Starmali

133

ПО ДАРБИНУ, Како је од совуљаге полагацко постала стара баба.

У ш т и п ц и. Д „Српски лист" каже за српске Хрвате, да ■они лелечу, ал' то није истина, они Кукај у. О Један, коме је стало до тога да направи рђав виц, вели; У Сомбору има четири листа, ал' један је већ п о ж у т и о. (Честити лист за лекарску поуку „Бдравље® излази т. ј. на жутој хартији).

5 Дописник „Недељног листа® из Земуна вели за себе, да је био „први и најревноснији ђак", а почиње свој чланак овако: „Читајући јуче допис у „Застави" из Пеште спомиње се проте Бороте пребацивање чрез уније и чрез речи „Мир свима" и т. д. — Кад први и најревноснији ђак оваким штилом и логиком пише, како онда последњи ^аци пишу?

§. „Недељни лист" нозива народњаке, да положе оружије, »јер вам (вели) не помаже ни Гледстон, ни „Стармали" ни „Стари мали". Још ће брудер Јаша изнети, да је „Стармали" Гледстонов орган и да је од њега субвенцијониран. А што се каламбура и Стари мали" тиче, ту имамо приметити, да је брудер Јаша остао онај „стари", неби сада био тако „мали* и не би долазио у „Стармали."

? У „Недељном листу" изишао је уводни чланак са журналистичко важним и одабраним насловом: Длин кроз џак." Чујемо да ће у идуким бројевима излазити чланци још са овим насловима: „Будаккрозврећу", „Бургија кроз саћурицу", „Сврдло кроз котарицу", „Чивињак кроз бундеву", Чатлов кроз поњаву", ^Булазнење кроз Недељни лист" и т. д.

Аустријски нови министар трговине зове се Кремер, а министар правде — Штрајт; то може рђаво значити: да ћемо у трговини бити кремери, а у стварима наши правде, да ће бити доста кавге (,ш трај та"),

□ Егеписз Ата<1ео ХЈг, у Сомбору названиБогић нашао је свога Омира, који га је обесмртио, те ће двоструко бесмртан бити: прво, као колега Герика и Дависона у мађарском позоришту, а друго и као кандидат старокањишког среза, којом нриликом и ако је пропао, што је само привремени малер, опет је обесмрћен, и то овом песмом: Нова ламна, стари гас, Знате пошто ј' један глас ? Пет Форинти и по, људи, ПлЈћа Богић — паметни.

§. Са више страна изјављују нам жељу, да саопштимо имена оних православних свештеника, који своју децу дадоше у мађарску новосадску гимназију но ми то сада нећемо да чинимо, него остављамо до јесени, кад се ђаци буду наново уписивали. Трудићемо се да списак што потпунији буде, а донећемо верне слике дотичних, да их за потомке обесмртимо. ! „Видело" (бр. 71.) каже, да је магла пала на срце претставника јавнога мнења у Срба преко Саве и Дунава, па се из ње јављају хавети ит. д. Ово нас сећа, даје иБенедек на маглу бацао кривицу, кад се нашао побе ђени кад је увео у танке ните. А што се хавети тиче, — нека их се чува. Аб.