Starmali

„стармали* број 6. за 1880.

47

Добро је њему и тамо. Ишао некуд Чивутин на овојим колима, сам је био сам је и кочијашио. На путу дође до једног бунара и хтеде да напоји коне. Оаази то неки лопов те се дошуња до бунара Чива је био слаб, те немогаше да извуче воде из бунара. ЈГопов се понуди да му помогне, те рече Чиви: „Ево ја ћу ти извући воде; али је тешко напоље извлачити јер нема претеге на ђерму, него седи ти одостраг на крај ђерма, па ће онда лако ићи." Чива узјаши на ђерам да буде претеге, а лонов увуче кабо у бунар, те наравно Чива одз у вис јапгуки на крај ђерма. Жопов напуни каб'о водом, али место да сад извуче каб'о а он хуља седе на кола, па ошину коње: „Хеј, виче Чива од горе, спуштај ме доле!" — „Добро ти ту седиш!" одговори лопов и одјури да се све прашило за њим. П а б И р Ц И. 1. После школе искупила се деца да се сиграЈу. Премишљаху шта ћеду, кад један дечко се досети и предложи: „Знате шта да се сиграмо, хајде да се сиграмо банке". Друга деца одобре, а предлагач стаде улоге делити, једном детету рече: „ја ћу те наговорити да твој накит у сребро променеш, а ти ћеш то урадити, па за тим ћеш опет ти" окрене се другом дечку „с 1 новцем побећи" затим опет првом „а усљед тог ћеш се ти убити". Тако раздели све улоге, само на једно дете заборави „А шта ћу ја бити? запита овај" „А ти! та ти си здраво глуп одговори вођа" да се с' нама играш — ал опет, ти можеш бити акционар! 2. Но јес' чуо Пајо, то је дивна мајска киша! Та све ће на један пут из земље изнићи! в . „Пст, ћути молим те! То би ми било врло жао! јер би напослетку ваљда још и моје три жене из земље опет поново на свет дошле!" 3. „Али за Бога Мило, ко би још својој тетки казао да је глупа? Иди одма к' њој и реци, да ти је жао што си то казао!" Мила оде к' тетки и рече: „Тотка, мени је жао, што си ти глупа!" 4. Кауниц предаде једном цару ЈосиФу II нов законик на преглед. Цар беше са истим веома незадовољан и напише на свршетку са крупним словма. „Кауниц је један магарац. Јосиф II. Дође затим Кауниц унутра по царев одговор: Јосиф му пружи хартију и рече:

„Ово је моје мњење о томе; читајте сами." Кауниц се устезаше и рече цару да се боји да неће са отим цара увредити. Цар запита шта он са отим мисли. Кауниц се поклони и рече: „Го је велика почаст за мене," и прочита гласно „Кауницје једа н магарац, Јосиф други".

Брза снаха. Отац Соврен је једва чекао, да ожени сина Добрена, да му снаха одмене жену Макру. Доиста је нашао одмену, јер се дуго са снахом овако хвалио: — Ја трчим па заповедам, а она седи па слуша. /М. Најновије књиге. (Под овим насловом навестићемо сваку књигу, која се уредништву тога ради припошље.) Животи и деда врсних Срба књига I. Млађи нараштај од 1853. до 1879. од различних писаца. Скупио и приредио, местимице допунио и нрерадио Драгутин Посниковић. Свеска I. Београд штамнарија штампарских раденика 1880. Цена свесци 60 пара дин. Друга свеска ове књиге изаћи ће најдаље за 15 дана, а исто тако и остале свеске излазиће сваки 15 дана.

Одговори Администрације. Г. Андр. Мил. Крагујевац. Неможемо вашој жељи за доста учинити. Изволите послати пуну претплату књижари В. Валожића у Београд. Г. Т. Дрногор. Пожаревац. Хвала на родољубној вашој изјави и подпори, која се врло редко данас налази. Г. С. П. Београд. Претнлатити се можете код тамошње књижаре В. Валожића. Не можемо лист давати у пола цене.

ШКОЛСКЕ ТИСКАРИЈЕ израђене према наредбамавие. шк. савета 1. Главни школски записник у тврдом повезу за 480 ученика — — — — — 3 ф . 20 то исто за 960 ученика — — — — 5 ф . 50 „ „ 1920 „ 9 ф. 2. Школски дневник, 24 табака — — — — 90 , ,, 1 табак — — — — 5 3. Белешке при држаном школ. испиту, табак 4. Школске сведоџбе на финој хартији 5. Изкази о стању школа: I. Број домова, душа и т. д. табак II. Школске куће, намештаји итд. Ш. Учитељи, катихете, управ. IV. 0 успеху у школи V. 0 радњи учит. и надзорника Штампарија А. Пајевића у Новоме Саду

5? ?? V

„Стармали" излази 10.. 20 и последњег у сваком месецу. Годишњацена4 ф . погодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на но године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду. Претнлату иак и огласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

1Д1Р* Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.