Starmali

„ОТАРМАЛИ" БРОЈ 30. ЗА 1881.

243

Излишно. Уредник „Турског народа" вели, да он нема никакве субвенције од „друштва за потпомагање српске књижевности." Ово му верујемо и држимо, да је излишно било о томе и говорити. То је баш као кад би читали и ове изјаве : Ада Зуб нема никакве субвенције од „друштва умерености" у Енглеској. Брудер-Јаша нема никакве припомоћи од париске учене академије. Поп Никола нема субвенције од Кијевске духовне академије. Владака Ж. нема никакве субвенције од „друштва св. Јеролима." Г. Ухлирж нема никакве припомоћи из православног Фонда за свештеничке удовице. Уредништво „ Огармалог" нема никакве субвенције из Анђелићевих прихода, П тако даље. То се све може лако веровати и излишно је и говорити о томе, а особито скупоцен простор „Турск. народа" таквим стварима запремати, те немају где да стану извештаји о пословима у „Отоманској порти* и дописи из Шурјана. Аб.

Баља пазити! Ономена потомству. „ђачки растанак" Бранка Радичевића писан је г. 11844. с тога ваља то да се забележи, да не би потомство наше мислило, да је писано о в е г о д ине о избору посланика у Новом Саду. А том мишлењу могли би дати повода н. пр. ови стихови из „ђачког растанка „Сад на коњу, сада пешке, Сад код Јаше, сад код сешке, Сад при ч а ш и, сад у колу Гледај Боже браћу голу! Голи брацо што си стао, Цупни скочи, Ситно крочи Па з а в ед и Па п р о в е д и, Оза цупа Па на ћупа !" Јер и сад се при избору ишло и на коњу и пешке, трчкало се и код Јаше, и код сешке, радило се и при чаши, браћа остадоше без бирача гола; а трудили су се да бираче заведу и кроз николајевску порту проведу, а на послетку је било — опа цупа! Нећеш даље од зеиље! Аб.

$1Т11ДТ10Н$-Р1ДН. (Како стоји ситуација).

к о

АНЂЕЛИЂЕВ ДВОР

Куће бр 1880|81

Др. И. Вучетић иосланик белоцрквански Куће бр. 1879.

Носта Раји1) пазовачки II 0 С Л а II И К Куће бр. 1864.

ЋУ РЧИЈСКА УЛИЦА

ДУНАВСКИ СОКАК

Куће бр. 1790 Др- Н. Максимовић посланик Стапарски*)

Н о Рч н

Куће бр. 1791

Куће бр. 1792.

Др. Милетић

| -а

Миша Димитријевић

Паја ГостовиЋ

Др. Полит

посланик н овосадски

посланик бечеј-

посланик шајкашки

посланик наланачки

ски. Куће бр. 603

а

Куће бр. 24 (25)

Објашњење. За стране који дођу и који не дођу у Нови Сад, добро је да познаду овај део вароши наше, да знају где је двор Анђелаћев и какав му је комшилук. Анђелић је на среди, а око њега су у најближој близини изабрани посланици, што у Н. Саду станују Милетић, Полит, Вучетић, Рајић, Миша Димитријевнћ, Паја Гостовић и Ника Максимовић кад је*у Н. Саду. Они су му коишије, а с комшијама се наравно треба добро живети, па онда ни бригеша.

*) Његов стан кад је у II. Саду.

Из инжињерско-техничког оделења »Стармаловог".

®в"* Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас