Starmali

256

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 32. ЗА 1880.

Књижевнж огласи. НЊИЖАРА ЛУКЕ ЈОЦИЋА И ДР. У НОВОМЕ ОАДУ. Предат је у штампу и за кратко време изи~ћи ће у накладној књижари Луке Јоцића и Друга: 'Ј1г1

ИСТИНА И ПОЕЗИЈА. Приповетка дра Јована Суботића. Уверени смо, да ће се пошт. публика наша обрадовати вести, да је уважени српски књижевиик др. Ј. Суботић наставио и довршио свога ,,КАЛУТ)ЕРА", који је г. 1874. заппчет у „Јавору", и с великим интересом читан, но у оно доба немогаше г. писац да доврши својега дела због сеобе своје из Н. Сада. Сада је пак приповетка ова довршена и у велико се штампа, и пзићи ће у потписаној наклади. Прип.оветка има ове одељке : 1. Бал у манастиру. 2. Калуђерски суд. 3. Код адвоката. 4. Ексцеленција. 5. Дворска комисија. 6. Мало рачуна. 7. Распуће. 8. Оеив ех шасћта. 9. Нов човек 10. Настојатељ дипломат. 11. Тетка | и нећака. 12. Непик како се хоће, него како је суђено. 13. Настојатељ кесеџија. 14. Дух у гостинској соби. 15. Настојатељ крпа. 16. Многа љета уз румску банду. 17. Митрополит Стратимировић. 18 Митрополит Станковић. 19. Манастирска слава, 20. Вечити наместник. 21. Противници на умору. 22. Тестамента сестре 23. Прости калуђер и патријарх. 24. Где је сад Теофан ? Дело ово није само проста прииовест једног догађаја, ј него слика целе једне стране народног живота. Приповетка ] је већ у штампи, изнеће до 15 штампаних табака а ста- I је 80 новч, При већим паручбинама за готов новац дајемо 25 проц. рабата. Књижара Дуке Јоцића и др. у Н. Саду.

Тоггг се добити „0 РАО" ВЕШ0С ШУСТРОЗАНН КАЛЕНДАР ЗА 1881. год. Цена 50 новчића или I динар. Наручбине из Србије ваља упућивати књижари В. Валожића у Београду, из осталих крајева подиисатој штампарији. Ко наручи за готов новац или на распродају у више примерака ових календара добија прела количини наручбине највећи рабат. Накладна штампарија А. Пајевића у Новом Саду.

ЕКОНОМСКИ ЈГИСТ „ПРИВРЕДА" излази сваког 1-вог и 15-ог дана у меседу, на Фирмату највеће 8-не читав табак, а дена му је за АустроУгарску 80 новч. за 3 месеца, 1 Фор. за 4 месеца, 1 Фор. 50 новч. на пола године; за Србију и друге кра ;еве нак стоји лист 9 динара за целу годину или 3 динара на 4 месеца. На овоме листу раде стално припознати књижевници и отлични стручњаци наши : Г. Игњат В. Бурјан главни надзорник <рпских народних црквених добара као уредник за све пољско-привредне струке; г. проФесор Јован Живановић, као уредник за пчеларство; г. др. "ђорђе Натошевић као главни сарадник за воћаретво; Г. Стеван Симоновић, културни саветник као главни сарадник за ВИНОГрадарСТВО; г. Јован К. Борјавовић управитељ „Геданке" као главни сарадник за вртарСТВО. Све што се тиче уређивања листа шиље се на адресу проФ. Јована Живановића у Срем. Карловце. Претплата и све што се тиче администрације листа шаље се потписаној накладној штампарији. Умољавамо поједине родољубе, народне евештенике и учитеље да препоруче лист и да купе претплату. За труд њихов уступамо им уз захвалност нашу 10°/ о од претплате. Накладна штампарија А. Пајеви&а у Новоме Саду. РЕД ШОВИДБЕ ПУТНИЧНИХ ПАРОБРОДА. Од 30. (18. новембра) 1880 до даље наредбе. Нови Сад-Земун : нонедељникож и суботом у 4,1 сат п. п. Нови Сад-Оршава: понедељником и четвртком у 1 (ј 1 сат по подне. Нови Сад-Тител : средом и недељом у 1 сат по подне. Нови Сад-Брод : четвртком у \\ с. п. п. Нови Сад-Пешта : средом н суботом сата по подне. Нови Оад, 30. (18) новембра 1880. У П Р А В А.

НАРОДНИ ЛЕЧНИК ДЦр- Тованови^.а (четири свесне 16 табана уједно) укоричен у лепе тврде корице "56® може се добити за I фор. Ко наручи на више добије комад по 75 Н0ВЧ. Наручбине ваља упућивати : Накладној штампарији А. Пајевића у Новоме Саду.

КАСЕ

но најновијој американској сиотеми, сигурне сд ватре и по, ; гјј|1:

харе, из Фабрике ФЕЛИКСА БЛАЖИЧЕКА У ВЕЧУ, у солидарности и какво^и пзраде не уступају ни једној до сада нознатој Фабрици а у цени знатно јеФтиније. Наручбине нрима и одправља госп. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, 1/агепћоГ, код кога се могу мустре видити п цепе сазнати.

Ш тампарија А. Н ајевива у Н овоме С аду 1880.