Starmali

264

„СТАРМАЛИ и БРОЈ 33. ЗА 1879.

м- НАЈЛЕПШИ ЈЕ БОЖИЋНИ ДАР СРПСКОЈ ДЕЦИ „БАДЊАК" ДА.РАК ДОБРОЈ ДЕЦИ од ЧИКА СТЕБЕ са 14 слика. Зна се да су чика Стева и чика Јова-Змај препородили у нас дечију књижевноет, први својим депим иоучно-забавним иричама, а други узоритим песмама из дечијег живота. Ево прегоше оба та дечија писца наша да учине сриској деци велику радосг и о идућем божиЛу — овом иовом својом књигом лепим „Бадњакдм^. ... У књизи има 4 дивне песме чика-Јовине и 6 лепих ирича чика Штевиних — све ново нигде не штамхсано, а садржај тај красе 14 уметничких слика. Кшига је увезана у тврде ружџчие и шарене корице а штампана је на леиој глаткој хартији. Дена је књизи 25 новч. иди 100 пара. Родитељи, добротвори сиромашне деце, школски одбори не могу лепшим даром но што је '„Бадњак и даривати српску децу. Ко поручи ову књигу у више комада добија пристојан рабат. Наруџбине из Србије иду на књижару В. Валожића у Београду а из осталих крајева на потписану штампарију. У Н. Саду, на првозваног Андрију 1879. НАКЛАДНА ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА.

Ћ Ћ

СВ. САВСКИ ДАР ОДРАСЛОЈ ОМЛАДИНИ.

Јављамо свижа школским управажа и властижа као и појединиж родитељижа да ће у иашем издању до нове године изићи К Њ И Г А

У XIX. ВЕНУ написао СТБВ1Н В. НОПОВИЋ епарх. школ. референат. Ењига ће изнети 10 штажнаних табака на великој ОСЖИНИ, леиој јакој, и углађеној хартији, биће урешена са 40 уметнички израђених елика, увезана у тврде сходно илустроване корице. Ењига је нисана лако и разумљиво, те ће бити 0Д велике користи одраслој омладини а и свакоме коуи је рад да ироучи шта су изумели највеЛи умови. Цена је књизи 1 фор. а. вр. За ®рбију 12 гроша. Школским одборижа и свакоме, кад навише поручи дајемо 20 — 25 по сто рабата. Накладна штампарија А. Пајевића у Н. Саду.

ОГЛАСИ. Љ,

ЦЈЕ СЕ ШВДIММ по 5 и § првцента пзчиљуЉи од 25§ Фор. дв једДнвг милијвна, иа бдплату дакле ко хоће, уз грун1 тевну 'сигурнвст на #раће земље у аустр* угарсквј изузимајући развојачепу крајину, вдлучна решења на. искање зајма, дају се пв регули сваки 14 дана, ®д времена кад се изправе (грунт»вци извад, Валввница и пврезна каига) пвднесу зајам у г ®т®ввм нввцу набраја п@ иешти или у руке зајм®-узима®цу у државним или банкиним нотама, интабулисани терети, који нису сувише велики 'несметаду — приствјба је сам® 1*/. за нормално искаље, али внада пвотаје зајмвтражијвц дужан платити један пут за свагда, кад му се одобрење искане сввте иајдуже за 3@ дана, ®д дана кад добро устројене изправе прида двстави, или о том рекомандованим писмом извести. П®слеви се сви по могуће већвј дискрецији (хранен>ем тајне) вбављају, и савестн® у кврист зајмоузимаоца вбављају. — Писма за ввај пвса управљају се на задругу Манојловић и Конз. у Сентомашу прико пута цркве.

0

п. н. Јављам поштованој публИ' ци, да имам па мојем стоваришту 1ДЕЛА 31 ПШ I (Е0НФЕКЦИЈА) по најновијем париском сону у највећем избору. 0 поштовањем БЕРН1АРД ФИШЕР.

*

03 р 4 о о Но 4 о о Н о Н п о

*

■ по најновијем париеком фаеону

За уредништво одговара А. пајбвић,

Штампарија А. Пајевшда у Новом Саду 1879.