Starmali

„стлрмали" број 14.

за 1881.

109

В.ира. Даклем од 3200 бирача у Загребу, који имају права да бирају посланика на земаљски сабор, има сад 805 жена. С п и р а. А у коме смислу жена? Ћ и р а. У оном лешпем смислу. С п и р а. Па то је доста. Иира. Теби је доста: али у Пешти веле, да је то мало. Они — би волели, кад би сви бирачи у Хрватској и Славонији били жече. Или боље рећи: маме. С п и р а. А ми се азиртиш надајмо, да ће и жене бити људи. Пира, А по чему ти то судиш, да је Герман већ и сам изгубио вољу бити српским патријархом? С п и р а. Та знаш, брате ја ео велим, да он воле Карловце, не би сваки час одпаркивао у Пешту. В. и р а. Дакле Пелагића су прогнали из Србије, и дали му пасош да иде у Румунију. Па шта ће сад бити ? С п и р а. Неће бити ништа, све ће се то опет изравнати. Ћ. и р а. А како ? С п и р а. Сад ће румунска влада наћи опет каквог свог Пелагића, прогнаће га из своје земље, и' даће му насош за Србију. Па ћемо онда бити квит.

ћи ра. Како ти се допада то, што је барон Николић од Рудне ону депутаци}у, што му је дошла да донесе у торби кандидатуру, оправио у магацин, а не у собе ? Спир а. Па то је лепо од њега. Кад човек кога воли, он му каже: рано моја!,- а за рану је право место магацин, те их је ту частио. !ђ. и р а. Е па кад је о р а н и реч, онда се не каже частио, него товарио; па ]е су л' се бар добро натоварили? Спира. То не знам, само кажу да је изишао после тога ,Едикт" у новинама за „незнано ди бавећих се 16 пиксли Су лтан-фло ра". Ћ. и р а. Е па наћиће се и то. Шта више ја сам уверен, д а и х и м ај у в е ћ у џ е пу ! С п и р а< А је л' било при таФли какве музике ? Ћ. и р а. Певали су неки : Ново Село, Црепаја, Народна је партаја, Која бира Десанчића, Еј, дичног српског тића. Спира. А шта је на то барон радио ? Ћира. Спавао је сутра дан до подне. С п и р а. А има л' каква песма ва барона ? Ђ.ира. Чуо сам где певају: Сви сипови Аронови Бирачи су баронови Политу ће сунрот стати, Наши врази, супостати. Спира. Ту треба додати још реФрен : Хај хуј, не лудуј! Аб.

Нешто веома романтично. Испод липе, снрам месеца Седи тужна Ката. Ко се срцем својим игра, Том је горка плата. Седи, седи, па уздише Ојађена Ката; Очи су Јој, знате-л какве ? Као два плаката.

А шта можеш прочитати Из отих плаката? Срце своје, срце своје Изгубила ј' Ката. Сад ју гуши нека туга, До сад непозната. „Ох, што нисам чувала га!" Тако збори Ката. Како-ли ће ова туга Бити доконата? Не бојте се, брзо ће се Утешити Ката! Шест година, више нема Наша слатка Ката, А то срце — било ј' тек Медених „колата".

од:

Нравоучепије. Пази, Като, пази злато, После. десет лета, Да ти с' ово (мало друкче) Не деси опета!

Практични мигови, Ко није целога свога века писао ништа, нека не потписује ни адресе, — пак се неће тако брзо кајати. Гусеницо, — ти хоћеш да се учауриш. Па ето ти два готова листа, — нашто правити трећи ! Жељезнички подузамачи, ако хоће да им падне сикира у мед, треба пре свега да се препоруче благоволењу меродавне господе.-

Ко хоће да му се брада штује, нека не пљује сам на њу. Ко хоће да дозна, зашто је забрањен у Србији 8. број „Стармалог" — нека не пита нас јер ни ми баш права узрока не знамо, — (ако није било за то, да се „Стармалом," као искреном пријатељу Србије, помогне, да на тај начин стече што више претплатника у Србији).