Starmali

98

„стармали" број 13. за 1881.

Капут скину адвокати; Са прслуком порез плати; А кошуљу дипломати ; Ето срочио сам. 11. Борба, атар, слога; Ба-л то срочит' знао ? Борити се, — то је часно ; У туђ атар, — то ј' ужасно; Слога ће вам доћи касно ; Ето срочио сам^ 12. Петак, време, Карловци; То не можеш срочит'. Нема петка без пасуља; Времена су сита уља; У Карловци с' нешто љуља. Ето срочио сам.

Шетња по Новом Оаду, БХХУ. Недавно смо имали прилике, да споменемо нову књигу „Отмен свет", књигу пуну галантерије и комплимената, а ево нас је већ постигла сада праведна каштига, што смо ону књигу осудили, јер ових дана изиђе друга књига, кија је тако негалантна, да нам дира у најтугаљивију жицу нашег финог осећања — у године наше. Наиме ишпглаје књига од пописа свију становника Новога Сада, која доноси сва кога становника, и што је још горе, и сваку становницу поименце, па још са рубрикама: године, занимање, број кућевни и т. д. Ово је врло опасна књига и нанеће многоме нетгријатности и неприлике. Шта се н. пр. тиче кога колико је ова или она госпођица или госпа стара? ЈПта се тиче кредитора где овај или онај дужник станује ? Нашто поједина лепа створења да знају за овог или оног кавалера да ли је ожењен или није ? То су све излишне ствари и могло би са свим изостати. Па онда "толика негалантнозт спрам женскога света! Силне штампарске погрешке у циФрама учинише да многе госпе и госпођице наше посташе много старије — друге опет много млађе —■ него што би човек иначе о њима мислио, да нема ове нечовечне књиге. Каквих нема ту негалантности! Једна мати је н. пр. читавих 8 година старија од своје кћери! Једна млада госпа, која је при доласку Платона владике у Нови Сад (1852.) као нова млада ишла први пут у цркву, наирављена је у овом попису, да је већ пуних 80 година преживела! Један младић и достојан првак наш на пољу целокупног курмахерства, који је у буни 1848. носио неко писмо из Земуна Кпићанину у Нови Сад, стављен је овде да је већ 35 пролећа млађаног живота свог прејурио. Једна млада госпа, која је оне године, кад је била у Новом Саду текелијна слава (1861) остала

удова са јединцем синчићем од 16 година, уведена је да јој је већ 41 година Приметити ми је, да је у пописној комисији сваки своје године сам исказивао, а без сумње ће сваки најбоље знати колико је божића прославио и година проживео, но оно, што нам горе иегледа као немогућност, без сумње је дакле штампарска погрешка, Онда човек мора већма уживати и кад „Отмен свет" чита, који је чист од сваке увреде, и на против пун ласкања и комплимената, него оваке ствави, које дирају у живац осетљи*вости наше. Неупутно је било и број од куће назначивати, јер на што н. пр. моме шнајдеру пунити главу излишним цифрама броја кућевног, кад доста мора да лупа главу и са циФрама мога дуга? На што бирташу и касапину давати извештаја где ја станујем, да мора човек морити ноге да ме посећује, кад могу ја као млађи лакше њему отићи (кад сам гладан и жедан), а кад ми не зна стана, не може ми доћи. Није требало ни обавештавати с^ет ко је „ожењен", а ко „неожењен", ]ер наш жен' си свет се много искреније и пријатније на баловима забавља са < ним курмакерима, за које не држи да су ожењени. Него место свега тога, ја би увео друге рубрике које у овом попису нису назначене. А то би била ова питања: а) Карта лл се или не б) Какве је нарави? в) Има ли новаца и колико? г) Посећује ли у променади П1у л а или Петермајерку? д) Јели заљубљен (заљубљена) или није? е) Иде л' преко лета у илиџе? ж) Пије ли вина? з) Свира ли у клавир? и т. д. Аб.

Грађа за немачки буквар. 1.ХХХ. Кад долине гледим наше, Ја се увек бојим, — Јер долине Немац Зове : тал-ом својим. ЕХХХ1 Дебеле су жене нама неприлике; Ал код Немца тако није, Већ друкчије : Јер дебеле жене Неицима су дике. 1ЛХХП. Ми веллмо да је тат, 1Сад ко што украде. — Код Немаца ј' увек тат, Макар шта да р а д е. XXXIII. Да се ниси усудио Немцу: брате! рећи. Он ту речцу тако схвата, Да те треба пећи.

\