Starmali

„ стармали" број 33. за 1879.

— Чекајте, рече им, и ја ћу с вама у варош. Испи чашу пива па пође са ђацима. 1)аци, расположени, почеше певати. Али управитељ, који је тако радо певао, сад је ћутао. — А шта је вама, те не левате ? — Ех, љутит сам. Онај буцов ђура дође мадо час кући, па поче причати нешто о мачку и господину председнику, што би сам ђаво разумео, а кад је на послетку одвезао џак и из њега искочио зед, стао је као окамењен, и тек после дужег времена замуца: „У зец, у X..,. мачак, у Л.... ђура, у X.... магарац". Јамачно се негде ошљокао. С тога и идем у варош, да видим шта је то. Хоћу да п.итам г. председника. ђаци гуркаху један другога. — Опростите му то, рече Драгутин. — Али ко се неби на тако што љутио! мумлаше управитељ. Дођоше у X.... Управитељ нађе председника, али овај му немогаше рећи ништа више, до да му је ђура донео за цело мачка. Обојица климаху главом (ђура у Л.... можда такође), док најзад нешто премишљајући не почеше нешто говорити о ђацима. Али истину нису дознали, јер су се ђаци зарекли да ником ништа не кажу. ђура је још неколико година веровао, да је за цело један сат био магарац, и да се само божијом помоћу тога курталисао. Пролетос однели су ђуру, уи1§о Л—ску пошту на свето поље. Умро је. Ову причу написао сам аему са спомен. Г. М. М. Најновије књиге. (Под овим насловом навестићемо сваку књигу, која се уредништву тога ради иричошље.) Накладом штампарије А. Пајевића сад су баш изашле следеће књиге: 1. Енох Арден од Тенисна. Превео Змај Јован-Јовановић, 8-на, 4 штамцана табакаса илустрованим корпцама, на Финој хартији. (Ово је дело наградила „Матица Српска"). Дена 50 новч. 2. ђимнастичне игре за срис. народне гаколе. Вис школским саветом одобрене. Први део. Просте и редне игре, пгре са испомоћи п сметњама, слободне игре у пољу и на игралишту. По најновијим немачким изворима написао Ј) о р ђ е Глибоњски, учитељ на српској вишој девојачкој школи у Повоме Саду, 12 штамианих табака на 8-ни са 93 слике. (Ово је дело наградила „Матица Српска"), Цена 1 Фор. 3. Астрономија од Н. Локиера, ч^ана кр. друштвау Лондону. С немачког превео др. 1). Натошевић. Са 47 слика. (Ово је дело као 7 ма свеска „Почетница природних наука," које су пре тога такођер у горљој наклади већ изишле и могу се добити свих седам свезака тврдо укоричених за 3 ф. 50 н.) 8-на 8 табака. Цена 50 новч. 4. Вадњак. Дарак доброј деци од Чика стеве, са 14слика и лепим илустрованим корицама. V књизи су и леце четири „Стармали" излази 10., 20 и последњег дана у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . погодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Восну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на но године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

са свим нове иесме од Чика Јове Змаја. Цена је укориченој књизи у тврдим корицама 25 новч. 5. Српске здравиде о славама и крсном имену. Из Боке Которске и т. д. I. Цена 20 новч. или 2 грош. 6. Завјет ИвањсЈХО .ј Градини. Босанска ириповјетка. (Прештампано из „Јавора" за 1877.) Цена 20 новч. 7. Знаменити Бокељи. Пише Томо Крстов. 8-на 34 стр. св. I. у којој су животописи два знаменита Србина из Боке Которске. (Прештамнано из „Јавора"). Цена 10 новч. 8. О телесном одгајивању деце. По проФ. др. Ј. Стајнеру. српски од Радмила Лазаревића. (Проштампано нз „Јаво^а"), 8-на 4 табака. Цена 20 новч. 0 П 0 М Е Н А. Наше многобројне дужнике, еојн нам још дугују за последњу, неки још и за трећу овогодишњу четврт, овим пријатељски молимо да изволе у што краћем року послати свој дуг. Еад су знали ненрекидно лист примати и чптати, право је и да плате за њега. Наклада „Стармалог." Добровољни прилози ЗА ПОДПЗАЊЕ СПОМЕНИКА ПОК. СПМИ МИЛЕТИћУ у Новоме Саду. (Пастаиак.) Скупљено у Сарајеву у очи Ваведенија 1879.

Ристо ђ. Бесаровић

90

ф.

н.

Јово „ „

10

ф.

н.

ђорђе Д. Красојевић

10

1>.

50

н.

Васо Краљевић

8

Ф.

н.

Сава Косановић 1 дукат или .

5

Ф.

50

н.

Ристо X. Дашјановић .

5

Ф

н.

Васо Хаџи Ристић

5

Ф.

н.

Димшо Петровић

5

Ф.

н.

Видак Авакумовић. ,

.

4

ф.

н.

Т. В

5

ф.

н.

Р. к . . .

2

ф.

н.

Ј. В

2

ф.

н.

Свега .

82

ф.

н.

ђока Јовановић из Пожеге .

.

ф

50

н.

У прошлом броју јављених .

90

ф.

50

н.

Свега .

173

ф.

н.

1 динар и 1 и ф. у сребру. Што даље стигне прилога на горњу цел, изнећемо на јавност на овом месту. Уредништво и издаватељство „Стармалог". Одговори Администрације, Г ђ. Перовићу, Цетиње. Можемо Вам иослати, ако је по вољи, не само све бројеве од почетка ове године, него још и лањске године све бројеве од како је „Стармали почео да излази. Међутим док не одговорите шаљемо Вам од 1. Окт. о г. г. Јовану Настићу, Винковце. Примили смо од Вас послатих 4 ф. 68 новч. као предилату на „Стармалог" и молимо да нам јавите од када да Вам лвст шаљемо. Међутим опремилисмо све броЈеве од 1. окт. о. г. Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Змају у Веоград. Претплату пак и огласе, ваља слати на штампарију А, Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

ЗДО** Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.