Starmali

252

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 32. ЕА 1880.

Еиће, по свој прилици и тврдица, — јер се за улазак у пакао не плаћа улазница. Биће, јамачно и карташа, — јер се они већ овде веџбају у паклирању. Биће, да богме и дипломата, — јер без њих тешко је човеку замислити ^аволске послове. Бнке, сигурно, и по гдекоји поп, —■ јер: триста без попа ништа. Биће, ваљда и који адвокат, — ако ништа друго, а оно да помаже при дерању коже. Биће јамачно и подекоји доктор, — да издасведоџбу, ко је тауглих, ко није. Биће, за цело, и који потентат, — јер се ватра у паклу мора често потенцирати. Нема сумње да ће бити и по декоји новинар' — ]ер ту ће тек да нађе достојну публику за свој лист. Неће Фалити ни по који трговац, — јер без њих не би било у паклу вашар. Као што видите, све лепо, отмено друштво. А да се господо не би женирали, за то сиротињу, жебраке, надничаре и т. д. нећеду ни пуштати унутра. ТТТто се пак тиче женскиња, ја држим да оне у опште неће доћи у пакао, и то из ових разлога 1.) ТТТто би иеучтиво и негалантно било тако што и помислити ; јер женскиње су створене за рај а не за пакао. 2.) Што би ђаволи били у великој опасности да се заљубе, да им осећања омекшају, да им се срца облагороде, и да забораве на своју ђаволску дужност, А на последак 3.) Ако то и не би било, женскиње би тако плакале и уздисале, да би се сва ватра у паклу угасила, и цела та институција промашила би своју цел. Но ипак саветујем, да се пошт. слушатељке не ослоне здраво јако на ово моје најиндивидуалније мнење. Јер има људи, који еманципацију женскиња до ђавола далеко терају. На општу, и вашу и моју жељу, да се из ове непријатне теме што пре искобељам, ево ме где за вршујем са изводом из казненога поступка који је додан пакленом штраФгезецу, —■ но и то је на основу нагађана и комбинације. Казне у паклу нису једнаке, као што ни грехови наши нису једнаки. На пример: Ако какав дипломата дође у пакао, за њега ће бити направљена једна велика змија од усијана гвожђа, и он мора стати тој змији на главу, и тако стојати неколико милијуна година. Бук Вранковић биће осуђен, да у растопљеном олову прстом пише имена свију српски одрода, којима је он идеал, — и то све донде док писмена не остану на растопљеном олову, — а то неће бити никад. Поштари, који туђа писма отварају, имаће јаку жеђ, — ал неће добити друго да пију, само растопљен црвен восак. Наполеон III. седеће у кориту вреле смоле, све донде, догод не докаже да Француска не може бити сре тна без њега.

Брудер Ј. (ако дође у пакао) мораће играти чардаш на усијаној тепсијн, — а међу тим мораће жвакати Бечкеречки програм до скончанија века (јер то воли). Његов колега стајаће пред паклом једно сто година на глави и то на усијаној бургији, — међу тим биће у паклу расписана награда на неку нову сасвим оригиналну казну, — а он ће донде читати све бројеве свога листа. Познатом црном наметнику, који воли седнти на високом месту, испуниће се жеља, он ће седити на роговима ромога дабе, а роми даба ће скакутати од радости, што тако високог госта наша. Плата ће му бити 24.000 комунални школа годишње, које ће морати (без деце) појести. „Стармали," (ако дође у пакао) биће сместа отпуштен, јер онај високи господин на роговима ромога дабе искаће: „Уклоните га, молим вас, да га очи моје не виде !" А ту ће му концесију роми даби учинити, за љубав стара пријатељства; А сад вам желим лаку ноћ, и да несневате ништа о данашњем предавању мом. Други пут нећу износити пред вас тако страшне ствари.

П а с и ј а. Питали Сентомашанина, који је први пут бивши у Будапешти, и (једва дочекавши) вратио се кући, —- шта је видео у тој великој вароши ? — Не могу вам, браћо, све на један пут испричати, — одговори он — ал ћу вам за сада казати што је најглавније : видео сам на једном Фијакерском коњу Врбашки жиг.

Допуна новом речнику. (Пслрављено.н у логичном смислу.) Јектеније. — (Кад се поји у празној цркви, па све јечи). Пуце. — (Капсла). Пратер. — (Ветар). М е о1о,\п отамија. — (Оџак, — димњак). Бенетање. — (Кад слаб проФесор слабом ђаку при латинском испиту каже : бене!). Достојање. — (Кад се коме овца ојагњи). Решпект. — (Пекар, који пече лепо, реш). Завист. — (Оне шпилмарке, које се употребљују кад се игра вист). Р а г у. — (Коњско месо, — ал од мршава коња). Гарда. — (ЈГупа). Бирократија. — (Кад се свештеницима закрати купити бир). Опасност. — (Кад коме падну наочари с носа). Гажулирање. — (Кад који пеоник уме према гажи да удеси своју лиру). К&леидоскоп. — (Кад калуђер иде с укопа — све једна ма куда). Краватл. — (Теле).