Starmali

136

„стагмали" број 17. за 1880.

ПОЗИБ НА ПРЕТПЛАТУ Н Е В Е Н

ЧИКА ЈОВИН ЛИСТ. Желио сам и наговестио сам, да ћу у Београду покренути лист за децу иод насловом „Невен". Желио сам да лист иде баш ив Београда, а баш то не може да буде. Да би одговорио захтеву закона о штампи, хгео сам да пређем у држављанство српско; — пре два месеца, нотраживао сам од дотичне власти у Београду уверење да ћу биги примљен. до данас га још нисам добио, — ма да су други добили који су то доцније искали. Не остаје ми друго него да лист покренем онде где га покренути могу. Овај мој лист, који ћу ја уређивати, излазиће, уНовом Саду, а издаваоштва прилио се г. Арса Пајевић. Ко је уверен да ева наша будућноет дежи у бољем а племенитијем нараштају — тај ће знати вредноети овакога листа. Ја покрећем тај лист, што еам проникнут тим уверељем. Према томе не треба шири програм, — лист ће ее за кратко време сам показати какав је. Толико еамо наглашујем, да „Невен" није еамо за маљу, већ и за одраслију деду. Уздам се, надам се, препоручујем и молим, да се ово предузеће прихваги онако, како то заслужује добра воља која га покреће. Молим и књижевнике наше, да ме по могућству са прилозима потпомогну. Чика Стева ми је први обећао, да неће на „Невен" заборавити. А ви драга дечице, који већ одавно распитујете, за „Чика Јовин лист" притрпите се још за месец дана, па ћете га имати. Ја сам му дао име „Невен". А ви сте га крстили „Чика Јовиним лиетом". Зато сам му и оставио обанаслова, и мој и ваш. У здрављу се скоро видили. ЧИКА ЈОВА (Др. Јован Јовановић.) Ја се са највећим задовољством примам издавања „Невена" (Чика Јовина листа.) „Невен" ће почеги излазити од јулг ове године. Излазиће двапут на месец на великом табаку у Формату „Радована". Виће богато илустрацијама украшен. Цена је „Невену" за Аустро-Угарску 4 Фор. за Србију, Црну Гору и друге српске крајеве 10 динара, а 2 Фор. — односно 5 динара на по године Да би овај лист донро и до сиромашне деце наше, ма у коме крају, — ми ћемо дићи ножртвовање наше до највеће могућности. Сваки претплатник који из аустро-угарске место 4 Фор. пошље 5. Фор. — Или из Србије ит.д. место 10 динара 1 дукат — има право означити сиромашно дете, коме ће мо ми за тај незнатни вишак слати лист целе године. — Овде би ваљало имати у виду нарочито Горњу Крајину, Босну и Херцеговину. Ко не означи адресу, — ми ћемо слати тамо где држимо да је најнужније, Рукописи нека се шиљу др. Јов. Јовановићу, — за сада у Београд. Претплата штампарији А. Пајевића, као издаваоцу „Невена", Н. Сад, (Кеига^г) Пријатеље дечије и њихове књиге молимо, да се прихвате скупљања предплате, од које им уступамо 10°/ о у готовом новцу. или и на десет предплатника један лист беснлатно. Лист никоме на вересију слати не можемо. А у име племените цели, којој тежимо, — молимо публику нашу да нам се што нре и што боље одазове. У Новом Саду на први дан Дуова 1880. ДрСа Пајевић издавалац „Невена". Умољавамо све српско-хрватске листове да овај оглас макар у изводу саопште својим читаоцима.

РЕД МОВИДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. Од 21. Априла (3 маја) 1880. до даље наредбе. Нови Сад-Земун: сваки дан изузимајући фторник у ч 2 5 сати по подне. Нови Сад-Тител : средом и недељом у сати по подне. Нови Сад-Оршава-Галац: и Рушчук-Косполи: понедељником, четвртком, и суботом 7 2 5 сати п. подне. Нови Сад-Пешта: сваки дан изузимајући петак 1 Ш сати пре подне. Нови Сад, 20. Априла (2. маја) 1880. У П Р А В А.

0ГЛАСИ.

КАСЕ

ио наЈновиЈОЈ американекој системи, сигурпе, од ватре и похаре, из Фабрике ФЕЛИКСА БДАЖИЧЕКА У БЕЧУ, —8 у солидарности и каквоћи израде не усту-

пају ни једној до сада познатој Фабрици, а у цени знатно јеФтиније. Наручбине прима и одправља госп. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, Ј ј &2епћоГ, код кога се могу мустре видити и цене сазнати.

Ш тампарија А. П ајевива у Н овоме С аду 1880-