Starmali

САо"1^А

„Стармали" жзлази 1.О. 20 н последњег ИЗДАЊЕ ШТЛМПАРИЈЕ А. ПЛ.ТЕВИћА. дана у сваком месецу. Годншња дена -3= ф погодишња 2 ф ., на 3 месеца 3. ф . За Србпју, ( 7 НоБОМб Саду 10. Августа 1880. ЦрнуГору, и друге крајеве нацеду годипу БО гр., на но год. 35 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

{

ГОДИНА ТРЕЂ.А

Писма п све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановнћа у Бовом Саду. Претплату пак и огласе, ваља слати на штампарију А. ПајевиКа у Нови Сад. Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

Телеграфски де пешке, Лондон. Поред свега напрезања најбољих светсепх доктора, и носле знатног успеха њиховог труда, сад жорамо опет јавити да је стање здравља министра председника веома опасно (по Турску). Из Пеште. Ми смо готови да се граница разграничи, само Хрватска треба најпре да се Реке одрече. Иначе смо сви здрави.

Одломак из писма Младену Часнићу Иаглонскоч

и то је лепо, кад се тако ради. — Ал јогцте нешто, пријатељу млади, Који си нрег'о у данашњем свету На брзу руку, да у хитролету Доотигнеш мету; И чије жеље дању, ноћу гину Да брже боље испуне празнину, Празнину своје — теби тако скупе Од дугмета рупе; Који се трзаш и који се кидаш Звезде да поскидаш Са оне висине, с оног неба, на ком (Бар у нади) сваком Ко је на то лаком, За заслуге разне, а за сваку касту Одличија сјајна, (Звезда, крст, колајна) Као гљиве расту.

Чујем да питаш, чујем да разбираш, (Желећ' га стећи) Који је крст најленши, Који је највећи ? То би радо знао. — Па ако досад ниси разабрао Ја ћу ти рећи. Крст, што га ј' негда Презрен Христос пон'о Под њиме клец'о, Али није клон'о Што га је уз'о својевољно на се, Да својом муком браћу своју спасе, Од така крста Боји се ђаво , Таков крст је, брале, Одличије право, Гај је крст најлепши, Тај је и највећи, Ко год га хоће Може га стећи, Ко га стече тако Клања му се свако Ако не споља А оно изнутра; Ако не данас А оно сутра; Ако не сутра Оно после гроба, Ал онда кроз вечна времена и доба —

3.