Starmali

„стармали" број 17. ?,к 1880.

135

Опрезност, Воље тшик, страха р1из. — Кинез не сме на мегдан. Све се боји да му Рус Не полупа порцулан. (Н. 1 ј.)

Ово се већ заборавило, Носле буне, кад се вратисмо у изгорели Нови Сад, — онда блажисмо своје јаде чашицом вина, шалом и смејом. Онда је још живио пок. Ланг, негдашњи биров, — човек отар и ром на једну ногу. А пок. чика Рада (Стратимировић) био је капетан, човек млад, лак, и генијално досетљив. Чика Рада иде некуд пијацом и то брзим кораком, — а за н.им егуца пок. Ланг, али не може да га стигне. Зато му из далека виче: „1*ап§зат, ат1се!" Рада не чује, — или н<же да чује. Овај опет виче : „Бап^бат, атјсе ! Онда се Рада окрене, и рече: „Та за бога, то није нужно викати, ми сви знамо да сте ви 1анг." Ј. Н а т п и с. Винколозићу. Буд' пред јечмом главе голе У њему се пиво крије А пред лозом клекни доле Јер је вино још милије. (С немачког) В,

Телеграфски де пешке. Из Беча у Стармалију. Тафе-ово министарство тако се изменило, да сада у њему нема више само два Немца, од којих ће један застунатн распру а други писличарство. (81;ге11; и Кгатег). Од осталих надамо се, да ће заступати сасвим противне нажње. Из Београда. Овде се опет виђају многи добровољци. Али зато Јевропски мир сами мирно спава. Јер ти добровољци не знају ни сами куда ће и шта ће.

Оикира у меду. Е ваша ексцеленција, сад вам је пала ваша бла гочестиваја секира у мед, — рећи ће један скромни „Кале" владици Герману. — Богме је умем и лизати одврати ексцеленција. — X.

Јако памтење. Један гимназиста III. разр. дође о вакацији кући својој, пак у разговору са својим дедом — попом који јо баш на лулу пушио — запита га. Деда, знате ди још штогод из ботанике ? — Како не би знао!

— Па шта мислите у коју врсту биља спада — дуван ? — Деда се малко размисли те почне: У коју У К0 ЈУ та он спада у ,,на с ј екома ј а".

Није увек добро. Немож' брате отрести се сиротиње, док ти се ма одкуд шта не превади, тако рече чича Партеније, пошто му браца В.ира одговори: Е мој чича Парто и ја сам чуо за ту реч, па кад ми се оно лане превали камара сламе, јаје не хтедо подићи, ко велим неће ваљати; кад тамо гуске и друга живина је разнеше, пак сад горе него лане. — X. НАРОДНИ ЛЕЧНИ1Г ххо-уЈсе^ о зкивоту и здрављу пишб Др. Милан ЈовановиБ М8Г- КЊИГА ТРЕћА доноси ове чланке: 1. Дечије болести. 2. Темељи човечија живота. I, Кожа. 3. Зашто нам гину деца? II. 4. Обичаји што нас затиру и море III. 5. За што једемо? 6. Зашто људи ретко живе колико би могли? Предплату за „Народни Лечник" примају: у Митровици г. П. Панаотовић, у Сомбору књижара М. КаракашевиКа, у В. Кикинди књижара Јове Радака, у Ст. Бечеју књижара М. Д. Сомборског, у Бечкереку књижара Манголд, у Сентомашу г. М. Рунић, у Карловцима књижара К. Павловића, а за Боку Которску Спиро Петровић у Котору, као и сви познати растуривачи српских књига у нашим мањим и већим местима које овим јавно молимо да се сваки у своме месту заузме око скупљања предплате на ове за народ корисне, а тако јеФтине књижице. За тај посао ми им осим своје захвале уступамо радо 10°/» од скунљене предплате. У Новом Саду Јуна 1880. Штампарија А. Пајевића издавалац „Народног Лечника". Одговори Администрације. Народна читаоница, Бихач. Послали смо Вам све заостале бројеве. Ваша предплата истиче са 18. бројем. Петар Тодоровић., Столац. Добили сте све бројеве од почетка године. Примили смо 2 ф . као полугодишњу преднлату, која истиче 18. бројем. Г. М. Медовићу, Београд. За вас је дотични претплаТио само на 3 месеца Јануар — Март са 1 ф . 17 н. Ми смо неколико бројева носле слали држећи да ћете предплату обновити. Сада Вам шаљемо све заозтале бројеве, молећи вас да обновите предплату. Грађанској каеини, Тител. Послата 2 ф . уписали смо Вам за идућу годину, јер сте већ пре тога послали 3 ф . за ову годину. За уредништво одговара А. Пајевић. Гдавни сарадник Абукавем.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас. "Лв