац из Србије ваља слати кепосредно мени. Скупљачима десета књига. У Београду, концем октобра 1879. К. С. ТАУШАНОВИћ.

РИЈАII ШКШО ПИТАЊЕ, од М. ДРАГОМАНОВА, превод с руског. Књига је на 8-ни 5 табака с предговором Пере Тодоровића, а садржина јој је: I. Поштену ствар треба поштено бранити. II. Унутрашљи и спољашљи Турци. III. Унутрашље ропство и рат за ослобођеље. Цена је књизи 40 новч. Ко поручи на више ових књига, рачуна му се по 30 новч. књига. Наруџбине г.аља упућивати

ШТАМПАРИЈИ А. ПАЈЕВИВА, у Н. Саду.

1

] Г Л А С И. 1

ТТПТ) ПТЛ °» д 0 до 17 на орапу земљ у у П II П Ц 1 1 Ц У СТ Р° " У гарској, изузимајући [ЈШЈП 1 1 Г\ Р азво Ј ачен У границу Л ново 0куниране земље, ложе свако добити без претходног трошка и то узодплату капитала по вољи, који се наброји у банкпним или државним нотама. Зајмоиотребити нека се обрате на Задругу г Манојловића и комп. у Сентомашу преко пута српске цркве.

етовариште одела

Јављам поштованој публи ци, да имам на мојем стО' варишту

(КОНФЕКЦИЈА) по најновијем париском фасону у највећем избору. С поштовањем

по најновијем париском фасону

За уредништво одговара А. Пајевив.,

Штампарија А. Пајевива у Новом Саду 1879.