Starmali

„ стармлли " број

4. за 1881.

29

Ђ.ира. Даклем ипак цивилизадија наиредује у Б сни. С п и р а. А по чему ти то судиш. Ђ.ира. За кратко време догодила се два самоубијства у Сарајеву. А то сене ламти пре да је би ло. И то се догађа само тамо где цивилизација напредује. С п и р а Лепо, — али ја би волео да се то напредовање познало по чему другом.

Ћ. и р а. Сад сам љубопитљив хоћели Тисин секц. шеФ на угарском сабору при расправи нове нагодбе бранити интересе хрватске. Спира. Иди. В.иро, како тако што можеш и помислити. В. и р а. Зашто не, кад је могао Живковић на хрв. сабору бранити интересе мађарске.

11 и р а. Ала сам ти јао награисао. С п и р а. А како? Иира. Ја мрзим на оне шишке. А моја жена их сад носи, С п и р а. Досад |сам могао забранити. али сад више не могу. В. и р а А зашто. С п и р а. Сад моја жена каже не смеш ми забранити, шишке су стара српска мода. Ето вели вила на корицама Србадије има шишке.

Заира. Даклем Тиса се не боји хладних крушака. Он је и самом цару казао, да уг. министар мора имати добар стомак. Спира. Јест, ал кад би Тиса морао појести све оне хладне крушке које нама сервира, — то не верујем да би му стомак поднео. В.ира. Вредно би било пробати.

Иира. Даклем Турска хоће у Епиру и Тесалији да узме порез две године унапред. С п и р а. То верујем. Сигурно се и то каје, што није у Нишу, Иироту, Врањи, Бару то исто урадила, бар би нешто спасла.

Ћ,ира. — Јеси ли читао, Спиро, у новинама, да су неки православни свештеници дали Тиси адресу, у којој се туже на српски народ? С п и р а. — Није ми познато. В. и р а. — Та како да не знаш, знају већ и деца. С п и р а. — Да су се правосдавни свештеници тужили Тиси на свој народ заиста ми није иознато и ја о том ништа не знам.

В.ира. Кад се за једног издајицу каже да је В у к, шта су онда кад их има више ? С п и р а. Вуци. Ђ. и р а. Важи ли меница, кад ју подпишу с в ештеници ? С п и р а. Има где не важи. Ћ.ира. Па важи ли „споменица", што су потписали?

Читање новина преко оба ступца, Приликом том, што нам је „Миљко" јавио, да је неко, читајући на пречац 4. број „Јавора" од ове године, страна 125. наишао на овај став: — — — Циак се скуиио леи број чламова матичних и друге иуолике, међу којом, | у Азији 400, у Африци 300, у Америци 1300. сетимо се, да и ми имамо таких бележака више од којих ево неколико; 1.) — — — и иоловина нашег села хоКл да се исели у страну државу; | таких честитака добио је министар иредседник Тиса са више страна.

2.) — — — Да-ли Ие се ти „ илебаногии 1,: застидити од свога иостуика, и поцрвенити ? | може се добити у свакој аиотеци, у виду ирашка и натрве но на иорцулану.

3.) — — — Преиодобни г. РатковиЖ, свршивши своју мисију, иун је задовољства, ра- ј -кије и вина, као и добра винска сир&ета, ио врло умереној цени. 4.) — — — Ио иредлогу заједничког мињистра финансије, који рукује босанским стварима, | најбоље се може излечити сваки кашаљ са бонбонима од роткве.

5.) — — — Јуче је отвореиа код нас нова иивара „код златне иереце." | ватрогасно друштво стигло је на време, гимркови су били у реду, а брзином и иожртвовањем својим заслужило је другигво оигите иризнање. (Имамо још, ако узтреба).

И з ј а в а. (С оне стране тавна гроба). Хвала лепо Тиси и његовој већини на моралној ћушци, којом ме ни мртва не поштедише. Већ сад изгледа, као да сам ја склапајући нагодбу са Хрватима или ишао на превару, — или да нисам био ни мудар ни добар патриота, кад сам пристао, да граница буде, по уговореном сразмеру заступљена на пештанском сабору! Фрања Деак.