Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 29. ЗА 1880.

231

Грађа за енглески буквар. I. Србин каже : девота. Енглез каже : мед, (Не знам како жену зову, — Можда кажу: јед.) П. Србин каже : узрок, Енглез вели : кос; — Ова речца енглеска Српски ми изгледа, Хеј, Еосово узрок је Многих наших беда! Ш. Србин вели : соба, Езглез каже: рум; — Отуд ваљда долази Српски реч : иодрум. IV. Ми велимо; куиатило, Енглез каже да је: бес; — Многи наши мужеви Истога су мнења, Кад им жена често Купатила мења. V. Србин каже: љубав, Енглез вели да је: лов; — Српској ћери не шкоди И енглески знати, Јер тако се многим реч'ма Воље смис'о схвати.

Чудновата варош, Има једна чаробна варош, пуна живих и мртвих створова, које се у највеће реткости броје, а којих нема ни у музејима,нити у баштама са зверињацима. Тако сам од животиња видео у тој вароши ове, скоро рећи, непознате и немогуће зкивотиње : „плаветн о г рака", ,,з л а т н у змију", „б е л о г лава", „п л а в у мачку", „златну мачку", „златну патку", „златну змију", „црног (са свим црног) коња" и „црног јарца" и т. д. Од биљака има вам ту, и ја сам својим рођеним очима (и ако кроз наочаре) видео: „златну дињу", „златан грозд", (ал има и обичног „плавог грозда"), од цвећа је оплетен и један „златан ненац" и т. д. Како је у тој вароши већином све златно, то је и оруђе, којим се служе од злата, тако сам видео „златан плуг", „златно буре", „златну мотику", косу и т. д. И небо им је чудновато; на њему има једна дворана „ко д су нца", има „златна — плава— и бела звезда". Народности има различне. Видео сам ту „Црногор|ца", „Штајерца" „Тиролца", „Ерцегов-

ца" и т. д. И птице у ваздуху су им чудновате, Видео сам „златну шеву", једног „црног" и једног сасвим „белог орла"! На зиду једном опазио сам, где су изникле из зида „три главе шећера"! Владаоца имају више, тако има само у једној кући „Три круне", па опет у другој кући има још једна ,,Круна", и мора се признати, да су им владаоци врло демократски и гостољубиви, код њих може ићи ко хоће, ту се части, једе и пије, колико сам само пута „К о д краља" био на чаши вина! Мора бити, да је близу гдегод море, јер сам видео „Матроза", а и Црнца" сам виђао на једном ћошку. Мора бити да и виша небесна створења иду по земљи, ја сам бар видео два „з л а т н а ан^ела" и „св. Духа". Може бити да ће се наћи когод, ко ми неће веровати. Заиста и самом ми је чудновато! Но цела иотина. Ко не верује, нека дође у — Нови Сади нека посматра по кућама, над дућанским и бирцуским вратима ц и м е р е (ш и л д о в е). Аб.

Страх ота, Као вештац разбарушен Лојд се ешоФира; Јао, бого, да страшнога Иапреног вампира! Зуби шкрипи, ватру бљује, А зенице шири; Из уста му парче репа Од аждаје вари. Какав му је страшан задах, Какав страшан глас! Уклањајте децу, јер би Могла добит Фрас! Нокти су му од по рИФа, На тророжац личе; Уста су му од три хвата, — На Србију сиче. Хоће-ли је у ракији Полит', ил у пиву!? Хоће-ли је прогутати, Ил раскидат' живу ?!! Стани, море, не дај жучи Да с' у крв разлива, Јер од тога човек, лако Жутицу добива ! „Шта, жутицу! — то и хоћу, Триста-ли вам јада! Ал не једну, него барем. Неколко хиљада." За уредништво одговара А. Пајевић. Главни сарадник Абуказем.

|ШјР" Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.