Starmali

146

„стлрмали" врој 18. за 1881.

Мало шале. (Скупио И—гли—гил.) Трчао Диганин са украденом кокошком, а за њим пандур вичући: „Стани куме!" ^Стани ти, тебе бар нико не јури" — одговори му Циганин.

Једно дете кр'ало влаће, а кад виде чувара нагне бежати. „Чекајморедати нешто кажем" — викне му чувар. А мудро дете одговори му: „Така мала деца, као што сам ја, не морају свашта знати."

Један деран се уватио за каруца, а кочијаш ће му рећи: „Доле се вуци магарче један, зар не видиш да нас има већ троје у коли.

Неки Чивутин моро је да прође кроз неку шуму, ди су били лопови. Ири полазку рече му пријатељ: да понесе пушку, ако га случајно лопови нападну. — „Јест, да ми и то узму" — одговорио је чива.

Судија: ,,И ви дакле по трећи пут да дођете под каштигу ?" Осуђени: „Господине! та ја сам 60 година стар, па зар је то млого ?"

Судија: ,.Ви оте оптужени, да сте гђицу Н" пред толиким светом пољубили. Зар ви незнате ону пословицу: „Каквом мером мерите, онаком ће вам се и вратити?" Осуђени: „Па ја пристајем, нека ме госпођица натраг пољуби, па смо онда — квит!"

А— .: „Са пуним трбухом је тешко учити!" Један благодјејанац: „А са празним још теже — Ваша ексцеленција!"

Запитали на матури једног ђака : колко је трајо „тридесетгодишњи рат?'' Овај док се мало промислио рећи ће : „осамнајст година!"

Једном посети школски надзорник П-ску школу, баш ди је и он ишао, док је мален био. Учитељ беше онај стари, који је и њега учио. Кад учитељ изведе једног ђака, запитаће га између осталог и ово: „Како се зове на немачки дете ?" ђак одговори: „Сег Шп^" ,А човек?" ,Бје Мепзсћ.* „А зид? л „Баз "УЈГап<1" „Здраво добро" — рече уча. А надзорник ће му пришанути: ,,Та господине! одкуд да јо то добро? — „Заутите господине" рече учитељ

,,и ви сте код мене тако иото учили, па шта вам Фали — ето сте сад школски надзорник! ..."

Баба и девојке. Девојке, ђаволанке, укебале бабу, да она има у орману огледало. Па гра, гра, гра, почеше је задоркивати и запитковати: на што теби, баба, огледало ? А баба им одговори: Вера и бог, мени огледало не треба, али шта ћу кад немам коме да га поклоним, јер ви свака имате и по два и по три(Други веле да им је баба овако одговорилао Нека се зна. да је и у моје време било лепих девојака.) Придика једног Рабинера. О доласку месије и о рају (по Талмуду.) (Збива се у Синагоги. Синагога дупком пуна Јевреја сирјеч "Чинута.) Раби стане на придикаоницу, те почне придиковати); Стадо Израиљево! Кад Месија дође, земља ће сама од себе родпти готове колаче и вунене хаљине, (чиве зинули као сомови.) Тако исто и жито, ког ће зрна тако крупна бити, као б у б р е з и у највећег вола (чиве још већма зинули, једпо чивуће весело: ала ће бити колача!) Тада ће васкрснути чивутско царство, а сви остали народи ће њему служити, и тада ће сваки Јеврејин имати по 2 - 800 слугу и 300 светова (чиве се ухватиле, те играју чивутско коло, када су се уморили, Раби настави.) И ми ћемо тада светом завладати, а нашим непријатељима (Хришћанима) ће зуби од 22 риФа у дужини израстити (чиве весело! аха! аха!) Сво благо, сви дукати и талари свију народа нами ћв у руке доћи, и (громовито ура! прекиде, Равин г)вор, чиве играју, скачу, падају на главе, кад су се уморили, Раби настави) и наша благајница ће тако велика бити, да ће 300 магараца требати, да се кључеви од врата и локота сместе. Хришћани ће сви бити истребљени, јер од ђавола произлазе. Само ћемо ми доћи у рај, штогод ко зажели јести, имаће у изобиљу, кљуканих гусака, да им маст на т тече (чиве и чивуткиње лижу прсте, затим се гладе по трбуху!) посољена меса жене небесног Левијатана такођер биће у изобиљу (чиве опет лижу прсте.) Осим тога, налази се још један грдан бик, који сваког дана 100 брегова опасе. и он ће нас месом послуживати (чиве опет лижу прсте, једно чивуче весело: „ала ће бити супе!) Хришћани и Турци ће у пакао, у сваком њиховом стану имаде по 6000 сандука, и у сваком сандуку 6000 буради ж у ч и, и они ће тамо на веки остати, и жуч локати (чиве: тако им треба.) Душан М—вић..