Starmali

„СТАРМАЈШ" БРОЈ 2. ЗА 1881.

13

тк калуђери тако

Ђ.ира. Жене, слушајте своје мужеве, јер знајте, да нису они ради вао, него сте ви ради њих од бога створени! С п и р а. Море шта ти говориш, Ћ.иро? Јеси ли при себи! В.ира. Не говорим ја то, већ цитирам само Анђелићев божићни поздрав. Спира, Ал од куда молим те јако знају нашто су жене ство-

рене, — да м >гу још и нас да уче!

ћира. Слуге! слушајте господаре своје у свему, в то не само добре и кротке, него и зле ! С п и р а. Ено га на! кажем ја да си ти јео лудих печурака, — и то каквих из средњег века. ћира, Мир, Спиро, не говорим ја то; то су речи из Анђелићева божићна поздравз ! Спира. Аха! То је што друго.

31ира Рећи ћу што је право ма ме главе стало. Спира. Јесу ли и то Анђелићеве речи? В. и р а. Нису брате. То су речи светог Јована, претече Христова, кад ни у тамници, није хтео безакоњу да се поклони.

Ваља пазити! Ето шта се скоро збило! — Мал' не беше страшна збиља. Краљ А лфонзо у Мадриту Ишао је да с' тоциља. Краљ је крепак, краљ је снажан, Али — лед је танак био; Краљ пропаде, — аој јаде ! Мал' се није утопио. Он се спас'о — а ми на то Сви велимо: хвала т' боже! — Ал из овог догађаја Научит 1 се нешто може. Тај је наук врло кратак; Одавно се приповеда; Сваки нови пример вели; Чувајте се танка леда! С в а к о ваља да га с' чува, (Јер на њему зло не пише) А краљеви, потентати, Понајвећма, понајвише.

П у с л и ц

е,

Кажу, да би Српска аутономија могла доказати да је Тиса још и сада онај стари Т и г р и ш, кој и је био некад. Многи хвале напредно ново министарство у Србији већ и зато, што је таки при наступању његовом, у Србији започео се „нови век*.

Стармали.

Отац Ратковић изјављује, да се он само толико сећа, да он Анђелићеву адресу није попио; (јер је имао пред собом мало боља пића). А куд се без трага дела, — то премаша моћ његова схватања.

Сад видим да се Анђелић осећа на чврстим ногама, — кад је смео и жене тако увредити и понизити,рекавши „да суонесаморадимужевастворене." Клостерске Српкињице имају још толико српска осећања,'да су ономад и то рекле: Штета што тај „Невен" не излазч на мађарском језику, — ми би га тако радо подпомагале!'.

Јаша Игњатовић труди се да одбрани српство од Бугара. "УУагит, Вгис1ег, т (Не Гегпе зсћчуеИеп.

У Пешти су већ продерали једну рупу кроз нагодбени закон, да кроз њу може завирити крајина У Р а Ј уставности. Отрашан јунак, Кад се битка започела Рече млади Бергер лепи: „Шта ј' то, браћо, што у мени Сада тако дркће, стрепи?" А каплар му одговара: Гром и пако, бомба, тане ! Што у теби дркће, стрепи, То је срце, мој мајкане! „Срце даклем! — шапну Бергер „Онда и то знати смете: Ја сам сада само срце, Од главе до пете." П. Д.

Преводи с латинског, Ас1(1а е1 АГкаИа. — Аци даје тал кадија (или Калаји). ХЈуа игз1. — Урошево уво. Бопиш тапе! — Анино добро. СаклтШе ЂеШ. — Татини калами су бели. 1рзе ^иШз^Г. — Донео си и псе. МШо 1Шегаз. — Мито, ти би литру.