Starmali

„СТАРМАЛИ* БРОЈ 18. ЗА 1881.

147

ђачки МОТО, Славни Хердер ставио је на свом дневнику овај мото: Њ дш<1 мт1б! Њтебхз аЛез!! Млоги нарочито ђимнасисте угледајући се на славног Хердера и друге, стављају на свој нотес илити дневник по који мото, било у прози било пак у стиховима. Ја сам био тако слободан, да неколико такових испишем, и ,,Стармалом" доставим. Даклем чујте браца Јовин, Митин, и опет Јовин мото: I. Ја написах ове ретке Бојиш ли се св. Петке ? Неукради књигу ову Неуцвели мене Јову II. Ако желиш срећан бити, Неукради књигу Мити, Јер знај да сам љути рис Па ти могу дати ф и с ! III. Ко украде књигу ову Нека чује мене Јову: Отпала му десна рука Убио га свети ЈЕука. *) Душан. *) Ух! умало што се неоам смео, те сложио светп Кука. Слагач.

Нов речник, (Исправљен у логичном смислу.) Припека. — (КиФле, зеиичке.) Умесност. —- (Штрудла, колач.) К а и ш а р. — (Сарач.) Питије. — (Вино, пиво.) Трактат. — (Лу ксус.) Суштаство. — (Суве шљиве, вишње.) Администратор. — (Свеза министрова са адом либо паклом. Горопад. (Кад се сруши гора.) Духовник. — (Сваки онај, ко има душу, ал има их и без душе.) 0 п ц и ј а. — (Псовка.) Режија. — (Псето.) Церемонија. — (Смејаае).

Имају сто узрока. Једном ће доћи у неко село владика, те с тога се искупе сви угледнији становници тога места да дочекају владику. Кад овај уђе у село не чу да звона звоне, те с тога одма тутора преда се и запита га: „Море, зашто не звоне звона, кад знате да ћу ја доћи ? — на то ће тутор: „ Молим ваше високопреоскећенство, имамо сто узрока. „А какви су то?" запита ће владика даље. „Прво и прво, немамо звона, друго . . . Доста, доста је и тај један, одврати владика. К. М. М.

Нетреба се варати. Влагост, кротост, Тоно брате, То су лепе ствари. Помирљивост много вреди, — Где се за то мари. Попуштањем споразуму Прокрчиват' пута. Ова роба мало вреди У наших Чивута. Прегорети многе жртве, Ма да како сјаје, За то Чивут пребијене Парице не даје. Нама нема берићета Од тих глатких стопа, Чивут'ма је ипак дражи Католички попа.

Д 0 К а 3 И. Има људи, који су толико варани, да већ ни сами својим очим не верују. Има их који ни то не верују, да је већ у велико лето наступило. Но ми их можемо увериги да је заиста лето, и то овим д< казима : 1.) Сиротиња се страшно зноји, ма да јој нспрестано скидају и капут и кошуљу с леђа. 2.) Од велике врућине Сентомашани нису могла да дођу у Бечеј на избор. 3.) Комарци су тако несносни, као да су и он : неки солгабирови. 4.) II. Васа канонер продао (у картању) свој; бунду п. Николи пијонеру, — то је доказ да му није зима. 5.) Бесни пси већ не могу да уједају, него само дакћу. 6.) Сав смрад из новосатског брукшанца побсгао је у променаду да се мало разлади, Ово су непобитни докази, да је заисти ту не само лето, него и псећи дани. ћ.

Наградни ребус.

пНо '^2/ "V 15^1^ Ко од наших претплатника овај ребус први реши и уредништву јави, добиће награду један дукат. — Решења се примају до 1 ог августа ове год.

®вГ" Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данао