Starmali

136

ј.стдрмали* број 17. за 1881.

вену лутку, са којом је исти штуцер могао до сутра диванити, а неби никаква одговора добио, Штуцер пак као скуван рак оде, нит се кад жив више показао. А госпоица Ленка благодари богу што се тако несносног курмахора опростила. Верно прибележио 5—ко у Вршцу.

Несташлук. Један Шваба орао њиву па је оставио кола на овом, а он је отишао чак на онај крај њиве, један овдашњи врло припознат враголан, који је туда на коли прошао стаде с коли и поче викати Швабу што је игда могао, Шваба ко без душе дотрчи, а овај га упита: „Фетер! вем керт дер воген" —- а Шваба му одговори: „Мајн" а враголан ошине своје коње па му рече: „Унд дер керт мајн." 5 -ко у Вршцу.

Помозимо својим колегама! Познато је, да је сваки почетак тежак: и многи наш колсга (новинар) лако би написао чланак, само кад би знао како да га почне. Тој више пута осећаној незгоди и потреби, ради смо да доскочимо, за то овде стављамо десетак Фраза, којима би се могао уводни чланак почети. Ево: 1.) Ј)аво га знао, одкуд и т. д*). 2.) Сто му вера, ово је већ и т. д. 3.) Вил' у његов дан, са отимБизмаркомит. д. 4.) Госа му се репом накитио и са тим „Нед. Листом" и т. д. 5.) Ана с ана си ким-п е зе венк, та проклета Застава и т. д 6.) Од н' о в а с д а б а, ви противници наши и т. д. 7.) Ошугао би се кад не б; дубоком уверењу своме израза дао и т. д. 8.) Гром га спалио са тим уговором и т. д. 9.) Безтрагаимглава тим проклетим ит. д. 10.) Шинтер га знао, што се тако слабо одазивају и т. д. Овим није све исцрпљено, шта више хотимице је изостављено много, још и од ових лепших Фраза, које се могу покупити по пијацама, око сувача, по вашарима, палинкарама и т. д.

Шта коме треба. (По немачком.) Шта ћу коме, — срећа пита, Да из мога пошљем раја? „Богатима апетита; Сиротињи залогаја."

*) Овом смо украли из 57. бр. „Радника". И ту се уводни чланак та г,о иочиње.

П у с л и ц е. Из Товаришког среза јављају нам како је п. Б. добио центу рибе, од он њкх науча ћутати, кад треба гласати за народпог кандидата, — али уз то је добио и два акова вина, да му отвори језик при гласању у српском срезу за Мађара Нађа.

Ови дана долази и продуцира се у нашим крајевима чудан вештак, чија се вештина састоји у томе, што уме далеко да пљуне, н. пр. из Уздуна чак у Белу Цркву, или још дчље на пр. из Титела пли из Сомбора чак у Кикинду.

Ни пре ни после, него баш у очи избора посланика у Н. Саду, пустила је „В ечерњача* један зрачак, свој на српског кандидата, којим је очевидно хтела да му науди. Надати се да ће после овога поступка „Вечерњача" добити много више претплатника од стране Мађара, него што је до сада имала од стране Срба. Да, да! „Отмен свет" изашао је у Панчеву; у њему има поуке о разним грациозним кретањима, само нема ништа о изборном кретању. Види се да се Панчевци владају по „Отменом свету", — те такоизостаде и код њи свако изборно кретање.

Ко зна, молимо га да нам јави, каква је то Му тњача наједаред искрснула између Сентомаша и Бечеја, кад Сентомашани нису могли да је препливају и на избор дођу. Очарани мирисом измирне, која из Сомбора цело Српство тако лепо обрадова, — молимо Сомборску слогу да заборави оно мало Стармалових пецкања, којима 'смо не њу, већ њену сестру од тетке, покаткад мало прочастили.

У Ш Т И П Ц И. Л Ја не знам, што се тај опат Бенда тако отима, да буде заступник на земаљском сабору, кад попови треба да нас заступају у небесним стварима. * * □ Историци доказују да Футог долази од мађарске речи „Ги4ги в (бегати), а Бегеч опет од српске речи „бегати," јер су Турци туда бегали. Новог доказа томе имамо сад и у томе, што је прота новосадски на дан избора преко Футогау Бегеч отишао и није гласао. Нека и ово наши историци забележе. * * * = Нисмо се надали од нашег „тече," да ће он са избора да у т е ч е. * * * Д Ићи и вићи су се ваљано држали при из-