Starmali

250

„стармали 1 ' број 32. за 1880.

Дипломатска нота новосадске полиције, у којој се забрањује свима, који у својој авлији кољу свин>е, да нуштају крв и крваву воду потоком на сокак, као н. пр. што беше случај у понедељак 17. октобра у оној кући у Новом Саду, што је остављена на гимназију, односно правну академију новосадску. На другом месту доћи ће још неиздани указ, којим се забрањује Футожанима, који свој купус у Нови Сад доносе, да несмеју своја силна кола б а ш преко пута од варошке куће, односно наше полиције, тако поред кућа поређати, да руде упиру баш у зидове од кућа, те пешаци не могу да иду тротоарем, него средом улице по највећем новембарском блату. Изићи ће у овој дипломатској књизи такође и честитка свакоме оном, који је сретно прошао кроз улицу, што води од лецедерског сокака Ацку касапину, и која Је улица пуна пакосних вашака, које се онуда по цели дан тиме забављају, што вијају ону многу школску децу, што туда четири пута на дан морају да пролазе. Даље ће донети „Шућмураста књига" још неиздане позпве на епархијску скупштину бачке и сремске дијецезе, да нам се не би с које год стране пребацивало, што се те скупштинеј још никако не сазивају. „Шућмураста књига" донеће и потпун списак оних наших општина, којс још нису изјавиле да би жслеле, да се сабор што пре сазове и које се осећају сретне и напредне и без сабора, јер су им школе комуналне, црква у реду, просвета на најшиљастијем врху свога савршенства. Донеће уједно и нов закон о порезу, по коме ће они пекарски шегрти и алваџије, што купе по улицама врхове од бачених цигара, те пуше, морати плаћати од нове године, као и остале дуванџије, п орез на пушење. Осим тога обелоданиће имена свију картаџија и картаџиница и предлагаће, да се порез на ј ело (Уег2ећпт§зз1;еиег) укине, а на карте највећ.а порција установи, јер су нам јела, ма их од куда набављали нужна, а без картања би могли живети и бити овога света благополучни, а онога блажени. Садржаваће, даље, „Меморандум", да се укине једанпут за свагда скидање капе и шешира, или да се укину ћ.елаве главе, ревматизми севотжне у глави и у ушима. Донеће такође и интерпелацију на „Духа времена" и његове министре, да ли је њему познато, 1.) Да кад се путови ујесен земљом набацају: да се тиме путеви не поправљају, него је онда тиме веће блато и тежи пут, као што сведочи сада пут из Новог Сада у Футог, него се то ради у пролеће, те се преко лета пут набије и утре; 2.) Да ли је „Духу времена" допрло до ушију да у нашим крајевима влада ужасна вратобоља „ дифтеритис", и да сиротиња не узима ту ствар до крајности озбиљно, него се око болеснога детета накупи го*илама деце из комшилука, да гледе како бабе „ди-

жу врат", „гасе угљевље" и „бају", јер сиротињи нико не налаже, да мора звати доктора и сиротиња нема на то ни новаца нити за лекара, нити за апотеку; 3.) Да ли се , ; Дух времена" слаже с тим, што толике жеље, тужбе и молбе од стране месних и школскнх одбора, општина и појединих учитеља, стоје код епархијских одбора годинама нерешене, а овамо дотичне ствари стоје непрестано онако исто, и још црње и горе; И ако је г. „Духу времена" све то познато какве кораке мисли чинити, да се тима злима и невољама на пут стане и да се све те ствари на боље окрену? Такви ћ.е од прилике бити садржај наше „Шућмурасте књиге" и тиме ће онда и „Стармали" ступити у ред европских држава, јер само му је још то Фалило. Аб.

Нема пропорције, (Макар да је и сувише порцпје.) Давно, браћо, ја рачунам По артији — (и по песку) Да не ваља издржават' Преголему солдатеску. Ја \уагит <1етг да не ваља ? Казаћу му, ко ме пита: Јер нас стаје много новца, А још више — деФицита. Новце жалим, — а деФицит, Њега може носит' ђаво; Ал то силно милитарство Ни иначе није здраво. Нарочито није здраво, Кад с' у тол'кој мери ствара, Да долазе два оф'цира На једнога — новинара. Бам-Бус.

С а в е т и. Које је нремудри Соломон заборавно казати своме најмилијем сину. Не мој бити лонција, — осим ако ти је то занат, да правиш лонце. Пиши како говориш, — осим ако си мутав. Ма ти ко казао да се торњаш, немој се торњати, — осим ако си звонар.. Немој навијати час лево, час десно, — осим ако си сајџија. Немој бити скрупулозан, — осим ако си апотекар.