Starmali

„СТАРМАЛК*

БРОЈ 19. ЗА 1881.

153

0 Човек је срећан, што многе ствари може да заборави. И право има сваки, ко заборави имена попова, који су против народног кандидата кортешовали и к'о поп Шандор Ник лић из дољње Паланке барјак владин носили; ко заборави ручати и вечера ти •, ко заборави да у Новом Саду има „ Српска читаоница" ; да има на свету батина и солгабирова, порције и траФике — само нека нико не заборави, да је „Стармали" ушао овим бројем унову четврт, ида претгтлатуваља пбновити. Аб

Браћи Чесима, Ви сте учинили велики грех,—а показали сте још већу неарактичност. На белом оквиру нових немачко-мађарских, плавих банкнота, забележилисте својим језшсом, да та артија претставља вредност од 10 Фр. Тиме сте навукли на себе хајку немачких новина, оштетили сте себе код сваке десетице са 20 новч, — и, што је најглавније, изложили оте се укору мађарске непогрешивости. Од немачке хајке, као и од штете не би вас ни ја могао спасти, — али да сте за рана мене питали, ја би вам могао уштедити укор мађарски. Уместо што сте скромно, на окрајку написали ж 1о р1аН (1 ез е 1 гХа.И", могли сте, (бар на мађарској страни банкноте) заћопиги једну велику закрпу од артије, и ту написати што вам срце иште, — као што се н. пр. догодило са 66. параграфом мађарско-хрватске нагоде. И онда Немци вас не би могли већма псовати, него што су вас и овако псовали, али бар би Мађари морали признати, да је то сасвим у редуи да сге пуно коректно пдступали. Али, дабогме, тако је кад људи у тако важним приликама неће да питајр шта им саветује Стармали. Отари натписи. 01ЛМР1АБА. МГОАЗ. ТК01А. С01А8. 1.АМАЕ. Х1П. МАЖ8. Е. РНЊ1РРЕ. МАСЕВО. С1СЕЕО X. А2ЕМАТ1. XIV. Т1ТТЈ8. ЕБ1. РАСЕ. саша. СУМ. АРЕЕ. V. ХТ АКРКОМЕБА. 8. ОЕА. 81. XVI. СИГУЗ. V. РЕЕ818. ТОСА. РКАЕБА. Е.18ТО СКАБЕКУМ.

Решење старих натписа у бр 7, 7. У механи бал, доведите Марију с Павом. Ево карта гинем за н>ом. 8. Искипио Иви паприкаш. 9. Марш хектор! 10. С дола бела цура дошла чедо Миле теби у госте. 11. Прија ми вино што је пуница с Илијом отишла у Париз.

Бисер и драго камење, = Чујемо, да ће они епископи православни, који нису дали отпора Штросмајеровој адреси, добити од папе орден Грегора VII. (Грегор то је Глиша, а од Глише знате, шта све може да буде).

; =± У Новом Саду су готови већ тр /гоари, куда се господа шећу, сад само још да се калдрмишу сокаци у ајмашком и јовановском крају, којим наше бостанџије на теретним колима господи на пијаци храну носе — па смо онда у реду.

• Пмамо сведока, даје један наш „плебанош" у одежди у бирцузу вино пио — ову ствар за сад остављамо да духовна власт најпре извиди, која би у оваким стварима требала да је компетен тнија од „Стармалог." Аб

Стражарска савест, Иелавом Јеврему из Надаља заповедиће једнога дана жена — полазећи некуд од куће — да чува квочку и пилиће. Јеврем је био ислужен војник, дуго је служио цара и био ваљан и храбар солдат, Кад жена оде, а Јеврем се обуче у своје војничко одело, узе пушку са бајонетом, те је око кокошињака обилазио, чувајући тако квочку и пилиће. Кзд се жена вратила кући и кад виде свога човека онако у униФорми и у стражарској позитури, запитаће га зачуЈјена : — А шта је то, да од бога : ађеш ? — Хе. одговори Јеврем, кад сам под пушком чувао, док сам био солдат, празну собу и сувдивит, како не би сада чувао живу квочку и пилнће ?! Аб.

Г л а д. Натпис од Хауга. Ко то збори Да глад мори? Ено тамо један п е с н и к шета А има му осамдесет лета! Аб.

Из Ирига, Пет и по општинара иришких беху тога мњења, да треба звати Германа. И Герман дође. Па је ли то мњење било добро? Није, било је погрешно. А како се „погрешно" каже швабски? 1гп§. А, дакле и они кажу — Жриг.