Starmali

„стармали'- број 34. за 1880.

267

тинарака и хиљадарака ваљало би сасвим изоставити ону претњу, да се за ФалзиФиковање може добити двајестогодишња и вечита робија, па ће се наћи љубитеља, који ће овај папир пригрлити и множити га. Аб. Последња мува, (II« немачком.) Залази сунце; Ја седим овде; На гредици сам кукавна, сама. Сана сам слаба и нелагодна г У души мојој хвата се тама. За који часак Пак ће да мине И ова зрака сунчева бледа, Ноћи су дуге, дани су кратки, Јер у пет сати већ сунце седа. Хај лето красно, Куд си се дело! Вечери топле и ноћи благе, Када се хтело, када се смело Летати чило до воље драге. Летасмо ројно, Много нас беше, По лаком зраку животна храма; Много нас беше, ал све помреше, — У позне дане ја остах сама. У блиском кругу Сузна ми ока Сладости сваке нижу се низом, На што ми пуне коморе смока, Евенке грожђа, суџуци с крисом! Ведрица млека Смеши се мило, Ал мени самој ни то не прија. Е, да је друштво ко што је било, Можда се не бих нећкала ни ја. Не видим нигде Шибљика с лепком, На столу нема отров-папира, Ал то је меки сада све једно, — Ни мачка неће већ да ме дира. Ха, — ево рука! Ударај само, Виш, једва мичем ножице суве ! Ал рука неће да ме пригњечи Већ чујем рећи: „Гле, ево муве!" Из петних жила Упнем се стара, У брк улетим човеку дрско, — Ал он ме нежно одмакне прстом, . — А летос би ме песницом смрско. Па шта да радим! "Чекат ми дуго. Ха, лепа мио'о на ум ми пала ! Спеваћу јаде, — „Стармалом" послат; — Ту ће изгледат' ко нека шала. Н.

Хрђави зубови, „Недељни лист" прича, колико се потроши злата у Америци на пломбирање хрђавих зубова, и вели, ако тако потраје, за 300 година потрошиће се сав прометни златан новац (150 мил. долара) на зубове. То је заиста страшно! Али је још страшније, кад се узме у рачун, да се код нас на једног (Ацу) Зуба потроши више, него на х и љ а д у зубова. Даклем нама не треба ни три стотине година, па да нас хрђави зубови поједу (и попију).

Грађа за немачки буквар. 1ХШ. С Немцем немој играт' Фарбла, Да те малер не угризе; Јер код Немца — хазардера Ливаде су: визе. ЕХ1У. Црногорцу трговати с Немцем Опасна је ствар; Немац неда ништ' на веру, Него хоће — бар. ЕХУ. Од немачка несташлука Женске нису мирне; Немац неће касти: цура-, Него таки: дирне. IX VI. Маглу Немац зове: небел. — Врло добро вели, Јер заиста магла се Ни код нас не бели. 1ХУП. Србин каже : соба; Немац вели: хале И заиста те су хале Доста прогутале. БХТШ. Кад ти Немци даду рока, Није пос'о чист; Јер двојако значење Има њиов: фрист. 1Х1Х. Немцу ј' увек мало. Немачки му дан! — Острогон је баш велика варош, Њему је то само један: гран. ћХХ. Нужда, то је нужда, А Немац је зове: нот ; И топи се од милоте Кад ко игра на те ноте.

*