Starmali

278

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 35. ЗА 1880.

Малер при читању, Да човеку може какав мадер при читању да пасира, то је сушта, непобитна истина, н. пр. да при преврћању листова, који подере, или читајући да заспи, а лампа целу ноћ да му светли. и т. д. Али оваки малер, као што је мени при читању пасирао, заслужује, да и шира публика о њему дозна. Седим вам ја у вече поред лампе, па читам. Читао сам нешто о домаћој животињи, о кокошки. Последњи редови што сам о овој општепознатој животињи прочитао, гласили су: „Сви знамо да добра коко шка (нарочито млада кокица) дневно по једно јаје снесе." Затим преврнем лист, и почнем даље читати* ,,ал госпа Фематврди, даје она кадра и десет пута толико." — Еј наопако, шта је сад ? помислим, да ме очи можда неварају ? прочитам по други и трећи пут, бадава очи ме не су варале. Гледим па се чудим, а сам себи не могу да верујем. Преврнем један лист од остраг, да ово чудо испишем, у намери да пошљем ,,Стармалом". Лист преврнем, а загонетка ми се на мах реши. Место једног, а ја 2 листа био преврнуо, с једног предмета, отишао на трећи. Сад помислим, добро ће бити ако човек штогод за „Стармали" проФитира, те вам наставим прекинуто читање по већ реченом методу, и ево вам драги читаоци резултата: — Уши, лице, дланови једном речју тело му је по свуд обрасло густом длаком (Овде је као што видите реч о мајмуну орангутану)

Сушти мој муж покојни Андрија, прихвати госп. Персида. — Оставивши Клеопатру у Египту, крене Цезар у малу Азију — У кухини беше читава гомила цркнутих шваба који су преконоћ. од отрова поцркавали

— На^после поптље г. Пера свог слугу Арона, те о вај иза села убије Ламору (вашку) и баци га у неки јендек.

Лако вам се допада?

да пеца по жапце.

барама

али наш Јоца све то покупи, и склони, као што рече, за црне дане (овде је говор, осувим шљивама )

сам га тра, читав сат, док

Дуго жио га најпосле ненађох у неком јарку. Помисли Пајо, те дечије радости кад угледаше лова. Бише несам ишао у лов. Душан М.

Бирцуз без свећвз Баћа Кика из М.. носијо жито у Бачкерек да прода ко и други људи, кад је жито продо купи

шта му треба за кућу и врати се у М. Али уз пут сврати код Ивана бирташа, по обичају на коју чашу вина једну две и тако даље. Елем се баћа Кика онако поштено накваси, кад је мислијо да ће бити даста седне на кола и хајд кући. Таман он ошине коње, ја стиго код Ивана, погледим на сат 1< з 10 сати у вече. Попијем једну чашу вина па ајд кући. Али наравно Кика је отишао на коли, а ја онако Апостолски. Упутим се у М. помрчина као тесто, кад око пола пута видим нешто у јендеку да се црни, хајд тамо ближе кад тамо имам шта и видити. Кода стоје тумбе преврнута, то јест точкови горе, лупим ногом да^се уверим да су кола, кад ал изпод кола виче неко: Бирташ упали свећу. Иване, упали свећу валда нећу у помрчини седити. И почне лупати у даске од кола мислећи да је бирташки астал. Ја се одапрем у кола и преврнем кад тамо а оно баћа Кика кад је видијо мене а он се продера: упали свећу. т. Земљетрес га помео, Баш ових дана добијем писмо од мог једног друга Хрвата из Загреба, које је латиницом писано: Исти ми је писо о „земљетресу". Напослетку заврши писмо овако: Опрости драги брате, друго писмо ћу ти „Сп ири ли цом" — писати. — Ваљда је тео да напише „Ћ.ирилицом", а баш тада ваљда опет затутњи земљетрес, те се помео у писању . . Штампарске грешке, — „Јоване! рећи ће она своме пужу (мужу)". — „У б и о (увио) је око врата мараму, па је отишао" — „Осам заступника, и вођа Кец (Зец вођа У бокељском устанку) дођоше на по г о в о р (договор)". — „У Кукурешкој (Букурешкој) помори (комори) интерпелавао је — „Они који доцније дођоше, црве (прве) посетише" Прибележио Душан.

Из школе, У ч и т е љ: Као што знамо децо, у цркви певамо различите лепе песме, од прилике, Лазо, коју ти најволијеш? Лаза: ,,Спаси Христе Боже и помилуј" Учитељ: А зашто баш ту? Лаза: Јер онда идемо сви кући; . . . И-гли-гил. Б и р а ј! Отац и син гладни, о.вратише у крчму, е да би се мало поткрепили. Но на жалост, осим нешто мало сираикомад сланине — не добише више ништа. Дете гладно будући, халапљиво зграби комад сланине, а оцу своме рећиће: „слатки тато бирај!" — ,,Шта да бирам, кад си ми само сир оставио?" — „Јесте'% одговориће му дете — „бирај, дали, да сир поједеш.

или пак мени да оставиш.'

Душан.