Starmali

„ СТЛРМАЛИ" БРОЈ 4. ЗА 1881.

Деоператан јахач. Ја све мислим, Тиса има Једног коња шарину, На к-м јаше кроз ритину. Кроз брљину, барину. Тим је путем тешко ићи Кад се много упрти. Шарин виче : ти ћеш госо, Ти ћеш мене потрти. 1Тотреш-ли ме, ја ћу пасти, Где год паднем ту је глиб. Тиса мисли, шарину ће Окрепити бич и шиб. Шарин јечи, — мамуз звечи, Кобан ли је дует тај; Шарин вели: кад ме потреш, И теби је скоро крај? Наједаред — близа криза Тиса дрекну. Вас ис тос ? Шиба, шиба у сред глиба, — Сад ће пасти баш на нос! Није пао, — неки су га Спасли из тих барина! Ал ја ииак држим да је Потро, п отро — шарина. Пајкош. Сакрите се цртачи! Још мало на ће вас надмашити слагачи. Један бечки слагач опкладио се, да ће помоћу само три штампарска знака, представитн четир човечија лида, све са разним изразима. Нико није веровао да ће он опкладу добити, ал он је добио. Ево та четир лица:

Весео. Зловољан. Равнодушан. Зачуђен. Није-ли то са малим учињено много !*) *) Е страшна ми чуда! Томе сам се могао и ја досетитити; — само ми није пало на памет. Слагач.

Класифшсација разних министарства у Србији,

Дашто ми ти дашто. Глава му је ру с а. — Име му је немачко. — Друштво му т у р с к о, — ЈГогика му је х и н еска. — Узда (и узданида) му је мађарска. Срамота му је с р п с к а. Ко погоди ко је то, нека никоме не каже, јер му се може језик изприштати.

к г43 •;-» * Ј< н

Не ко, већ шта и како

Белешке ј

1.

Министарство, којега је унутарња политика била капларско-бесна, а спољна капларско понизна.

Најгора класа. Падазанавекјакоже подобајет.

2 .а)

Министарство, које је развило заставу независности, ослобођења и ујединења.

(Не тражи никакве сведоџбе од сувременика.) (Али види продужење.) 2 .6)

(Продужење.) Министарство , од чије спољне политике зазираху споља, а за чију унутарњу (и после војно Гадивојну) политику не одушевљаваху се изнутра.

Добија класу полутанске прошлости.

3.

Министарство, којег се унутарњој политици изнутра јако, а спољној споља још јаче тапше.

Добија класу полутанске садањости. 4.

Министарство, које би и са унутарњом и са спољном политиком стекло одобрења унутри (т. ј. у земљи и у својим грудима.)

Еминенција. ЈБегова је будућност. Само треба најпре да га мајка роди.

Из дубине савести и неутралности своје Стармали.*)

*) А ја дајем сведоџбу „Стармалом" да са овои класиФикацијом неће стећи колајну признања ни од 1, ни од 2, ни од 3, Коректор.

)!» Ј

,Рај у опомињању."" У аналима једног већег српског места, нашла се ова белешка : Пет шест стотина година, био је овде Д. кнез, а и подкнез. Кад се једном накупили неки новци од којекаквих каштига, онда ће запитати кнез подкнеза: Бога ти, пријашко, — вели — види шта стоји у законику, шта да се учини са овим новцем- Подкнез узме неку књижурину, окрене је натрашке, па преврћући листове рече : Овде као стоји, да тај новац иде на сиротињу. Е, кад је тако, рече кнез — ти немаш ни оца ни мајке, а ја тако исто немам ни оца ни мајке, ми смо даклем сирочад. Ево пола теби, — а пола мени ! — И тако се сретно поделише. анин.