Starmali

259

Абуказемов календар. Новембар. 21. Владика Анђелић, поставши коадјутор патријаров, узима и име „П р о к о п и ј е" (кад се уме тако проконати.) 22. Саборски одбор изјављује, да је она апсолуторија, што је вршачки одбор издао Јаши Векецком, права а п со лудорија. 23. ,,Ср п с.к е новине" јављају, да је „познати," др. Светозар Милетић пуштен из затвора. А зар имаикакав „непознати" др. Светозар Милетић ? 24. Новинејош једнако оглашују „Анатеринску воду за уста." Сада поткрепљују још и многим сведоџбама саборских посланика, који су увек за време седнице ту воду у устима држали. 25. Новине веле: Изасланици призренске лиге пратиће Муктар пашу у Гусиње. Даклем ипак је истина да је Муктар умро (погинуо), кад ће га п р а т и т и. 26. Даклем Владимир Јовановић није више филистар минанције — хтедох рећи министар ф и н а нције. 27. Ђ- Ере миј н, се извињава што је био против тога да се моли помиловање за Милетића говорећи : Сад ми више не треба текелијна штипендија! 28. На пољанама свуда снег, те коњи могу лако склизнути и пасти, —али и лети кад је трава опет могу лако пасти. 29. Кад „Стармали" престане нећемо никога грдити и ружити (њих ће грдити и ружити „Кикерики"). 30. Анђелић вели : Ако ми недате цео Сириг а ви „С" изоставите, па ми дајте макар само Ириг (и његову дијецезу.)

Е 0 К И Ц е. Из Француске јавља се тужан глас да ове године није родило шампањско вино. (Сироти богаташи, сад ће морати пити бордо, рустер и токајер).

Вели се да ће Анђелић постати митрополитом босанским. ,,Стармали" би му желио да већ један пут постане папа, само да даље не чепрка.

Кир Дима вели: ,,Ја би држао какав српски лист, ал дамије добар, — јеФтин и — навересију". _ Тиса премишља о предлогу, да се ни један мађар, ма шта скривио, не осуђује на затвор. Јер апсане у Вацу треба да се неколико година пролуфтирају. (Срби се могу затварати, јер они се више не могу окужити, пошто су већ окужени).

Онај дописник из Надаља у 178. броју ,,3аставе" мора да је велики мохер Он је овако рачунао: Уредништво ће читати само почетак и свршетак мога дописа, па ће га примити, а оно у среди (што ми је најглавније) нека чита публика.

Него заиста тај кисачки Илија Георгијевић мора да је нечувен народњак, кад се владика бачки чак и са Пантом Поповићем алирао да га у Надаљ не пусте. (Види Заставу број 178).

Није прошло ни десет дана како је Милетић пуштен, а већ сам чуо једну нову песму, којој је припев: ,,Хвала цару, Нехвала Мађару. Исом Тисом Нехвала Мађару". Ту сам песму истина у Београду чуо, али ми се ипак чини да је поникла у дијецези епископа б а ч к о г. Његова би даклем дужност била, ако се са царем састане, да му саопшти како му народ у песми захваљује. Цару би за цело мило било, јер народ пева само оно, што му иде од срца. (Н-1ј -) У бечком државном већу предлаже се, да се сулудима забрани женити се. Неки злоћа примети на то : Е па, господо моја, ко ће се онда женити, кад се још и њима забрани !

Ономад нам телеграФ Ову новост лупи: Стара ј' „Преса" на продају Ко ће да је купи ? — Није ништа ново, Пресо наша мила, Кад ти јоште ниси На продају била?!

Н а Т П Ж С И. I. Просветна породица Просветна је породица Те госпође Стаке: Мајка воли учитеље, Иерка воли ђаке. II. Госпођи Н. у споменицу. (Одједног неома искреног иријатеља.) Ти си тако лака, чила Ти си као горска вила, Ти си тако лепа мила, То јест — некад била. 3. *