Starmali

17 (Ј

„стармали" број 22. за 1880.

Књижевна вест. Изишао 1е из штампе

ПР © Р п

и

Чика Ј"овин лист који у своме другоме броју доноои: 1. Лењи Мита (слика). 2. Кадивијада, 3. Песма о Максиму од Чика Јове Змаја. 4. Лењи Мита. 5. ЈГабуд (са сликом). 6. Вече (са сликом). 7. Сунчаник. 8. Како радиш, онако ћеш нроћи, приповеда деда Илија. 9. Живот и рад Венијамина Франклина, прича "Чика Стева. 10. Шаљива питања. 11. Разнолије: а) Милан Костић. б) Најстарији човек. в) Највећи брег. г) Колико је људи на земљи. д) Пергаменат. е) Велико цвеће. 12. Поштени Рииљанин. 12. Нове књиге. 13. Вагонетке. 14. Ребус. На корица: а) Молбеница леве руке. б) Чувајте се. в) Огласи. Цена је „Невену" за Аустро-Угарску на читаву годину 4 Фор. на пола године 2 Фор. за Србију, Црну Гору и остале крајеве 10 динара или 5 Фор. у банкама на читаву годину односно 5 динара или 2 ФОр. 50 новч. на пола године. — Ко пошље 5 Фор. односно један дукат унапред, за онај малени вишак има право на два примерка свакога броја на целу годину. Претплату ваља слати: Из Србије књижари В. ВаложићауБеограду. Из Аустро-Угарске и осталихкрајева накладној штампарији А. IIајевића у Нови Сад. НАРОДНИ ЛЕЧНИК хтозгха, о живсту и: здрављу пише Др. Милан ЈовановиБ ЕЊИГА ТРЕћА. доноси ове чланке : 1. Дечије болести. 2. Темељи човечија живота. I. Кожа. 3. Зашто нам гину деца? II. 4. Обичаји што нас затиру и море III. 5. За што једемо? 6. Зашто људи ретко живе колико би могли? „Народни Лечник* излази свака три месеца у књизи од 64 страна, а цена му је за све 4 књиге само 1 ф ., поједина књига стоји 30 новч. Ко се са 1 Фор. предплати на све четири књиге, шаљемо исте како која изађе о нашем трошку. Предплату за „Народни Лечник" примају: у Митровици г. П. Панаотовић, у Сомбору књижара М. Каракашевића, у В. Кикинди књижара Јове Радака, у Ст. Бечеју књижара М. Д. Сомборског, у Бечкереку књижара Манголд, у Сентомашу г. М. Рунић, у Карловцима књижара К. Павловића, а за Боку Которску Спиро Петровић у Котору, као и сви познати растуривачи срнских књига у нашим мањим и већим местима које овим јавно молимо да се сваки у своме месту заузме око скупљања предплате на ове за. народ корисне, а тако

јбФтине књижице. За тај посао ми им осим своја захвале уступамо радо 10°/о од скупљене предплате.. У Новом Саду Јупа 1880. Штампарија А. ПајевиЋа СЕЉАК илустровани лист за целокупну пољску привреду и кућевне потребе. Излази сваког 15. и 30. у месецу па читавом великом табаку. 13. и 14. број „Сељака" изићиће уједно, а одоцпило се са рашиљањем речених бројева једино с тога, ш т о у з т е б р о ј е в е и д е и вештачки, у природпим бојама верно израђена слика Бресква: „Црвена Магдалена" која још није сасвим готова. Слика је ова 23 сантиметра широка и 30 сантиметра висока. Ово знања радн, да не би ко номислио да је „Сељак" престао излазити. Уједно нозивамо овпм учтивои на претплату. Цена је од јула до краја године 2 фор. а вр. У овом другом полгођу добивају претплатнпци: две црне и две вештачки израђене бојадисане слпке као прилоге уз „Сељака." а осим тога је п евпш број богато илустрОван. П слика и иотпупих бројева нмамо јо.та за нове предбројнике. За Аустрију прима претплату: у Панчеву књижара браће Јовановића, а у Новом С а д у : штампара Арее Пајевића; или се може послати непосредпо самом уредништву у Пожаревац. (ТЈгеЉпјИгга 8е1јака — Рогагетавг, 8ег1леп.) У Пожаревцу 26. јула 1880. Уредништво „Сељака."

РЕД ПЛОВИДБЕ

ПУТНИЧКИХ ПАР0БР0ДА. Од 21. Априла (3 маја) 1880. до даље наредбе. Нови Сад-Земун: сваки дан изузимајући фтортппг у ч,5 сати по подне. Нови Сад-Тител : средом и недељом у Чшб сати по подне. Нови Сад-Оршава-Галац: и Рушчук-Косполи: понедељниЕом, четвртвом, и суботом '/ 2 5 сати п. подне. Нови Сад-Пешта: свави дан изузимајући петаЕ чЛ 1 сати пре подне. Нови Сад, 20. Априла (2. маја) 1880. У П Р А В А.

—12

0ГЛАСИ. ШГ КАСЕ

по најновијој американској еистеми, сигурне од ватре п харе, из Фабрике ФЕЛИКСА БЛАЖИЧЕКА у бечу, у еолидарности и каквоћи израде не устунају ни једној до сада нознатој Фабрици, а у цени знатно јеФтиније. Наручбине прима и одправља гоеп. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, \ ј &гепћо^, код Кога се могу мустре видити п цене сазнати.

III

ч! '! 1! ! 1

'II

!

1! ИМ!1И11!11|

Ш тампарија А. пајевића у Н овоме С аду 1880-