Starmali

240

„стармали" број 30. за 1881

У Ш Т И П Ц И, X Земунски п . . Н. био се пра избору тако устумарао, тако је бургијашио, тако је испод земље рио — да су се Чортановачки инџинири вајкалишто су толике новце и толики труд улагали у копање тунела, а могли су пустити п . . Н., те би он то ријући исподземље и разбадајућисеи ногама и рукама све сам израдио. & % = Кикиндски „плебаноши" са г. Крстоношићем на челу, отворили су читаву крстоносну војну против свога народа. Него ће их јефти н о стати! * * * + Препоручујем београдским министрима, да читају ономадашњи број „Пешти хирлааа," Он вели да им не би замерио, да су збацили митроп лита, који би се звао „Киш Мишка", али му је чудо што то са „Михајлом" учинише. * * * © Чим сам дознао, да је у Кардовци забрањено ћирилово писмо и назив „Србин, православне вере", одмах сам знао, ко ће бити изабран за посланика. * * ? Учио сам у школи, да су оне линије паралелне, које се никад не састају, Ал само сад не знам, да ли је и новосадски варошки „здравствени, одбор" склопљен из паралелних линија, јер и он се никад не састаје? * * * I 4 ! Поп * вели да је за Пазуво био сигуран „Та то су моји људи", — вели — „колко су ме пута испод п а з у в а из бирцуза кући водили !" * * * Како ли се боже зове она буди бог с нами „партаја' - ? У Новом Саду кажу ,,умер ен а''; „Пестер Лојд" је зове .,к л ерика лн о-р е акци ј о нарна"; ,,Турски народ'" каже ,,Прав ославна партаја"; Мађари је зову „либера лна" ; поп Серавим је назива ,,ту рс ко - б е ч е ј с к а" и т. д. Најбоље је не звати је никако, јер је и нема. * * * ? У „Преси" стоји: ,,Гласати против Анђелића, значи гласати против М а ђ арс к е." Држимо да ће се г. Анђелић оградити против тога, да један католички лист православног владику идентиФикује са Мађарском, јер шта би н. нр. радио г. Бенда, кад би се когод усудио да каже: гласати против

Бенде, знача гласати против Србија. Је л те да би то био неемнсао? X * □ Ердешчани ове године већ и по други пут осветлаше образ — Гавра-н©в -а м бојом. * * * § Из К—ца је стигаи пред избор поеланика једној Фабрици овај телеграм: Пошљите нам одмах 300 кутија шувикса, хоћемо да осветламо образ да се све „глонцује." Аб.

П у с л и ц е, „Тингл-тангл" мора да у Београду јако отима мах. Јер у последње време и најозбиљније ствари, које чујемо из Београ а, све нам мирише на „тингл-танл." „Не треба нам политике са видом!" рече неки стари домишљан Лази Костићу. — в Ал би нам требао сатиричан лист са вицом," рече неки млади домишљан.

Поручујући нешто својим једнозаишљеницима републиканцима у Француској рекоше иредентисте (у немачком преводу) ово: Бепп, аиГ иазегеп &гепгеп ^ег^еззен -№1Г (Не РагЉе1, ит НаИепег ги зе1п. (Ми смо Срби тако срећни, да можемо и од иредентиста што научити, — ал нећемо).

Ја знам зашто се сада говори да ће доћи гр. Андрашија на месго Хајмерлово. То су измислили Хајмерлови пријатељи у доброј намери кад тај глас чујемо, да и ми, којима није нуцало срце за пок. Хајмерлом, сада, коју сузу за њим пустимо.

Загонетка. Сад је на белом лебу, а спрема му се црн комад у торбу г . Погодите ко је то, .

Новинари веле да се Рочилд сам убио, и то ради Бонтуа. Још ће ваљда и то измислити да је Рочилд био Србин, па још можда и то, да је био потајни члан данашњега кабинета.

У 140. броју „Радника" на другој страни, првом ступцу стоји ово: Данашње је енглеско друштво као буре барута, које једна варалица може дићи у ваздух" — Ово и ако је штампарска ногрешка, ипак је добро чувати се и од варалица исто тако као и од варница,