Starmali

102

„стармали" врој 13. за 1881.

жасан мрак, аждаје, вештице и авети куваше у неком чађавом казану неку кајгану од змијиних јаја. Један брадати дугајлија је шкрипао зубима, — јуда искаријотски је потпири' ао ватру, Јаша је тророгим вилама мешао по казану клетава, — али о томе ћу вам други пут приповедати. Стармали. Грађа за францускж буквар XXI, Француз ти је дипломата; То се давно зна; Већ на лицу увек има Одговора два : Очм су му: је! А нос му је: не; ххп. Ми кажемо: здраво рсто; А Француз: тро то. (Док су други у кревету, Он иећ свира у трумбету). ххш За судију чим га види. Француз каже: жиж! — То смо исто и ми рекли, Кад смо се — опекли. XXIV. Код Француза бива чуда. Чудо је и то. Код њих теле није теле, Бећ је таки во. XXV. Ми кажемо: здраво; Француз каже: тре. (Крумири ће здрави бити Све до своје смрти, Јер се Француз кани Све их већма трти.) XXVI. Француска је у култури Скотала делеко; И саме су мачке њене Писмене. Писмене су да, Мачка с' зове: Ша. XXVII. За Француза зна се Да богослов није; Кад је реч о богу, А он пита; дије. Боље се разбира Кад добије кашаљ Таки, каже: ту.

XXVIII. Према деци строг је И љут као рис. Ми кажемо: сине! А он таки: фис! XXIX. Што гвд је Француско, Све ти је то зорно, Све је ратоборно. Ждрал је њиов; гру! Слатко им је: ду! Жила им је: пу! XXX. Француз вели кључ је кле : А Крумир га сети: „Не отварај туђе браве, Па те неће клети/" (Продужиће се.)

Нов речник, (И сн рав љ ен у логичном стислу.) Мајданпек. — (Кад је мајски дан тако топал, да те све пече.) Абунданција. — Кад човек нема бунде.) 0 с м а н, — (Кад кога вијају осови, па га ману.) Соколовац. — (Сваки је соко ловац.) К у п и ц е. — (Женске муштерије.) С о к и ц а. —■ (Вино. То је сок у ицама.) Ч и в и ј а. — (Чивутарија ) Бабилон. — (Кад баба добије какву награду од Немаца.) Силвестер. —■ (Кад се шљиве стеру да се суше.) Р о м б р и д. — (Кад ром човек иде.) Р а д о ј е. — (Изллица.) М и л о р а д. — (Онај шгао, кад се прави сапун.) М у з и к а. — (Кравица). М и с т и к а. — (Немачко ђубренце). Б е л о в а р. — (Кад се млеко кува.) Бастаја. — (Кад ко има крупан глас ? па неће да пева). М а т и с о н. — (Кад српска мати роди сина Немца). К а р а м б о л. — (Кад се ударим па псујем.) И ш л. —- (Пиленце, коме се каже: иш!) Нишадор. — (Кад војска под ведрим небом спава). Нерон. — (Добар насип, који се не рони.) Пикантерија. — (зелена антерија). К р ч е д и н. — (Црева у гладна чељадета). Корнелије Непос. — (Кад Корнел једе мрсно.) Ф а т у м. — (Човек, у кога је коса кратка а памет дугачка).