Starmali

„стармали" БРОЈ 18. зд 1880.

143

Сву полемику Београдских новина дао би за један чланчић у „Српским Новина" у кОме би нам влада казала каква се друштва нуке да зидају српску жељезницу, како и под којим условима. А томе чланчићу знам, да би био реФрен: „Ето народе, па промишљај мало и ти о томе. Јер то се не тичесамо нас, но и тебе.

Приликом дочека Анђелићевог у селу Јакову, поједено је општини преко 500 Фр. Том је приликом „најправославнији" овако наздравио: „Ето видите браћо, да ви нисте у стању издржати саборске трошкове! Једва сте искупили коју стотинарку да мене почастите! — Живио свестан народ, коме нетреба автономија!"

Куд ли ће, бого, ти силни Језуити из Француске! ? — А да неће мало доћи нашем администратору у госте!?

(Н. Б.) Новине јављају како је ових дана у Тр•ету силно вино (неки 25 буради) упало у воду. Наши крчмари смеју се на то. Баравно кад бива са•свим противно.

С В. М И р 0, Поп Јоја трчка по двапут недељно у Карловце Анђелићу, вели, да донесе св. м и р о, а чим дође кући, у црквеној скупштини направи немир. Људи га моле: нека оде дегод но св. немирможда ■би донео онда мира, или се бар неби ни повратио. X.

Бубнуотека. (€амо је нравонис понрављен, иначе је све верној). Твоје писмо од 9-ог тек. примио сам и разумео да си ддрав. Желим ти да у здравље ироведеш иразници и да бу,деш здрав. Море, да ти кажем шта је било с мене и с Јулку што служи код госнодин Врестаковић. Отиш'о ја с Јоцу, што је код Тричку берберина на Дорћол у малу пивару. кад тамо, а Јулка с Марка наредника, пије каФа. Мисли он кад је џандар да с љега не може ни бог ништа, а мени се већ преврће и да ми је бријач иа да га закољем. Ако је он џандар, иа баш да је и господин Врка сам, што командира са џандаре. А ја само узмем од Митри тамбуру па њега гјо главу пуп, знаш да код Вељу нема шалу, оће Веља да бије. А он уфатио Митра за армунику, па расцепише армунику, а бирташ каже, не цецајте армунику, небо вам, нисте га ви купили. Море смеј с нас, а јако славу му нас четири човека, а све жице на тамбуру прснуле, и једва га свладасмо. Одговори одма и јеси ли купио оне панталоне од ЧиФут -Пају на Дорћол, он каже да је теби продао, а ја не знам јеси ли ти купио. А штумадлу код Балкан било на <5ал, па сломило ногу, с којим јесам и остајем твој љубећи те в... т берберин. Одговори Администрације. Админ. „Видела", Београд. Лист Вам непрекидно и уредно шаљемо како који број из штампе изиђе и као и

сваком другом предплатнику — па изволите на тамошњој иошти потражити тога, који ваш лист задржава. Међутим ми вам поново шаљемо три последња броја, а готови смо да Вам накнадамо и остале бројеве које немате, али само потражите ко прима ваш лист. Г. Ј1. Л. Јовановићу, Загреб. Ви сте већ платили за III. четврт и с тога смо иослатих 1 ф . {0 нов. упиеали за IV. четврт од које још 50 новч. претиче. Г. Ж. Клаваговићу, Ириг. Шаљемо Вам накнадно 14 и 16 бр. по др у г и и ут, уверавајући Вае да су оба броја одавде на Вас отишли, као и на све друге тамошње наше предплатнике. Потражите на тамошњој пошти. Најновије књиге. (Под овим насловом навестићемо сваку књигу, која се уредништву тога ради припошље.) За друштвене забаве „Мађионичар" или јавне тајне свију вештина помоћу Физике, хемије, хитроће руку, рачуна и карата. У Београду у државној штампарији 1880. Цена 1 динар или 50 новчића. Какав зао ушгав ствара чивуцка вера и морал у друштву људском. Мото: „Готово у свима земљама Европе распростире се једна моћна непријатељека држава која непрестано ратује против свију других ужасним теретом притискује грађанина — а то је Чивутство". Фихте, од Симе Станојевића. У Новоме Саду. Уегк.д уоп б^апојеуи« 7љ. 1880. Цена 10 новчића. НАРОДНИ ЛЕЧНИЈГ поука о гжшгвотгзг за: здрављу ПИШЕ Др. Милан Јованови!, МГ* КЊИГА ТРЕћА. "М доноси ове чланке: 1. Дечије болести. 2. Темељи човечија живота. I. Кожа. 3. Зашто нам гину деца? II. 4. Обичаји што нас затиру и море III. 5. За што једемо? 6. Зашто људи ретко живе колико би могли? „Народни Лечник" излази свака три месеца у књизи од 64 страна, а цена му је за све 4 књиге само 1 ф ., поједина књига стоји 30 новч. Ко се са 1 Фор. предплати на све четири књиге, шаљемо исте како која изађе о нашем трошку. Предплату за ,,Народни Лечник" примају: у Митровици г. П. Панаотовић, у Сомбору књижара М. Каракашевића, у В. Кикинди књижара Јове Радака, у Ст. Бечеју књижара М. Д. Сомборског, у Бечкереку књижара Манголд, у Сентомашу г. М. Рунић, у Карловцима књижара К. Павловића, а за Боку Которску Спиро Петровић у Котору, као и сви познати растуривачи српских књига у нашим мањим и већим местима које овим јавно молимо да се сваки у своме месту заузме око скупљања предплате на ове за народ корисне, а тако јеФтине књижице. За тај посао ми им осим своје захвале уступамо радо 10"'» од скупљене предплате. У Новом Саду Јуна 1880. Штампарија А. Пајевића издавалац „Народн ог Лечника". За уредништво одговара А. Пајевић. Главни сарадник Абуказем.

ВДЈГ Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.