Starmali

„ СТЛРМАЛИ" БРОЈ 30. ЗА 1881.

239

новембра о. г. да узму за мустру, па да се и они тако органишу, ако буду само располагали са таквим снагама. Њима бар неће сметати ђока Крушедолац и Сава Стојковић. 19. Не поњам како је то, да су се чланови „умерене странке" могли тако заборавити, да екзалтирају и обијају школу! (Кад су били ђаци не верујем да су обијади школски праг.) 20. Да је Герман о »Ј и љ е н у својој дијецези, и то баш код народњака, томе је најбољи доказ, што ови изабраше све таке људе, који неће гласати да се Герман из бачке дијецезе премешта, него да лепо код нас остане. Мезакуба.

Досетке, наивности и др. из дочијег света (Продужење.) — Но, шта радиш Емилија ? Јесили се синоћ добро владала на сату код госпођице? ,Мени ће мати купити хаљину; да-а! казала је." — Даклем ти си онда добра била. г Јесам." — Прихвати Емилија — па додаде: „И мати је добра."

— Хајде певај штогод, Милана, нека чује овај чика! — рече отац малој Милани, која не зна још ни добро да говори. — Хајде певај оно твоје: ЈШ ла, ла-ла, знаш кад љуљаш бебу, ла-ла . . . „Није тато, није тато, ла-ла — татокака! (јер је отац крупним гласом певао.) — Да како ? „Тато епо: ЈЕа-ла (пева још ситнијим гласом него обично.)

— Ајде, Милка, да ти приповедам, — ада сад знам лепу приповетку! „Ајде!" рече Милка — „али немој тврду, као отац." („Тврду" значило је код ње страшну, н. пр. о медведима и т. д.)

Влајка су водили у менажерију, где је било разних животиња, које је он све пажљиво мотрио. У једној великој Флаши била је и једна змија; у њу се мали Влајко јако загледао, јер до онда никад није видео змију. — Заути, ћути, нешто премишља, па ће онда брзо запитати. „Је-ли, отац, а чији је ово реп?

„Мати, ала би ја волео да ме боли зуб!" „А за што?" „Ти би ми онда дала цигару, да пушим."

Било је вече; седели су око стола, и отац је деци нешто лепо причао. Наједаред уђе неко у собу

и позове оца да брзо пође господину Н. јер му је наједаред нешто позлило. Отац се брзо обуче, пође, и кад је већ био код врата рече деци : „Сутра ћу наставити приповетку. Ти ћеш ми Шацо напоменути где сам стао." Други дан у вече поседаше опет поред стола и отац пре него што наставж причу, запита Шацу: „Но, би-ли ми могао казам, где сам јуче стао? а „Код врата," —одговори ЈНаца, сасвим озбиљно.

Карловачки бирачи. Један пријатељ са стране десио се ономад на 1-Сарловачкој пијаци. Ту је било много грађана Карловачких, бирача. Странац ће их запитати: А како је то, да ви тако Анђелићу држите страну ? 1. бирач. Та знате, он је био пре 3 године једанпут код мене у визити. 2. б и р а ч. Он ме је једанаут питао: Куме, а камо вас јутрос на јутрењу ? Па сам му обвезан. 3. бирач. Он се родио преко пута од моје куће. 4. бирач. Ак > он буде патријар можда ће мој синовац добити благодјејаније. 5. бирач. Та ја сам добар пријатељ са Чобанићем, па сам за љубав Анђелића гласао за Грозног. 6. бирач. Кад он служи, мој му син увек држи штаку. 7. бирач. Ја с његовим братом идем често у лов. 8. бирач. Ја сам некад продавао брошуре његове „Глас Срба", што је прештампано из „Видовдана", па се бојим да не иште сад рачуна, јер сам брошуре на бибер употребио. 9. бирач. Ја сам за то Анђелићевац, што је Грозни мој зет. 10. бирач. Та ја нисам рад да му се замерим јер је од мене купио један пут пар суџука. 11. бирач. Још кад смо ишли заједно у школу Грозни је од мене преписивао школске задаће, па сам му обвезан. 12. бирач. Мојасестра пољуба Анђелића увек у патријаревој башти у руку, па он је никад н« изгрди те сам му обвезан. И т. д. Аб.

Скроман предлог. А шта ту ваздан шиљати латове и пандуре, да натерују свет за кога ће гласати! Зар не видите, да то слабо помаже? Ја држим да би најбоље и најсигурније било, увести као средство за кортешовање еправе шпанске инквизиције, па да видите ви, кад ви стегнете б и р а ч а једецима на чекрк, кад га умочите у врућ зејтин, кад га посадите на столицу са гвозденим клинцима, кад га мало проваљате у бурету, које је постављено гвозденим ексерима и т. д. та гласаће онда као што најумеренији члан 19. века жели и заповеда. Вукодлаковић, *