Starmali

244

„стАРмдла" број 30. за 1881.

С И Т Н И Ж И. I. На Гојковом гробу. Ев' овде се Гојко У гробницу свали. За душу му нико Свећице не пали. То је из призрења, А не из пакости, Јер сви заамо да не беше Пријатељ светлости. II. За познавање људи. Ако хоћеш^ — хајд на пример Тису, Да упознаш на тенане; Ти промотри ко су и какви су Они, што га бране. III. Практично. Зидар Мартин узо Фрајла Марту, То је за њег' срећа. Јер са њеног белог лица Може етругат' доста креча. IV. Друго је небо, — друго Угарска. Кад се горе с неба Шарна дуга јави, Онда човзк треба Да на потоп заборави. Хај и код нас има дуга, Сваки дан се више прави, Ал баш то је она туга, Што нас хоће да удави. V. Верност. Да је псето верно То признајем и ја ето. Многим верност није доста> Већ бат хоће да си псето. VI. Проктело се питат' неком : Какав ли је главни разлик Мећ' пилетом и човеком. Одговори луда нека: Хахахахаха! Човек не зна шта га чека, А пиленце зна. Ово смо написали нас неколико, (Сад не знамо ни сами који које). Одговори уредништва, Решето у Загреб. Нешто од иослатих ствари могло је ући. Нехотице је изоотало — а сад је већ застарело. Што још имате пошљит<;. шат буде за употребу.

„Газимир". По жељи вашој вратили смо вам натраг. Д, у Кик. — А како ои ви иас најире уверили, да }е то све баш заиста тако било ? М ћ. Нешто смо уступили уредн. „Невена." НештО ће ући можда још у овом броју „Стармалог." А нешто смо Согме иревукли, што нам се чини да је познатије или из каквих других разлога.

Новије књиге.

послате уредништву на прпказ. Шала и Сатира, од Абуказема. Свезка I. Издање књижаре Луке Јоцића и др. у Н.-Саду. Цена 40 новч. Из Далмације по „Ходочашћу." Издање књижаре Луке Јоцића и др. у Н.-Саду. Милета. Нриповетка из српског живота. Написао Петар Деспотовић. Издање књижаре Мил. Каракашевића у Сомбору Цена 60 новч. Цардћ. Мали календар са сликама за 1882. г. која има 365 дана. Уређује уредпик „Орла." Добити се може у штампарији А. Пајевића у Н. Саду. Цепа 20 н.

ОГЛАСИ

Та,к:о спуштене гз;е21е за тх^угг У АМЕРИКУ п0 ШТАНСКИМ II АР 0БР0Д0М Андрор — линије преко ГЛАЗГОВА важе од 16 (28) октобра. Путницима се рачуна најеФтинија цена ако се управо без посредника обрате на Ж. ФЈ1АТАУ-А глав. пуномоћника. НатБиг^ 12 Ас1гшгаП1:а1:51:га5зе. Част нам је п. т. публици Новога Сада и околине на знање ставити, да смо наш Фотограоски завод 110Д Фирмом КЕНИГ ИСИНГЕР отворили 1. јуна п. н. у сада СтеФз.новићевој кући одмах до Шнајдеровог хотела, и да смо га зарад удобности нубблике снабдели са свпма у ову струку спадајућпм реквизитима и особитом удобношћу. Ослањајући се на многогодишње у ту- и ипоземству иабављено искуство, што смо га стекли у току нашег рада. бићемо с особитим обзиром на вештачки укус п. т. публике вазда готови, да све нами достављепе налоге савесно, тачпо и сасма брзо изведемо, како би тиме свима на нас стављепим захтевима ио иоднесеним жељама за доста учипили, и у свако доба оправдали поклњено нам цењено поверење; зарад укусне пзраде сликанабавили смо себи најновије инглеске и Француске апарате иодекорације, и трудн ћемо се вазда, да задобијемо иотиуно задовољство пошт. иублике. ИрепоручуЈући наш са свима удобностима снабдевен завод благонаклоности п. т. публике молимо да би имали доброту што обилатије потпомоћи ово наше са знатним материјалним жртвама скопчано подузеће а ми обећавамо у наиред, да ћемо тачпом и савесном поелугом у свако доба оправдати ову благопаклоност. Нови Сад јула 1881. С поштовањем 11—18 КЕНИГ и СИНГЕР.

Штампарија А. Пајевића у Новомо '• аду.